Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bilateralni sporazum
  • 14.09.2020. 16:00

EU i Kina potpisale povijesni sporazum o zaštiti EU oznaka zemljopisnog podrijetla

Očekuje se da će sporazum stupiti na snagu početkom 2021. Na žalost, među ovih 100 proizvoda iz EU nema niti jednog hrvatskog.

Foto: Depositphotos/jovanning
  • 105
  • 12
  • 0

Europska unija i Kina potpisale su danas bilateralni sporazum kojim će se od prisvajanja i imitacije zaštititi 100 europskih u Kini i 100 kineskih oznaka zemljopisnog podrijetla u Uniji. Taj bi sporazum, prvi put dogovoren u studenome 2019., trebao rezultirati uzajamnim trgovinskim koristima i potrošačima s obje strane približiti proizvode zajamčene kvalitete. 

Njime se izražava spremnost obaju strana da ispune obveze preuzete na njihovim prethodnim sastancima na vrhu te da se pridržavaju međunarodnih pravila kao temelja trgovinskih odnosa, stoji u priopćenju Europske komisije. 

Sporazum će ojačati trgovinski odnos

Povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Janusz Wojciechowski zadovoljan je što je sporazum korak bliže stupanju na snagu jer, kako ističe, odražava predanost bliskoj suradnji s globalnim trgovinskim partnerima kao što je Kina. 

Proizvodi s oznakom zemljopisnog podrijetla postižu dvostruko veću prodajnu vrijednost

"Europski proizvodi s oznakom zemljopisnog podrijetla poznati su po svojoj kvaliteti i raznolikosti te ih je važno zaštititi na razini Unije i na globalnoj razini kako bi se zajamčila njihova autentičnost i očuvao njihov ugled. Osim što će pridonijeti postizanju tog cilja, taj će sporazum ojačati naš trgovinski odnos, od čega će koristi imati naš poljoprivredno-prehrambeni sektor i potrošači s obje strane", istaknuo je. 

Velik potencijal za rast sektora hrane i pića

Kinesko tržište ima velik potencijal za rast sektora europske hrane i pića. Ta je zemlja 2019. bila treće po redu odredište za poljoprivredno-prehrambene proizvode iz Unije: vrijednost proizvoda izvezenih na to tržište dosegla je 14,5 milijardi eura. 

Kina je i drugo po redu izvozno odredište proizvoda EU-a koji su zaštićeni kao oznake zemljopisnog podrijetla. Izvozom u tu zemlju ostvaruje se 9 % vrijednosti izvoza tih proizvoda, među ostalim vina, poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i jakih alkoholnih pića. Nadalje, zahvaljujući ovom sporazumu europski će potrošači moći uživati u izvornim kineskim specijalitetima.

Putujte europskom, bez da izađete iz svoje kuhinje: Koristite proizvode koji nose ZOZP

Na EU-ovu popisu oznaka zemljopisnog podrijetla koji će se zaštititi u Kini nalaze se, među ostalim, prepoznatljivi proizvodi kao što su Champagne, Feta, Irish whiskey, Münchener Bier, Ouzo, Polska Wódka, Porto, Prosciutto di Parma i Queso Manchego. Kad je riječ o kineskim proizvodima s oznakom zemljopisnog podrijetla, na popisu su, primjerice, Pixian Dou Ban (pasta od graha iz Pixiana), Anji Bai Cha (bijeli čaj iz Anjija), Panjin Da Mi (riža iz Panjina) i Anqiu Da Jiang (đumbir iz Anqiua).

Na žalost, među ovih 100 proizvoda iz EU nema niti jednog hrvatskog. No, tu su proizvodi susjeda, kao što je vino iz Vipavske doline u Sloveniji, odnosno iz Tokaja u Mađarskoj. Italija na popisu ima čak 26 proizvoda, od vina, preko sira do pršuta. 

Na snagu će stupiti početkom 2021.

Nakon potpisivanja i dobivanja suglasnosti Europskog parlamenta slijedi službeno donošenje sporazuma u Vijeću. Očekuje se da će stupiti na snagu početkom 2021.

U roku od četiri godine nakon što stupi na snagu sporazum će se proširiti tako da obuhvati još 175 oznaka zemljopisnog podrijetla s obje strane. Za te će se oznake morati provesti isti postupak odobravanja (tj. ocjena i objava radi podnošenja primjedbi) kao za stotinu oznaka koje su već obuhvaćene sporazumom.

Popis 100 EU proizvoda, kao i popis 100 kineskih proizvoda sa zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla potražite u dokumentima ispod teksta


Dokumenti


Tagovi

Sporazum Kina Zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla ZOZP Popis


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.