Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz govedine u EU
  • 17.07.2019. 18:00

EU i SAD: Potvrđen sporazum o uvozu goveđeg mesa bez hormona

Zahvaljujući novom sporazumu, postojeća kvota ostaje nepromijenjena, ali 35.000 od ukupnog iznosa carinskih kvota od 45.000 tona namijenit će se za Sjedinjene Američke Države i postupno će se uvoditi u razdoblju od sedam godina.

Foto: Depositphotos/elnariz
  • 783
  • 44
  • 0

Europska unija i Sjedinjene Američke Države uskoro će potpisati sporazum o preispitivanju funkcioniranja postojećeg trgovinskog sporazuma kojim se osigurava autonomna carinska kvota za uvoz visokokvalitetnog goveđeg mesa u EU. Time će se riješiti dugotrajni spor u okviru Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Vijeće je u ponedjeljak, 15. srpnja donijelo odluku o potpisivanju sporazuma između EU-a i Sjedinjenih Američkih Država kojim se SAD-u dodjeljuje udio u carinskoj kvoti za goveđe meso visoke kvalitete iz takozvanog Memoranduma o razumijevanju u vezi s uvozom goveđeg mesa životinja koje nisu tretirane određenim hormonima rasta i povećanim carinama koje SAD primjenjuje na određene proizvode EU-a, sklopljenog 2009. i revidiranog 2014.

Sporazum će se potpisati u Bruxellesu što je prije moguće, objavilo je Vijeće EU.

U skladu s visokim standardima EU-a

Memorandum o razumijevanju predviđen je 2009. kao privremeno rješenje za dugotrajni spor u okviru WTO-a u vezi s uvozom goveđeg mesa iz SAD-a koje je tretirano određenim hormonima rasta. Prema tom sporazumu, EU je dopustio kvotu od 45.000 tona goveđeg mesa koje nije tretirano hormonima za dobavljače koji ispunjavaju uvjete. U skladu s pravilima WTO-a, ta se kvota morala staviti na raspolaganje i dobavljačima koji nisu iz SAD-a.

U skladu s pravilima WTO-a, ta se kvota morala staviti na raspolaganje i dobavljačima koji nisu iz SAD-a.

Zahvaljujući novom sporazumu, postojeća kvota ostaje nepromijenjena, ali 35.000 od ukupnog iznosa carinskih kvota od 45.000 tona namijenit će se za Sjedinjene Američke Države i postupno će se uvoditi u razdoblju od sedam godina. Carinska kvota i dalje će obuhvaćati samo one proizvode koji su u skladu s visokim standardima EU-a u pogledu sigurnosti hrane i zdravlja. Taj je korak ključan za rješavanje dugotrajnog spora između EU-a i Sjedinjenih Američkih Država o mjerama koje je EU 1989. uveo za uvoz goveđeg mesa koje sadrži umjetne hormone rasta iz SAD-a. Njime se također naglašava predanost EU-a pozitivnom transatlantskom trgovinskom programu.

Vijeće je 19. listopada 2018. ovlastilo Komisiju za otvaranje pregovora između EU-a i SAD-a o funkcioniranju carinske kvote, među ostalim i o raspodjeli te kvote po zemljama.

Pregovori s SAD-om zaključeni su 27. veljače 2019., a u svjetlu tog sporazuma Komisija je zatražila i dobila suglasnost drugih bitnih zemalja dobavljača u skladu s primjenjivim pravilima WTO-a.


Izvori

AgPress


Tagovi

SAD Uvoz goveđeg mesa Meso bez hormona Sporazum


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]