Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica
  • 13.09.2021. 12:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Laktaši

Domaće proizvode i rakije Mire Jalić probao i Novak Đoković

Mira Jalić iz Laktaša uzgaja raznovrsno voće i povrće od koga pripema odličnu domaću zimnicu i druge proizvode poput ajvara, ljutenice, džemova, rakija, a njezina je budimka stigla i do Novaka Đokovića.

Foto: Arhiva Mire Jalić
  • 776
  • 305
  • 0

Kada je riječ o pravljenju zimnice, Mira Jalić, iz Laktaša prava je sagovornica. Ova neumorna žena uzgaja voće, povrće, ljekovito i začinsko bilje. Osim toga, bavi se jedinstvenom izradom narodnih opanaka i nošnji.

Mira sa porodicom proizvodi jabuke, kruške, plave i bijele šljive, nektarine, orahe, smokve, višnje, lješnjake, trešnje, aroniju, ogrozd, dunju, vinovu lozu, kivi, breskvu, kajsiju, dudove i još mnogo toga.

"Kod nas je zastupljeno mnogo različitih vrsta voća, povrća i ljekovitog bilja. Nemamo plantažni uzgoj jedne vrste nego mješovite voćnjake u kojima uspijeva različito voće", priča za Agroklub Mira. Dodaje da imaju orahe stare 40 i više godina i stari bijeli dud.

Svo moguće povrće imaju u bašti 

Kako kaže, trudi se da svake godine zasadi nekoliko novih sadnica. To je u njihovj porodici postala tradicija. "Pored klasičnih kontinentalnih vrsta imam limun, nar, maslinu. U pitanju su mlada stabla koja su tek počela da rađaju, ali se briga o njima isplatila i sada možemo da uživamo u plodovima", objašnjava naša sagovornica koja smatra da u BiH imamo dovoljno zemlje da svaka porodica može posaditi bar jednu voćku. Tlo koje smo naslijedili treba da bude obrađeno, komentira.

Za odličnu zimnicu bira najbolje plodove

Prerada poljoprivrednih proizvoda i priprema zimnice zahtjeva mnogo znanja, posvećenosti, ljubavi i želje da se dobije kvalitetan proizvod. Od početka je znala da želi pripremati prave domaće delikatese.

Ističe značaj domaćih i svježih plodova voća i povrća za pripremu turšije.

"Sezona prerade traje tokom cijele godine. Kako šta dozrijeva i stiže za berbu tako se i prerađuje. Nisu to velike količine, ali nam omogućavaju da koristimo svježe plodove - direktno iz voćnjaka i bašte", napominje. Takođe, ukazuje da je zbog toga ponuda turšije i raznih prerađevina velika.

"Mnogo je toga što se pravi po recepturi naših baka, ali uvijek učimo i tražimo da osmislimo nešto novo. Imamo organsko voće i povrće bez kojeg finalni proizvod ne bi bio tako dobar."

Budimka za svjetskog tenisera Novaka Đokovića

Usjevi koje uzgajaju su potpuno prirodni. Uopšte ne koriste nikakve hemijske preparate. Zbog toga količina sirovina svake godine bude različita, ali uvijek bude dosta toga što se preradi u domaću zimnicu. Pored dobrog recepta, otkriva nam, najvažnije je da biramo najbolje plodove. Osim starih, tradicionalnih specijaliteta potrebno je stalno učiti i istraživati nove kombinacije okusa.

Njihove proizvode probao i čuveni teniser

"Prvi smo ispekli rakiju od budimke. I za nju smo na takmičenjima osvojili zlatnu medalju, a ona je proglašena za šampiona specijalnih rakija. Moj suprug je imao čast da našu budimku pokloni Novaku Đokoviću", priča nam Mira.

Pored nje i rakija od šljive je za svoj kvalitet osvojila brojne nagrade. Pripremaju je i od grožđa, zatim kruške jer tog voća imaju najviše. Veću količinu rakije iskoriste za pripreme raznih likera. Nacjenjeniji i najpoznatiji je orahovac, ali tu su i oni od drenjka, dunje, smokve, zove i aronije. Osim pomenutih pića, od voća pripremaju razne pekmeze, džemove, sokove, slatka... Od oraha prave ušećerene i orahe u čokoladi i kokosu. Riječ je o neobičnom i veoma ukusnom desertu, a nastao je iz želje da probaju napraviti nešto novo.

Mnogo povrća, ali i drugog bilja u bašti

Kao i u voćnjaku, u vrtu imaju mnošto različitih biljnih vrsta. Za berbu i preradu uzgajaju se mlada salata, luk, špinat, blitva, prasa, paprika, paradajz, krastavci, mrkva, peršun, celer, kopar, mahune, grah, kukuruz, krompir, mnogo zeljastog povrća, batat...

"Za većinu povrća sama ostavljam sjeme. Mnogo je različitih vrsta i trudim se da većinu preradim. Uzgajam ga od sjemena i to mi omogućava da uberem kvalitetne plodove koje svježe koristim za pripremu domaće zimnice", ponosno ističe naša domaćica. 

Napominje da ćemo odličnu zimnicu dobiti samo kada upotrijebimo odgovarajuću i svježu sirovinu. Već godinama je poznat njen ajvar, zatim ljutenica, ljuti sos, razne vrste kisele turšije.

"Ove godine sam prvi put posadila male papričice. Od njih sam napravila jedan novi poizvod. Plodove sam punila sirom."

Pored povrća uzgajaju i kukuruz bjelčić. Sami ga siju kako bi imali svoje kukuruzno brašno. U svojoj bašti gaji i mnogobrojno ljekovito bilje: nanu, pelin, ružmarin, matičnjak, lavandu, aloju, čuvarkuću, neven, gavez, zovu i drugo.

"Od ljekovitog bilja pravim sirupe, ulja, meleme koje koristi moja porodica i prijatelji. Pored biljaka koje uzgajam, u prirodi pronalazim razne vrste koje sakupljamo kako se pojavljuju u toku vegetacije", komentariše.

Kupci prepoznaju kvalitet 

Za kraj saznajemo kako su se ona i dugi poizvođači snašli u prethodnom periodu koji je obilježila aktuelna pandemija.

"Covid-19 je zakočio i zaustavio cijeli svijet, a posebno nas male poizvođače. Nije bilo sajmova, izlazak u javnost i direktnih kontakata sa kupcima. Većina komunikacije prebacila se na duštvene mreže, kao i promocije. Važno je da je proizvod kvalitetan, ali u ovoj situaciji vidjelo se da je važno i pakovanje i etiketa. To je nešto što privuče pažnju uživo na događajima, a posebno online", priča nam.

Kvalitet se uvijek prepozna i traži

Dodaje da je njena prednost bila što kupci već godinama znaju da ima kvalitetne proizvode i svi oni koji su željeli nešto da kupe, kontaktirali su je preko društvenih mreža, dolazili su kući po njih ili je suprug vršio isporuku na kućnu adresu.

"Prethodni period bio je izazov za sve nas i morali smo se prilagoditi ovim okolnostima, ali istovremeno smo radili na pripremi novih proizvoda i okusa. Na taj način smo uspješno prebrodili nedostatak sajmova i dugih manifestacija na kojima smo se predstavljali", zaključuje ova vrijedna žena.


Fotoprilog


Tagovi

Priprema zimnice Domaći proizvodi Voće i povrće Kombinacija okusa Kukuruz bjelčić Kvalitetni proizvodi Ljekovito bilje Novak Đoković Rakija od budimke Mira Jalić Zimnica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.


Partner

Agroklub d.o.o. BiH

Halilovići 10, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
e-mail: info@agroklub.ba web: https://www.agroklub.ba

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]