Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaća rakija
  • 23.01.2021. 17:00

Dobra rakija nastaje od zrelog voća, a kvalitet potvrđuju nagrade

Proces proizvodnje prirodnih rakija traži stalni nadzor i kontrolu, a ključ uspjeha dobrog pića je kvalitetno voće.

Foto: Zoran Ramljak
  • 188
  • 249
  • 0

Zoran Ramljak od 2006. godine puni burad pravom domaćom rakijom. Okružen pitomim, rodnim voćnjacima i vinogradima, kako sam kaže, jednostavno je bio usmjeren na ovaj posao i godinama unazad odabira najkvalitetnije jabuke, kruške, šljive, grožđe i uz mnogo znanja i iskustva proizvodi piće, ocjenjeno vrijednim priznanjima.

Godinama je učio na svom gazdinstvu između gajbi voća, muljača, kazana i buradi, a svojevremeno je završio kurs obuke kod čuvenog profesora Ninoslava Nikićevića sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, jednog od najuglednijih i najtraženijih stručnjaka u ovoj oblasti te tako stekao fundamentalna saznanja o tehnološkom procesu proizvodnje.

"Proizvodim rakije od raznog voća, a pravim i lozovaču. Nemam dovoljno sopstvenih sirovina te ih godinama otkupljujem od ovdašnjih proizvođača", kaže Ramljak i dodaje da je prošle godine zabilježen odličan rod kruške, ali je zato kajsija zbog mraza slabo rodila te ju je nabavljao od okolnih proizvođača, kao i šljivu.

Kad nema dovoljno sirovine, nabavlja je od proizvođača

Jabuku nabavlja u vrijeme berbe ali i iz hladnjača tokom marta.

Bira samo najkvalitetnije zrelo voće što je i najznačajniji preduslov za dobru rakiju. Često je u pitanju rukom brano, koje nije ležalo na zemlji i gdje ga berači odmah sa grane slažu u gajbe. Rukovodi se principom da ono što nije za jelo nije ni za preradu.

Proizvodnja rakije traži stalni nadzor i kontrolu

Dobri poznavaoci procesa proizvodnje, kako napominje, znaju da se mašinski odvajaju košpice šljive i kajsije, a u slučaju grožđa - to su muljače koje odvajaju peteljke, a zatim ta voćna masa ide u velike posude od 1.000 litara gdje se uz dodavanje kvasaca obavlja fermentacija u prostorijama sa optimalnom temperaturom oko 20°C, ali i da dobijanje prirodnih rakija traži stalni nadzor i kontrolu.

"Ja imam bakarni kazan kapaciteta 250 litara, a naravno i drugu neophodnu opremu, kao i drvenu-hrastovu burad za odležavanje što je od ogromnog značaja za dobijanje pića vrhunskog kvaliteta. Jabukovača uvijek odleži najmanje dvije godine. Za čuvanje rakija nakon toga koristim posude od rostfraja i stakla", kaže naš sagovornik objašnjavajući da proizvodi rakiju sa 42 odsto alkohola te da je ona idealna za konzumiranje obzirom da se tako mogu osjetiti sve voćne arome.

Nagrade i iz Zagreba

Za svaki korak u proizvodnji, kako tvrdi Ramljak, treba znanja i iskustva, a taj kvalitet prepoznaju i ocjenjuju najveći stručnjaci širom regiona. Tako je kao učesnik III Međunarodnog festivala "Rakija i rakijaši" koji je održan prošle godine u Pančevu, u susjednoj Srbiji, dobio priznanje - Zlatno rakijsko pismo za kvalitet rakija od kajsije i dunje, a visoko su ocjenje i nagrađene i od šljive, jabuke i kruške viljamovke koje su odležale u hrastovim buradima.

Miro Krnjajić pravi kalvados na potkozarski način - brojne nagrade dokaz da mu to dobro ide

Nagrade su krajem prošle godine stigle i iz Zagreba gdje je održano "Drugo međunarodno ocjenjivanje rakija i likera" u organizaciji Gospodarskog lista, Agronomskog fakulteta i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. Ocjenjivačka komisija sastavljena od vrhunskih stručnjaka u konkurenciji od više od sto uzoraka, dodijelila je ovom proizvođaču dvije srebrne diplome i to za rakiju od kajsije i od jabuke - kalvados.

"Veliko je zadovoljstvo proizvesti dobro piće, zato i želim da se što više ljudi uvjeri u to pa idem na takmičenja i ocjenjivanja, a velika želja mi je da svoje proizvode predstavim i na Međunarodnom novosadskom sajmu", kaže na kraju naš sagovornik, dodajući da su priznanja kao i potvrda svih onih koji su bar jednom probali njegove rakije samo dokaz da se dugogodišnji rad, trud i posvećenost isplati te da je kao mali proizvođač uz pomoć supruge Andrijane ostvario velike uspjehe praveći rakije odličnog kvaliteta.


Tagovi

Proizvodnja rakije Hrastova burad Nagrade Kvalitet rakije Voće Kalvados


Autorica

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka koja godinama prati događanja u poljoprivredi te stvaralaštvu, životu i radu seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]