Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Označavanje proizvoda
  • 09.02.2022. 16:30

"Dokazana kvaliteta - Hrvatska" uskoro i na konzumnim jajima

Podnositelj zahtjeva je Udruga za znanost o peradi. Konzumna jaja s novom oznakom uskoro će se naći na tržištu, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/Chalabala
  • 409
  • 99
  • 0

Još u rujnu 2021. godine Ministarstvo poljoprivrede donijelo je rješenje o priznavanju oznake "Dokazana kvaliteta - Hrvatska" za konzumna jaja. Podnositelj zahtjeva je Udruga za znanost o peradi te se konzumna jaja s novom oznakom uskoro mogu naći na tržištu.

Kako je objavilo Ministarstvo, putem tog znaka potrošač će biti informiran da kupuje jaja domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje. Najznačajniji preduvjeti za ostvarivanje prava na njegovo korištenje je pravilan odabir hibrida kokoši nesilica te primjena propisane tehnologije proizvodnje koja uključuje način držanja, kvalitetnu hranidbu, održavanje svih postupaka zaštite zdravlja i dobrobiti kokoši nesilica.

U cilju lakše primjene postupka i informiranja o prednostima koje ovaj sustav pruža proizvođačima, a potrošačima olakšalo kupnju te približilo značenje i prednosti koje donosi znak na hrani koju kupuju, Ministarstvo poljoprivrede izradilo je Vodič o nacionalnom sustavu kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda "Dokazana kvaliteta" za konzumna jaja, a možete ga pronaći ovdje.

Oznaku čekaju i povrćari

Prvi sektor koji je prepoznao prednost ovog sustava je sektor proizvodnje voća, a Zahtjev za priznavanje oznake podnijela je Hrvatska voćarska zajednica te se od rujna prošle godine na tržištu mogu kupiti jabuke označene ovim znakom.

Ministarstvo poljoprivrede zaprimilo je i treći Zahtjev za priznavanje te oznake, a odnosi se na sektor proizvodnje povrća, a podnositelj  je Zajednica udruga hrvatskih povrćara. Kako kažu iz Ministarstva, trenutno je predmetna specifikacija u postupku notifikacije na razini Europske unije. 


Tagovi

Konzumna jaja Dokazana kvaliteta Hrvatski proizvod


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.