Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćne rakije porodice Kuzmanović
  • 15.12.2017. 09:00

Gusačanka, rakija s tradicijom dugom preko 160 godina

Porodica Kuzmanović, iz prnjavorskog sela Gusak Gajevi, se već preko 160 godina bavi proizvodnjom voćnih rakija. Porodičnu tradiciju, započetu davne 1853. godine, nastavio je Radivoje Kuzmanović koji je 2003. godine počeo sa pakovanjem svojih rakija pod nazivom "Gusačanka".

Foto: Arhiva porodice Kuzmanovć
  • 1.286
  • 162
  • 0

Porodica Kuzmanović, iz prnjavorskog sela Gusak Gajevi se već preko 160 godina bavi proizvodnjom voćnih rakija. Porodičnu tradiciju, započetu davne 1853. godine, nastavio je Radivoje Kuzmanović koji je 2003. godine počeo sa pakovanjem svojih rakija pod nazivom "Gusačanka".

"Tradicionalnu proizvodnju voćnih rakija usavršili smo modernim tehnološkim procesima. Svake godine u procesu proizvodnje dolazimo do nekih novih saznanja i time usavršavamo svoje rakije" rekao je Radivoje kojem je u poslu velika pomoć supruga Gordana.

Najviše se proizvodi šljivovica, te kruška "karamut"

Ovakvo imanje zahtijeva i puno posla

Najpoznatija rakija Kuzmanovića je šljivovica, a tu su još i rakija od kruške "karamut", rakije od smokve, jabuke i dunje, te loze i razni likeri. Sve rakije se proizvode iz voća, bez dodatih šećera i umjetnih boja.

"Godišnja proizvodnja rakija se kreće između 6.000 do 9.000 litara, a sve zavisi od sezone uroda voća, jer većinu rakija proizvodimo iz voća koje uzgajamo na svom imanju. Bavimo se uzgojem šljiva, krušaka i jabuka, a počeli smo uzgajati smokvu i drenjak", rekao je Radivoje.

Uzgoj voća bez upotrebe pesticida

Na svom imanju porodica Kuzmanović ima 2.670 stabala voća, od kojih je najviše stabala šljive i to starih sorti bijele šljive, šljive savke, te čačanka i stenlej. Ono što voće i rakije s imanja Kuzmanović čini posebnim jeste uzgoj voća bez upotrebe zaštitinih sintetičkih sredstava.

"Najviše uzgajamo stare sorte voća koje su dosta otporne na bolesti i štetočine, a i kada uvodimo neke nove vrste, trudimo se da one stvore prirodnu otpornost i na taj način uspijemo da uzgojimo naše voće bez "prskanja", raznim otrovima", naglasio je Radivoje i dodao da time želi da sačuva posebnost i prirodnost svojih rakija te zaštiti životnu sredinu koja je ionako opterećena raznim zagađenjima.

Radni dan i do preko 15 sati

"Na imanju ima dosta posla, tako da nam radni dan nekad traje i više od 15 sati, a po potrebi angažujemo i sezonske radnike. I pored poteškoća s kojima se susrećemo, naročito u proizvodnji voća, jer nikad ne znate kakva će biti sezona i šta možete očekivati od uroda, mi smo svake godine zadovoljni rezultatima koje postignemo", rekao je Radivoje.

U selu imaju i brojne posjete

Na porodičnom imanju većinu posla obavljaju Radivoje i Gordana, a kada je u mogućnosti i ćerka Bojana koja je pored studija prava u Banjaluci, upisala i tehnologiju kako bi dodatnim znanjem doprinijela proizvodnji kvalitetnih voćnih rakija, te ojačala porodični posao.

Kazanijada

Porodica Kuzmanović je organizator i domaćin “Kazanijade” koja se ove godine održala po 10. put na porodičnom imanju Kuzmanović u selu Gusak.

"Želimo da promovišemo domaće rakije proizvedene na tradicionalan način i da javnosti predstavimo sam proces proizvodnje kvalitetnih voćnih rakija. Imamo namjeru da ova manifestacija koja se održava u jesen u vrijeme pečenja rakija, postane tradicionalna", kaže Radivoje.

Učesnici preko 200 sajmova i manifestacija i dobitnici brojnih nagrada

Voćne rakije proizvedene u Kuzmanović kazanu, imali su priliku okusiti učesnici i gosti na preko 200 sajmova na kojima je ova porodica do sad učestvovala, a rakije nosile i brojne nagrade.

Brojne nagrade dokaz su kvaliteta

"Najdraža nagrada nam je Zlatna plaketa za šljivovicu koja je i naša prva nagrada. To je bio ujedno i prvi izlazak naših rakija na sajam. Prvi sajam, a kući nosimo nagradu i to zlato. Bili smo jako ponosni", prisjeća se Radivoje. Trenutno su rakije Kuzmanović ponosni nosioci 16 zlatnih medalja za kvalitetu voćnih rakija.

Planovi za izlazak na šire tržište

Porodica Kuzmanović je registrovana kao poljoprivredni proizvođač te svoje proizvode mogu prodavati samo na raznim manifestacijama.

"Trenutni kupci su nam gosti i posjetioci manifestacija na koje izlazimo sa svojim rakijama, razne opštine i turističke organizacije, kao i prijatelji", kaže Radivoje i dodaje

"Želimo da tržište proširimo i na trgovine i ugostiteljske objekte, te smo ušli u proces pribavljanja akcizne markice kako bi smo bili ovlašteni za ovu vrstu prodaje alkoholnih pića", zaključio je.


Fotoprilog


Tagovi

Gusačanka Kuzmanović Rakije Voćne rakije Šljivovica Karamut Voćnjak Kazanijada Sajam Manifestacija Nagrade Zlatna plaketa Radivoje Kuzmanović


Autorica

Tatjana Suhajček

Više [+]

Tatjana je po zanimanju biolog. Eksperimentiše u poljoprivredi i svoja iskustva želi da prenese svim zainteresovanim za alternativnije pristupe u povrtlarskoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]