Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kontrola hrane
  • 03.02.2023. 16:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Državni inspektorat povećat će uzimanje uzoraka i nadzor hrane na terenu?

Kod vina je od 70 uzoraka njih 50 posto bilo nesukladno, kod nadzora maslinovog ulja utvrđeno je 52 posto nesukladnih uzoraka, čulo se između ostalog na sjednici saborskog Odbora za poljoprivredu.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
  • 1.558
  • 121
  • 0

Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora na 84. sjednici, najviše je 'koplja lomio' oko izvješća Državnog inspektorata o kontroli hrane u prošloj godini jer čak 50 posto uzetih uzoraka na terenu, kako kažu, nije bilo sukladno zakonu, bilo da se radi o maslinovom ili bučinom ulju, vinu... Rasprava se vodila i o dizanja cijena zbog konverzije. 

"Kod invazije nepoštenih trgovačkih praksi, čemu smo bili svjedoci kod nedavne zamjene kune eurom, te čiji je zakon donesen još 2021. godine, sad se traži još jedna odgoda pravilnika o osjetljivim proizvodima kojim bi se stalo na kraj dampingu trgovačkih lanaca", upozorila je uvodno predsjednica Odbora Marijana Petir dodajući da su trgovački lanci još prošle godine više puta povećavali cijene zbog rasta cijena primarnih poljoprivrednih proizvoda i energenata.

Perec jedan euro, kao i jedan kg brašna

Prema njezinim riječima, zakonskim izmjenama, bilo da je riječ o Zakonu o OPG-ovima ili Zakonu o hrani, treba učiniti sve da se smanji siva zona i nelojalna konkurencija domaćim proizvođačima hrane.   

Naime, vanjski član Odbora Petar Baranović, ukazao je na klasičnu prevaru domaćih potrošača, od strane prekupaca i nakupca, kada je riječ o prodaji smrznute ribe u vrijeme korizme. Dodao je da veleprodajna cijena bijele i plave ribe na domaćem tržištu, (a maloprodajna je u nadležnosti trgovaca), nije mijenjana skoro 15 godina.    

Član Odbora Goran Ivanović, ističe da se mora znati što je to svježa hrana, posebno mesa, povrća i voća, jer će zdravstvo platiti visoku cijenu nezdrave hrane. Uz to, upozorio je na pekare, koji su zamjenu kuna eurom doveli do toga da sada jedan perec košta "kao jedan kilogram brašna, odnosno sedam kilograma pšenice". 

U raspravi je rečeno kako su na prijedlog Odbora za poljoprivredu, pri donošenju izmjena i dopuna Zakona o poljoprivredi, usvojeni zaključci kojim se obvezalo Ministarstvo poljoprivrede da u roku od šest mjeseci pokrene postupke izrade i usvajanja općih zahtjeva, odnosno standarda kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode namijenjene krajnjim potrošačima. I to onih koji do sada nisu obuhvaćeni nacionalnim propisima kao i da pristupi procjeni potrebe prilagodbe važećih pravilnika.

Obavljanje monitoringa ostataka pesticida   

Čulo se i kako bi izmjenama članka 6., a koje propisuju nadležnost nad inspekcijskim poslovima, odnosno službenim kontrolama koje će obavljati sanitarna inspekcija i granična sanitarna inspekcija trebalo obuhvatiti i "provođenje monitoringa ostataka pesticida", što je u skladu s člankom 14. stavkom (14) Zakona o službenim kontrolama i drugim službenim aktivnostima koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja, zdravlju bilja i sredstvima za zaštitu bilja, ali i Zakona o provedbi Uredbe o maksimalnim razinama ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla.

Uz navedeno je rečeno kako se nadležnost za provođenje monitoringa ostataka pesticida, daje veterinarskoj inspekciji, graničnoj veterinarskoj inspekciji i mobilnoj jedinici veterinarskih inspektora i ne može se poistovjetiti s nadležnostima koje bi trebala imati sanitarna inspekcija. Postavljen je i upit o potrebi povećanja broja kontrola na granici, imajući u vidu da se voće i povrće uvozi iz trećih država u kojima je dozvoljena uporaba pesticida koji nisu dozvoljeni u Uniji, pa su takvi proizvodi u proizvodnji jeftiniji i predstavljaju nelojalnu konkurenciju našim poljoprivrednicima, ali ujedno i predstavljaju opasnost za zdravlje naših potrošača.

Upitano je što se po tom pitanju poduzima, koliko su česti ti nadzori i jesu li utvrđene nesukladnosti. Postavljen je upit o aktivnostima Državnog inspektorata u nadzoru cijena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u trgovačkim lancima.

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić kazao je da je oko 200 inspektora sudjelovalo u nadzoru cijena, o čemu smo već pisali. Nadalje, istaknuo je da su prošle godine sanitarni inspektori proveli oko 15.500 nadzora, od kojih 7.500 u području hrane i to na više od 5.300 nadziranih objekata, te su u 22,8 posto slučajeva utvrđene nepravilnosti. Pri tome se najviše nepravilnosti odnosi na neimanje sanitarnih knjižica, higijenskih minimuma, higijensko stanje objekta, implementacija i provedba HACCP sustava, neprovođenje internih planova. U okviru nadzora ukupno  je uzeto 2.059 uzoraka i utvrđeno 37 nesukladnosti što je niskih 1,8 posto.

Visoki postotak nesukladnosti 

S druge strane, u okviru RASFF sustava ukupno je bilo 239 nadzora, izdano je 217 obavijesti, a 117 proizvoda je stavljeno van uporabe. Granična sanitarna inspekcija izvršila je 61.000 nadzora pošiljaka, a veterinarska inspekcija oko 16.000 nadzora. Sukladno višegodišnjem planu monitoringa, koji izrađuje Ministarstvo poljoprivrede, uzeto je 4.222 uzoraka, dok su delegirana tijela uzela više od 6.000 uzoraka, pa bi ukupan broj uzoraka veterinarske inspekcije bio oko 10.000 uzoraka, a nesukladnost je utvrđena na 23,4 posto.

Granična veterinarska inspekcija izvršila je 22.000 nadzora samo u pošiljkama, dok je poljoprivredna inspekcija izvršila 11.500 nadzora i utvrdila 8,5 posto nesukladnosti. Kod nadzora vina je od ukupno 70 uzoraka njih 50 posto bilo nesukladno, u kontroli meda je od 30 uzoraka njih 13 bilo nesukladno, kod bučinog ulja je od 10 uzoraka 6 bilo nesukladno, a kod maslinovog ulja utvrđeno je čak 52 posto nesukladnih uzoraka. Upozorio je kako nesukladne proizvode DIRH nije u mogućnosti maknuti s tržišta dok god je druga analiza u tijeku.

Mikulić je istaknuo da će preko Službe za analitiku i procjenu rizika Državni inspektorat ove godine povećati broj uzoraka i nadzora koji se provode, jer drži da nije u redu da 50 posto uzetih nije sukladno zakonu.


Tagovi

Odbor za poljoprivredu Državni inspektorat Uzimanje uzoraka Nesukladnost Andrija Mikulić


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]