Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suncokretovo ulje
  • 18.03.2022. 13:30

Hrvatska ima dovoljno suncokretova ulja, ali nam ipak slijedi ograničenje kupnje?

Moramo osigurati da nam kupci iz drugih zemalja ne dođu i potroše zalihe, izjavio je direktor Fortenova Grupe Fabris Peruško u dnevniku Nove TV.

Foto: Depositphotos/Demanna
  • 1.067
  • 157
  • 0

Dok se u zemljama u okruženju panično kupuje suncokretovo ulje i brašno, potrošači u Hrvatskoj ne moraju brinuti da će doći do oskudice suncokretovog, repičinog ili sojinog ulja.

Međutim, moglo bi se i kod nas uvesti ograničenje kupovine ove namirnice koja je već na snazi u nekim zemljama.

Naime, direktor Fortenova Grupe Fabris Peruško izjavio je u četvrtak za Novu TV da će njihov maloprodajni lanac trgovina vjerojatno uvesti ograničenja u jednokratnoj kupovini ulja, ne zato što ga nema, nego da bi spriječili ubrzanu potrošnju svojih zaliha.

"Imamo dovoljno rezervi ulja za normalnu potrošnju. No, zbog trenutno emocionalno prevelikog kupovanja, vjerojatno ćemo uvesti restrikciju za jednokratnu kupovinu",  rekao je u dnevniku Nove TV. Kako je dodao, moramo osigurati da nam kupci iz drugih zemalja ne dođu i potroše zalihe.

Pokriveno 70 posto potreba 

Kako je ranije za Agroklub pojasnio mr.sc. Romeo Jukić iz Hrvatske agronomske komore potrošnja ulja je - neelastična. To znači da se uvijek troši jednaka količina, bilo u kriznoj, bogatoj ili srednje teškoj godini. Također, naveo je da imamo vlasitte proizvodne pogodne, površine i dostatnu količinu te da nema mjesta panici.

Nema panike? U hrvatskim trgovinama neće biti nestašice ulja?

Iako je EU u velikoj mjeri ovisna o ruskoj i ukrajinskoj pšenici i suncokretu, to, kako im je rekao Peruško, nije slučaj s Fortenova Grupom koja ima dvije tvornice ulja: "Zvijezdu" u Hrvatskoj i "Dijamant" u Srbiji, tako da se tom proizvodnjom pokriva oko 70 posto potreba.

Uglavnom je proizvodnja ulja bazirana na suncokretu iz Vojvodine i djelomično iz Slavonije, što je dovoljno za regularne potrebe, poručio je.

Hrvatska pri vrhu ljestvice proizvodnje uljarica

Iako je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zabranio izvoz poljoprivrednih proizvoda (dozvoljen je izvoz sirovog ulja, ali ne rafiniranog, a ne smije se izvoziti pšenica, kukuruz i brašno, op.a.), direktor Fortenova Grupe kaže da ne očekuje probleme sa srpskim vlastima te ističe da s njima imaju odličnu suradnju.

"Dio naših rezervi držimo u Srbiji, no uvijek se nađe način da se to izuzme i mislim da ćemo idućih dana naći rješenje", naglasio je Peruško.

Iz Konzuma su, pak, danas poručili da očekuju da će se odnedavno povećana potražnja ipak normalizirati, jer nikakve racionalne potrebe za stvaranjem zaliha nema. "No, ako se potražnja nastavi povećavati ovim tempom, određena ograničenja bit će potrebna", istaknuli su i izrazili nadu kako će i kupci prepoznati da nema potrebe za odstupanjem od redovnih navika kupnje. 

Dodatno, Hrvatska ima više od 70.000 ha pod sojom, 36 do 38.000 ha pod suncokretom i 20.000 pod uljanom repicom. Dakle, što se tiče Europske unije mi smo pri vrhu ljestvice po proizvodnji.

Također, valja naglasiti da Hrvatska ima i Tvornicu ulja Čepin koja je u vlasništvu Žito Grupe, ali i manju tvornicu "Sunce Vinkovaca" koja proizvodi hladno prešano ulje. 


Tagovi

Suncokretovo ulje Biljna ulja Fortenova Grupa Fabris Peruško Kupovina Ograničavanje kupnje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]