Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljno ulje
  • 16.09.2022. 15:00

Gradit će se uljovod između Ukrajine i Poljske?

Ulje dovezeno do Gdanjska, kasnije će biti preusmjereno u treće zemlje

Foto: Depositphotos/Littlemagic
  • 1.764
  • 207
  • 0

Do 2 milijuna tona biljnog ulja planira se transportirati budućim cjevovodom, takozvanim uljovodom, koji bi trebao povezati dvije zemlje - Ukrajinu i Poljsku. 

Očekivanja od Brisela

Ukrajinski ministar agrarne politike i prehrane, Mykola Solsky, izjavio je da će u izgradnji sudjelovati obje zemlje, a posebno računa na ukrajinske poduzetnike, piše apk. Trošak će biti objavljen u sljedeća dva mjeseca, a konačni iznos će ovisiti o trasi kojom će biti izgrađen, odobrenju svih potrebnih dozvola i sl. 

Rekao je da postoje različite mogućnosti financiranja ovakvog projekta, a očekivanja, čini se, ima od sastanka ministara poljoprivrede EU država članica koji će se ovoga mjeseca održati u Briselu. 

Ulje dovezeno do Gdanjska, kasnije će biti preusmjereno u treće zemlje. Za sada je Poljska pristala potpisati memorandum s ukrajinskim kolegama. Provedba ovog dokumenta trebala bi doprinijeti djelomičnoj deblokadi ukrajinskog izvoza i povećati globalnu prehrambenu sigurnost, posebno u zemljama u razvoju. 

Usmjereni na EU tržište

Kada je riječ o ulju, Ukrajina je značajan proizvođač suncokretovog. No, u sezoni 2021/22, izvoz te namirnice je pao na najniži nivo od 2016/17, a zbog rata u toj zemlji te je iznosio ukupno 4,49 milijuna tona, navodi apk.  

Kako su morske luke bile blokirane, glavni tokovi za suncokretovo ulje bili su usmjereni prema Europi. Tako je u sezoni 2021/22 Ukrajina na EU tržište izvezla 1,84 milijuna tona suncokretovog ulja, što je povećanje od gotovo jedne trećine u odnosu na prethodno razdoblje.


Tagovi

Suncokretovo ulje Uljovod Ukrajina Poljska Mykola Solsky Ulje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]