Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Shema školskog voća
  • 08.03.2016. 15:30

Djeca uče kako se proizvodi hrana na OPG-ima

Osim što će na dječje školske tanjure donijeti zdrav i domaći proizvod, edukativna nota programa djecu će naučiti više o načinu proizvodnje hrane koju jedu te njezinoj povezanosti s dnevnim radom poljoprivrednika.

Foto: Ured zastupnice u Europskom parlamentu Biljane Borzan
  • 1.065
  • 129
  • 0

O novoj Uredbi o shemi uvođenja voća, povrća, banana i mlijeka u obrazovne ustanove poznatijoj kao shema školskog voća i mlijeka, raspravljalo se u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Tom je prilikom hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan zajedno s izvjestiteljem Marcom Tarabellom uložila amandman kojim je zatražila izuzimanje Hrvatske iz povijesnog kriterija koji je usvojen na sjednici Odbora za poljoprivredu EP.

"Hrvatski školarci više neće biti diskriminirani u odnosu na europske", izjavila je zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir koja je također uložila prigovor kako bi hrvatskoj djeci omogućila da i oni, poput svojih europskih vršnjaka, u školi dobivaju zdrave i besplatne mliječne obroke.

Hrvatska bi dobila 0 kuna

Kako se kvote subvencija određuju prema iznosima iz prethodnih razdoblja, a za Hrvatsku to nije moguće jer nije bila članicom EU, što bi konkretno značilo da ostajemo bez i jednog eura za ovaj projekt. Na taj način se nalaže Europskoj komisiji da primijeni novi izračun za Hrvatsku.

"Da nismo stavili taj amandman, Hrvatska bi dobila 0 kuna i naša djeca ne bi imala koristi od ovog hvalevrijednog projekta", zaključuje Borzan, prenosi se u priopćenju.

Shema školskog voća i mlijeka je program kojim EU sufinancira zdrave dječje obroke u školama. Izvjestitelj Europskog parlamenta Tarabella je predložio inzistiranje na svježem voću i mliječnim proizvodima, bez zaslađivača i aditiva kakvi dolaze u primjerice čokoladnom mlijeku, kompotima i slično.

Direktan plasman proizvoda za poljoprivrednike

Hrvatska europarlamentarka Borzan rekla je kako je jedno od troje djece ili prekomjerne težine ili pretilo.

Istraživanja su pokazala da djeca unose i premalo kalcija. Odrasli pak konzumiraju tek 30 do 50% preporučenih količina voća i povrća te ih je više od polovice pretilo. Nezdrava prehrana dovodi do razvoja teških oboljenja koja su teret pojedincu, njegovoj obitelji i društvu u cjelini.

"Sheme školskog voća i lijeka su izvrstan program kojim se stvaraju zdrave prehrambene navike od najranije dobi. Isto tako, poljoprivrednicima se omogućava da plasiraju svoje domaće proizvode direktno na stolove školskih kuhinja", naglasila je Borzan.

138 tisuća djece u 700 škola bi moglo jesti domaće

Europska unija ovim programom na raspolaganje državama članicama po školskoj godini stavlja 150 milijuna eura za dostavu voća i povrća te 100 milijuna eura za dostavu mlijeka u škole kako bi djeca jela besplatno, zdravo i domaće. Konkretno, a prema dostupnim podacima iz Nacionalne strategije za provedbu sheme školskog voća i povrća, u Hrvatskoj bi novi program, kada stupi na snagu, trebao obuhvatiti školsku djecu od 7 do 10 godina starosti - njih oko 138.000. u više od 700 škola.

Subvencionirani iznos iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj za voće koji ove školske godine iznosi 1,36 milijuna eura mogao bi biti i uvećan, dok bi dodatni iznos za obroke mlijeka mogao iznositi i do 900.000 eura godišnje. Države članice mogu iz svog nacionalnog proračuna također izdvojiti financijska sredstva za realizaciju ovog programa.

Kako nastaje domaća hrana?

Osim što će na dječje školske tanjure donijeti zdrav i domaći proizvod, edukativna nota programa djecu će naučiti više o načinu proizvodnje hrane koju jedu te njezinoj povezanosti s dnevnim radom poljoprivrednika. Program, naime, u svom edukativnom djelu predviđa posjet poljoprivrednom gospodarstvu na kojem se hrana proizvodi kako bi djeca uživo vidjela povezanost rada s proizvodnjom, ali i stekla uvid u pažljivu brigu o okolišu i prirodi s kojom treba živjeti u skladu kako bi svoje plodove donosila i sljedeće godine.

Upravo ta edukativna dimenzija i povezanost programa s lokalnom proizvodnjom najveća je vrijednost ovoga programa te ga treba i promatrati kao podršku lokalnim proizvođačima, a ne trgovačkim lancima ili različitim industrijskim koncernima koji teško mogu ostvariti željenu i razumljivu povezanost svih segmenta ovoga programa. Stoga zastupnica Petir izražava nadu kako program neće biti zloupotrijebljen nauštrb malih poljoprivrednih proizvođača zakidajući tako i dječju dobrobit te njihovo obrazovanje.

Foto: Ured zastupnice u Europskom parlamentu Biljane Borzan


Tagovi

Europski parlament Biljana Borzan Shema Voće Povrće Mlijeko Banane Obrazovne ustanove Izuzeće Hrvatska Amandman


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]