Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Umjetno meso
  • 09.11.2021. 18:00

Europska komisija izdvaja 2 milijuna eura za sintetičko meso

Projekt "Feed for Meat" se financira u okviru REACT-EU, jednog od najvećih programa "Next Generation EU" kojim Komisija podržava oporavak od pandemije Covid-19. Talijanski europarlamentarci iz stranke Liga se bune.

Foto: Depositphotos/microgen
  • 432
  • 108
  • 1

"Neprihvatljivo je da Bruxelles ulaže milijune eura europskih građana u meso proizvedeno u laboratorijima", oštro su reagirali u talijanskoj desnoj stranci Liga koja od Europske komisije traži objašnjenje kriterija prema kojima financira projekt "Feed for Meat". Ovaj je projekt razvila nizozemska tvrtka za hranidbu životinja Nutreco zajedno s Mosa Meat, također tvrtkom iz Nizozemske, koja je 2013. godine proizvela prvi u svijetu hamburger od kultiviranog, ili kako ga još zovu - umjetnog, sintetičkog ili in-vitro mesa. 

Riječ je o proizvodu dobivenom od matičnih stanica živih životinja koje se zatim stavljaju u bioreaktor te "hrane" proteinima što pomaže rastu tkiva.  

Cilj projekta je daljnje poboljšanje održivosti lanca vrijednosti stanične poljoprivrede, odnosno proizvodnja mesa bez masovnog uzgoja stoke koji, kako se ističe, doprinosi povećanju stakleničkih plinova, zagađenju vode, prevelikoj upotrebi antibiotika i drugom. Za njega je EK izdvojila 2 milijuna eura u okviru REACT-EU, jednog od najvećih programa "Next Generation EU" kojim Komisija podržava oporavak od pandemije Covid-19.

"Ova je podrška velik doprinos u stavljanju uzgojene govedine na europsko tržište", komentirao je Peter Verstrate, suosnivač Mosa Meata nakon dodjele bespovratnih sredstava. Njime će financirati istraživanja kojima žele smanjiti troškove za, kako pišu, uzgoj medija, odnosno goveda od kojih će dobiti matične stanice. Farmaceutske elemente žele zamijeniti kvalitetnim sastojcima stočne hrane koji pri tom imaju najmanji utjecaj na okoliš. Nutreceo u svom priopćenju za medije naglašava kako se, prema neovisnoj studiji Life Cycle Analysis, predviđa da će ovakva proizvodnja govedine smanjiti utjecaj na klimu za 92 posto, onečišćenje zraka za 93 posto, koristiti 95 posto manje zemlje i 78 posto manje vode u usporedbi s industrijskom proizvodnjom.

Liga: Sintetičko meso je održivo?

No, talijanski eurozastupnici očito smatraju kako nije pravedno da sve države članice sudjeluju u financiranju. Smatraju da financiranje treba biti usmjereno na zaštitu europske hrane i oporavak gospodarstva nakon pandemijske krize kroz strategiju "Od polja do stola" i oznake Nutriscore. "Europska komisija favorizira inicijativu koja nema nikakve veze s post-Covid pandemijom. Kako je moguće da EU proizvoljno definira "uzgoj sintetičkog mesa" kao održivo, zanemarujući opći utjecaj koji ultra-prerađeni proizvodi poput ovoga imaju, za razliku od pravog mesa i tradicionalnih proizvoda", stoji u bilješci stranke Liga, a koju su uputili Komisiji, tražeći objašnjenje. 

Matteo Salvini, glavni tajnik Lige i njezin bivši predsjednik, nedavno je na svom Instagramu objavio kako se daju milijuni eura javnog novca za "lažno meso" i drugu, kako tvrdi, prljavštinu stranih multinacionalnih kompanija, unatoč radu i žrtvi domaćih uzgajivača i farmera. 

Komentar koji je privukao najviše pažnje potpisuje Renzo Rosso, modni poduzetnik povezan s brandovima kao što su Diesel, Maison Margiela, Marni, Jil Sander i drugi koji je Salviniju poručio da bi trebao znati da je životinjski svijet prvenstveno odgovoran za zagađenje.

"Svijet budućnosti je u održivosti i mora se razvijati u smjeru proizvodnje hrane i povrća. Raspitaj se prije nego što napišeš glupost", komentirao je Rosso koji se već dugo bavi osobnim ulaganjima u sve što je vezano za zdravlje i dobrobit ljudi.


Tagovi

Umjetno meso Sintetičko meso Feed for Meat Europska komisija Next Generation Nutreco Mosa Meat In vitro meso Održivost Stanična poljoprivreda Peter Verstrate Matteo Salvini Renzo Rosso


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.