Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 07.05.2021. 18:00

Hrana u travnju najskuplja u posljednjih sedam godina

Najviše su porasle cijene šećera, potaknute valom kupovina zbog očekivane smanjene ponude koju nagovješćuju spora žetva šećerne trske u Brazilu i mraz u Francuskoj, koji je oštetio nasade šećerne repe.

Foto: Depositphoto/bodnarphoto
  • 64
  • 333
  • 0

Globalne cijene hrane u travnju su porasle jedanaesti mjesec zaredom i dostigle najvišu vrijednost još od svibnja 2014. godine. Kako je izvijestila UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu (FAO) indeks vrijednosti košarice osnovnih prehrambenih proizvoda je porastao za 1,2 posto u odnosu na ožujak i čak 30,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Rast u prošlom mjesecu je rezultat poskupljenja šećera, ulja, mliječnih proizvoda te žitarica. 

Što se tiče cijena žitarica, one su porasle za 1,2 posto u odnosu na ožujak. Kao razlog FAO navodi zabrinutost zbog usjeva u Argentini, Brazilu i SAD-u koja je potaknula rast vrijednosti kukuruza u travnju za 5,7 posto.  Međunarodne cijene ječma i sirka nastavile su padati u travnju za 1,2 i 1 posto, ali su ostale za 26,8 i 86,5 posto iznad svojih vrijednosti u istom mjesecu prošle godine. Što se tiče pšenice, ona je ostala stabilna i preko 17 posto iznad vrijednost iz travnja 2020. Suprotno tome, one za rižu ponovno su pale u travnju.

Šećer skuplji za 60 posto u odnosu na prošlu godinu

Biljna ulja u prosjeku su koštala 1,8 posto više, a kao razlog ova agencija spominje veće cijene soje i uljane repice koje su potpomognute čvrstom globalnom potražnjom. Međutim, protekli mjesec su najviše porasle za šećer i to 3,9 posto u odnosu na ožujak, potaknute valom kupovina zbog očekivane smanjene ponude koju nagovješćuju spora žetva šećerne trske u Brazilu i mraz u Francuskoj, koji je oštetio nasade šećerne repe. U odnosu na prošlogodišnji travanj cijena šećera viša je gotovo 60 posto.

Mliječni proizvodi su protekli mjesec u odnosu na ožujak koštali 1,2 posto više. Potaknuti su rastom cijena maslaca i obranog mlijeka u prahu koji se izvozi u istočnu Aziju. Zbog potražnje iz ovog dijela svijeta skuplji je bio i sir, i to uslijed proizvodnje niže od očekivane u Europi i Oceaniji. Suprotno tome, cijene punomasnog mlijeka u prahu blago su pale.

Što se tiče mesa, ono je koštalo 1,7 posto više, održavajući tako poskupljenje govedine i janjetine pod utjecajem solidne potražnje iz istočne Azije. Kotacije svinjskog mesa potvrdile su kontinuiranu visoku kupnju iz tog dijela svijeta, unatoč povećanim ukupnim isporukama iz Europske unije. Njemačka je, naime i dalje nastavila proizvodnju bez izvoza na kinesko tržište zbog zabrinutosti od afričke svinjske kuge. U međuvremenu su cijene mesa peradi ostale stabilne, što odražava općenito uravnotežena globalna tržišta.


Tagovi

Cijene hrane FAO Žitarice Meso Mlijeko Biljna ulja Šećer


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.