Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Meggle
  • 16.07.2020. 16:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Gasi se Meggle Hrvatska - što će biti s kooperantima i dobavljačima?

Na hrvatskom tržištu je potražnja sirovog mlijeka kronično veća od ponude te će Meggle svojim pouzdanim dobavljačima, među kojima je i 200 malih seoskih domaćinstava, pomoći u brzom pronalasku novih kupaca ili otkupljivača, navodi se u priopćenju. 

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
  • 1.985
  • 613
  • 0

Tvrtka Meggle Hrvatska je u četvrtak objavila da restrukturira poslovanje u Hrvatskoj i do kraja godine gasi proizvodnju u Osijeku, pri čemu će otkaz dobiti oko 160 radnika čija se radna mjesta gase. 

"Meggle grupa sa sjedištem u Njemačkoj provodi proces optimizacije cjelokupnog poslovanja s ciljem postavljanja dugoročno održivih modela poslovanja na svim tržištima. Sukladno tome, donesena je odluka o restrukturiranju poslovanja u Hrvatskoj i gašenju proizvodnje u Osijeku do kraja godine", navodi se u priopćenju te mljekarske tvrtke.

Više puta odgađali odluku

Kako se najavljuje, Meggle će od 1. siječnja 2021. na hrvatskom tržištu "poslovati kroz novi model poslovanja".

U priopćenju se kaže kako je odluka o restrukturiranju poslovanja u Hrvatskoj i gašenju proizvodnje u Osijeku donesena zbog dugogodišnjih poslovnih izazova i niza kriza koje su imale negativan utjecaj na poslovanje, od krize aflatoksina, preko krize Agrokora do najnovije koronakrize.

"U procesu restrukturiranja i zatvaranja proizvodnje bit će otkazno oko 160 ugovora o radu zaposlenicima čija radna mjesta se gase", najavljuju iz Megglea.

U priopćenju navode i kako će kao poslodavac "u procesu restrukturiranja postupati odgovorno i socijalno osjetljivo te osigurati kvalitetne otpremnine i uvjete raskida ugovora o radu uz socijalni dijalog sa zaposlenicima i svim relevantnim tijelima".

"Odluka o gašenju proizvodnje odgađana je više puta zadnjih nekoliko godina s nadom da će se uvjeti poslovanja i okolnosti poboljšati te je konačno donesena tek kada su definitivno istražene sve druge opcije", navodi se u priopćenju.

Pomoć za mala seoska domaćinstva

Meggle će sukladno odluci o gašenju proizvodnje raskinuti suradnje sa svojim kooperantima i dobavljačima sirovina, ističu iz tvrtke navodeći da će sve svoje ugovorne obveze prema njima kao i do sada pravovremeno i u cijelosti ispuniti.

"Na hrvatskom tržištu je potražnja sirovog mlijeka kronično veća od ponude te će Meggle svojim pouzdanim dobavljačima, među kojima je i 200 malih seoskih domaćinstava, pomoći u brzom pronalasku novih kupaca ili otkupljivača", navodi se u priopćenju. 

Meggle u Hrvatskoj 24 godine

Iz kompanije podsjećaju da je u proizvodnju i poslovanje u Hrvatskoj Meggle grupa u zadnjih 15 godina uložila više od 130 milijuna kuna.

Inače, Meggle u Hrvatskoj posluje od 1996. godine. Tada je, naime, ušla na hrvatsko tržište putem distribucijskog centra s uredom u Matuljima. Tri godine kasnije tvrtka je krenula s proizvodnjom, u suradnji s osječkom mljekarom IPK Mia iz koje nastaje Meggle Mia. 

U rujnu 2004. Meggle Mia se pripojila mljekari IPK Mia te su poslovanje nastavile kao jedno poduzeće s novim nazivom Meggle Osijek, a krajem 2005. proizvodni pogon u Osijeku se pripojio tvrtki Meggle Adria, čime se osniva današnja tvrtka Meggle Hrvatska, sa sjedištem u Osijeku.

Po podacima s internet stranice tvrtke, Meggle Hrvatska je trenutno treća mljekara u Hrvatskoj, a zapošljava oko 185 radnika.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Meggle Hrvatska Mljekarska industrija Ugovorene obveze Gašenje Mljekarska tvrtka

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]