Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tjestenina Lina
  • 10.12.2020. 09:00
  • Istarska, Oprtalj

Domaći sastojci i djelo njenih ruku: tradicionalne fuže, šurlice, ravioli Line Vežnaver

Jaja su od naših kokica, brašno od naše pšenice ili one kupljene od susjeda i mljevene u obližnjem mlinu. Dodaci tjestenini također su iz našega vrta, eventualno iz okolice. Sve je izvorno i djelo naših ruku, kaže Lina Vežnaver.

Foto: arhiva OPG-a Vežnaver
  • 1.366
  • 700
  • 0

Tradicionalna istarska tjestenina: fuži, rezanci, šurlice, ravioli punjeni s više vrsta punila kojima su baza 4 sira, ali i tjestenina s tartufima, vrijedni su proizvodi koje ručno radi Lina Vežnaver.

“Jaja su od naših kokica koje su svakodnevno u pokretu, brašno od naše pšenice ili one kupljene od susjeda i mljevene u mlinu u obližnjem Buzetu. Dodaci tjestenini također su iz našega vrta, eventualno iz okolice, a tako i ostali sastojci. Sve je izvorno i djelo naših ruku, otkriva poduzetna umirovljenica kojoj je cilj tržištu ponuditi tjesteninu kakvu su nekada radile njena majka i baka.

Teško do kvalitetne sirovine

Poljoprivredna proizvodnja zahtijeva puno rada, truda i odricanja, ističe. “Još kada nadodamo izradu finalnog proizvoda i prodaju istog, sve zajedno iziskuje jako puno vremena”, govori. Smatra da je glavni poticaj poljoprivrednicima mogućnost da svoje proizvode uspiju prodati po tržišnim cijenama. Oni s tim nemaju problema jer količine koje proizvode nisu dostatne s obzirom na potražnju.

Koke OPG-a Vežnaver koja daju kvalitetna jaja za domaću tjesteninu

"Ne možemo proizvesti koliko bi prodali prvenstveno jer je nabavka domaćih namirnica sve veći problem”, osvrće se na glavnu prepreku za proširenje proizvodnje.

Žao joj je što nema više ljudi u okolici koji drže kokoši. “Mi stariji još imamo kokice, ali tko danas sije pšenicu, ovu našu tvrdu, najbolju za izradu brašna za tjesteninu?”, pita se dok se prisjeća kako su se nekada klasja te žitarice nizala na okolnim poljima. U selu Škofi u općini Oprtalj nekada je živjelo 30-ak obitelji, a danas selo broji tek nešto više od 10 stanovnika.

Tražila način kako popraviti kućni budžet

OPG Mario Vežnaver bavi se primarnom proizvodnjom pšenice, kukuruza, tikvi, djeteline, uzgojem kokoši, a sve u cilju dobivanja najkvalitetnijih sirovina za proizvodnju domaće Istarske tjestenine. Njihovi kupci su u većoj mjeri privatne osobe koje dolaze po proizvode na kućni prag. I domaći i strani, jer se nalaze u blizini granice sa Slovenijom.

Prijašnjih godina su odlazili na tržnice i sajmove, a od njih kupuju i restorani, konobe, catering tvrtke, kao i razne trgovine i suvenirnice koje prodaju domaće proizvode, doznajemo od supružnika Vežnaver koji su uvjereni da je tajna uspjeha njihove tjestenine upravo to što je sve domaće.

Sve se kod njih radi ručno 

Lina je nekada radila kao trgovkinja u okolnim mjestima, no dućani su se s vremenom u manjim sredinama zatvarali. “Bila sam zadnji trgovac u Zrenju, a nakon zatvaranja sam otišla u mirovinu. Primanja su mi bila jako mala pa sam smišljala kako do koje kune više", prisjeća se.

U razgovoru sa susjedom koji se bavi ugostiteljstvom, a znao je kako finu tjesteninu radi, iskrsla je ideja da je ponudi u svom objektu. Tako je počelo i uskoro je krenula njezina mala radionica proizvodnje domaće tjestenine, dijeli s nama svoju priču Lina koja se ne voli prisjećati administrativnih poteškoća u vrijeme započinjanja posla. Bilo je nekih zavrzlama s kasama kada se trebalo uskladiti sa zakonskom regulativom vezano uz uvođenje fiskalizacije, ali ostalih većih problema nije bilo, navodi.

Poznati i van hrvatskih granica

Poslovanje razvijaju u skladu s mogućnostima uzimajući u obzir i njihovu dob. “Nismo u cvijetu mladosti”, smiju se dok se prisjećaju početaka s priručnim, hobi strojevima, kako ih sami nazivaju.

S vremenom smo se modernizirali, imamo profesionalnije strojeve, a nastavit ćemo raditi u dosadašnjem ritmu kako bi zadržali kvalitetu finalnih proizvoda”, izjavljuju složni supružnici koji su uvjereni da je za dugoročni uspjeh kvaliteta puno bitnija od kvantitete. Lina se nada da će se netko od mlađe generacije zainteresirati za njihov rad i da će svoje znanje i iskustvo moći prenijeti novim naraštajima.

Njezina tjestenina uvrštena je i u njemački gastro vodič 

Njihova domaća tjestenina očarala je inozemne gastro stručnjake pa je uvrštena u njemačku gastro brošuru. Kušali su tjesteninu u jednom zagrebačkom restoranu i preko vlasnika došli do Line. Bila je, kaže, istinski iznenađena kada su joj pokucali na vrata, a danas osjeća ponos što su spomenuti u tom gastro vodiču.

"Naravno da su nam se otvorila i neka nova vrata pa tako i novi izazovi”, priznaje Lina. Dodaje da su zadovoljni poslovanjem, drže visoku razinu kvalitete, a to im donosi i lijepu zaradu. “Posao nije lagan, iziskuje puno odricanja i vremena, ali nagrada za trud je kvalitetan i tražen proizvod”, zaključuju radišni supružnici Vežnaver.


Fotoprilog


Tagovi

Istarska tjestenina Tradicija OPG Mario Vežnaver Lina Vežnaver


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]