Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mliječna votka
  • 21.03.2020. 15:00

Farmu krava pretvorili u unosan posao: Od sirutke proizvode votku

Votka koju dobiju je kremasta i slatka, a proizvodnja uključuje nekoliko koraka. Od domaćeg mlijeka prvo se proizvodi sirutka.

Foto: Facebook/ TMK Creamery
  • 823
  • 163
  • 0

U slučaju da ste mislili kako votka i mlijeko ne idu zajedno, američki farmer će vas razuvjeriti. Naime, kako piše modern farmer, u Sjevernoj Americi fermentiranje i destiliranje sirutke za proizvodnju mliječne votke, koju još nazivaju Cowchocol, postaje sve popularnije.

Todd Koch zajedno sa svojom obitelji već 20 godina posjeduje farmu krava TMK Creamery koje uzgajaju za proizvodnju mlijeka. U 2017. godini upustili su se i u proizvodnju sira, što se pokazalo vrlo uspješnim. Kada je čuo za istraživanje o fermentaciji sirutke, kontaktirao je Paula Hughesa, docenta na Odjelu za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Oregon i saznao kako njegova farma može proizvoditi votku na ovoj bazi.

"Iz te iste litre mlijeka uspjeli smo stvoriti još jedan proizvod. Nemamo viškova i ništa ne bacamo. Osjećam da smo na dobrom putu“, rekao je Koch.

Dobiva se od sirutke, slatka je i kremasta

Votka koju dobiju je kremasta i slatka, a proizvodnja uključuje nekoliko koraka. Od domaćeg mlijeka prvo se proizvodi sirutka. Od jednog kilograma sira može se dobiti 9 kilograma sirutke. Nakon toga ona fermentira s posebnim kvascem koji pretvara šećer iz mlijeka u alkohol.

Sirutka: Energetski napitak za sportaše i one koji žele dug život

Nakon što sirutka postane alkohol, destilira se i prolazi kroz, kako kažu, tajni proces miješanja i miksanja. Konačni proizvod filtriran je tri puta i pakiran u staklene boce.

Prodaja može donijeti veliki uspjeh mljekarama

"Prednosti komercijalne prodaje votke iz sirutke mogu biti višestruke za mljekare", rekao je  Hughes. Naime, procjenjuje se da ako prodaju sir po cijeni od 40 dolara po kilogramu, ovaj inovativni proizvod pruža potencijalnu priliku za povećanje prodaje i to za 50%. Također značajno se smanjuju troškovi zbrinjavanja sirutke jer skoro sva odlazi u votku.

Hughes kaže da je posljednjih godina razgovarao s desetak mljekara koje razmatraju kako što više prodati ovaj proizvod zbog čega se sve više udružuju i dogovaraju s farmerima.


Tagovi

Mlijeko Sir Sirutka Mliječna votka Todd Koch Fermentacija Slastičarnice Cowcohol


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.