Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz vina
  • 03.09.2021. 07:30

Francuski vinarski sektor nadmašio pretpandemijski izvoz vina

Ove godine francuski vinari strahuju od mogućih sankcija SAD-a, ali i manjka grožđa.

Foto: Depositphotos/RokaB
  • 73
  • 10
  • 0

Francuski izvoz vina i žestokih pića oporavio se u prvoj polovici godine, nadmašivši razinu iz pretpandemijske 2019. i to zahvaljujući ublažavanju mjera suzbijanja zaraze Covidom-19, izvijestila je udruga izvoznika FEVS.

"U međunarodnom kontekstu koji je i dalje neizvjestan, izvoz francuskih vina i žestokih pića oporavio se s prometom od 7,25 milijardi eura, što je povećanje za spektakularnih 42,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani", navodi se u priopćenju kojega prenosi lesoir.be. Kada se ove brojke usporede s prvih šest mjeseci 2019., riječ je o povećanju za za 8,6 posto. 

Izvoz u članice Europske unije dosegnuo je 1,7 milijardi eura i veći je nego u istom razdoblju 2019. godine, iako je u Njemačkoj pao za jedan posto, na 433 milijuna eura.

Bojazan od sankcija SAD-a i manjka grožđa

Međutim, tamošnji izvoznici i dalje strahuju od sankcija SAD-a iako ih je Washington u međuvremenu ukinuo u dogovoru s Europskom unijom. FEVS je stoga pozvao EU i Francusku da definitivno riješe problem kako bi se prijetnja otklonila. Podsjećamo, SAD je uveo veće carine na vino, sir i maslac iz Europe zbog sukoba s EU-om oko subvencija Airbusu, a EU je uzvratila istom mjerom.

Amerikanci su u međuvremenu ponovo počeli kupovati francuska vina, ali obujam prodaje još nije dosegnuo pretkriznu razinu.

Izvoznike zabrinjava i ovogodišnja berba, koja bi prema nekim prognozama mogla biti slaba zbog proljetnog mraza i ljetnih poplava. Zbog toga mnogi uvoznici i trgovci pokušavaju preduhitriti taj problem avansnim narudžbama.

Nicolas Ozanam, generalni delegat FEVS-a je kazao da zbog činjenice da su količine grožđa u deficitu nije povoljan trenutak za poticanje ovakve dinamike izvoza. 

Prema podacima s Tridgea koje prenosi Decanter, najviše vina iz ove zemlje uvozi SAD. U pretpandemijskoj 2019. uvezla ga je u vrijednosti od 2,1 milijarde dolara, a lani je ona iznosila 1,8 mlrd $. 

SAD je i najveći globalni uvoznik vina - 2018. i 2019. vrijednost uvoza procijenjena je na 6,5 milijardi američkih dolara dok je 2020. ona pala na 5,9 milijardi zbog Covida.


Tagovi

Vina Francuska Izvoz Oporavak


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?