Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Meso i kriza
  • 27.03.2020. 09:55

HPK: Pojedini trgovački lanci koriste krizu i prodaju svinjsko meso po dampinškim cijenama

Mladen Kušec, predsjednik Odbora za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore upozorio je da su pojedini trgovci cijenu snizili za više od 60 posto.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 874
  • 65
  • 0

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) u četvrtak je oštro reagirala zbog, kako kažu, samovolje i nepoštivanja važećih zakonskih propisa od strane pojedinih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj.

Mladen Kušec, predsjednik Odbora za svinjogojstvo HPK, upozorio je da imaju preslik računa, (koji su i nam dostavili), pojedinih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, a koji prodaju svinjsko carsko meso od jednog kilograma za svega 13,60 kuna s PDV-om.

Trgovci snizili cijenu svinjskog mesa za više od 60 posto!?

Dodaje da su isti snizili cijenu svježeg mesa više od 60 posto, dok je cijena žive svinje sada 12 kuna žive vage, plus PDV. "Ovom cijenom se teško krši Zakon o poštenoj odnosno u našem slučaju nepoštenoj trgovačkoj praksi", ističe Kušec.

U HPK mole sve nadležne da reagiraju na način kojim je to predviđeno, odnosno svatko u okvirima svojih nadležnosti. Osim toga, iz komore mole da nas svatko u svojoj domeni štiti od ovakvih postupaka koje u naravi trajno štete hrvatskom gospodarstvu, ali i državnom proračunu Lijepe naše.

Kušec ističe da smo sada svjedoci da jeftino izvozimo svinjsko meso, a skupo uvozimo kobasice, salame i svježe svinjsko meso po dampinškim cijenama iz bogatih država, "koje uništavaju domaću proizvodnju svnjskog mesa, a koja je jedva preživjela sve dezo-barijere koje smo si sami nametuli zbog niza zaraznih bolesti koje prijete iz uvoza".

Hrvatska je, navode, po samodostatnosti mesa na 67 posto, ali kada se radi o svinjskom mesu ispod 50 posto. Tako je svaki drugi pršut u Hrvatskoj iz uvoza, više od 700.000 komada godišnje, a samo uvoz mortadele iznosi godišnje 500 tona, a hrenovki još i više.

Hrvatski sektor mesoprerađivača svinjskog mesa značajno opterećuje kontinuirani rast uvoza, koji je u odnosu na 2012. godinu, prije ulaska Hrvatske u članstvo EU, povećan za čak 90 posto mesnih proizvoda svih tarifnih grupa, dok se vrijednosno uvoz mesa udvostručio i iznosio godišnje više od 70 milijuna eura.

Eskalirao dampinški uvoz talijanskih kobasica?

Usporedbom udjela pojedinih grupa mesnih proizvoda kako količinski tako i vrijednosno, vidljiva je, kažu, značajna disproporcija u prodaji kod grupa polutrajnih i trajnih kobasica te ostalih mesnih proizvoda u odnosu na ostale članice EU.

Vrijednosni udio polutrajnih i trajnih kobasica u Hrvatskoj sudjeluje sa cca 58 posto dok ostali mesni proizvodi čine 19 posto, za razliku od ostalih članica EU gdje je udio polutrajnih i trajnih kobasica u prodaji iznosio 34 posto, a grupe ostalih mesnih proizvoda 41 posto. 

Prosječna prodajna cijena polutrajnih i trajnih kobasica koja ima najveći vrijednosni udio, za 8 posto je manja u odnosu na prosječnu EU cijenu. Frapanatan je statistički podatak da je malo tržište Hrvatske prva izvozna destinacija talijanskim prerađivačima mesa i prema njihovoj statistici radi se o nevjerojatnih 5.737 tona po prosječnoj izvoznoj cijeni od 1,72 eura što je najniža cijena u odnosu na sve ostale članice EU-a.

Analiza GIU 'Croatistočar' pokazuje da je hrvatsko tržište zbog slabe kupovne moći očito postalo dominantno za talijansku mesnu industriju, a uvoz svih vrsta mesnih proizvoda od ulaska u EU, drastično je narastao i već sada pokriva više od tri mjeseca ukupne proizvodnje svih mesnih industrija u Hrvatskoj.       

Niska kupovna moć pogoduje jeftinom uvozu  

Dakle, struka je apelirala da, ako je moguće, nadležne hrvatske institucije ispitaju veleprodajne cijene tih prizvoda na talijanskom tržištu te eventualno, ako su indicije opravdane, pokrenu postupak zbog opravdane sumnje na damping cijene u izvozu i neravnopravan položaj na tržištu domaćih mesoprerađivača, koji se moraju nositi i s niskom kupovnom moći domaćih potrošača.

Naime, u minulim godinama ukupni uvoz ovih proizvoda u Hrvatsku bio je blizu 9000 tona, a proizvoda od mesa najvećim dijelom iz Italije, Slovenije, Mađarske i Slovačke. Sada je taj galopirajući uvoz najvećim dijelom stao zbog pandemije koronavirusa.    

Iako ukupna prodaja mesnih proizvoda domaće industrije kontinuirano raste u zadnjih nekoliko godina, još uvijek nije dosegnuta razina prodaje iz 2012. godine pa je ukupna prodaja u 2018. godini u odnosu na 2017. povećana za tri posto, ali je u odnosu na 2012. manja za četiri posto.

Vrijednost izvoza svih grupa mesnih proizvoda godišnje je oko 67 milijuna eura i u odnosu na vrijednost izvoza u 2012. veći je za 17 posto. Prosječna veleprodajna cijena mesnih proizvoda u Hrvatskoj iznosila je 4,18 eura i za tri posto je manja u odnosu na prosječnu EU cijenu.


Fotoprilog


Tagovi

Hrvatska poljoprivredna komora HPK Svinjsko meso Trgovački centri Dampinške cijene


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]