Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rakija
  • 02.10.2021. 18:00
  • Crna Gora

Do 20.000 eura kazne za prodaju rakije u rinfuzi - Crna Gora donosi novi zakon

Proizvođači u susjednoj Crnoj Gori rakiju i druga alkoholna pića prodaju u demižonima, karnisterima i buradi. 

Foto: Depositphotos/guruxox
  • 504
  • 98
  • 0

"Zabranjeno je na pijacama i drugim javnim površinama, kao i u ugostiteljskim objektima izlagati i prodavati jaka alkoholna pića u rinfuznom stanju", stoji u članku 101. nacrta Zakona o alkoholnim pićima kojega je proteklog tjedna objavila Vlada Crne Gore. 

Prema kaznenim odredbama, ovaj čin podlijegat će sankcijama i to "teškim" od 500 do 20.000 eura. Ovlašteni inspektor koji otkrije ovakvu prodaju čak će moći oduzeti prijevozno sredstvo kao i posude kojima se prevozi i čuva alkoholno piće.

Naime, proizvođači u susjednoj Crnoj Gori rakiju i druga alkoholna pića prodaju u demižonima, karnisterima i buradi. 

Ovaj će zakon osim prodaje u rinfuzi, promijeniti puno toga kada je riječ o alkoholnim pićima. Između ostaloga, da bi ih uopće stavio u promet, proizvođač će morati biti registriran za obavljanje proizvodnje alkoholnih pića kao privredno društvo ili kakvo drugo pravno lice. 

Na temelju nacrta, onaj koji proizvede do 1.000 l čistog alkohola na godišnjem nivou, u cilju stavljanja u promet, smatra se malim proizvođačem. 

Naravno, pića će se morati prodavati u originalnoj ambalaži, a oni koji budu željeli istaknuti njegovo geografsko porijeklo, za to će morati ishoditi posebnu oznaku. Ona koja je registrirana u Crnoj Gori, imat će na to pravo i na nivou Europske unije. 


Tagovi

Rakija Prodaja Rinfuza Crna Gora Zabrana Kazna


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]