Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šećerane
  • 28.11.2013. 09:56

Hrvatske šećerane čeka velika konkurencija

2017. stupaju na snagu promjene u šećernom biznisu. Ukida se kvotni sustav i zemlje u EU više neće imati ograničenja u proizvodnji šećera iz šećerne repe, a tržište će biti sasvim liberalizirano

Foto: freedigitalphotos.net
  • 377
  • 29
  • 0

Na sastanku Europskog udruženja šećerana održanom u Londonu, raspravljalo se o svim važnim pitanjima u šećernom biznisu. Ivo Rešić, direktor Sirovinske službe županjske Sladorane donio je vijesti kako će hrvatskim šećeranama biti bolje nakon 2017., kada na snagu stupaju promjene u šećernom biznisu. Ukida se kvotni sustav i zemlje u EU više neće imati ograničenja u proizvodnji šećera iz šećerne repe. Tržište će biti sasvim liberalizirano, što znači da hrvatske proizvođače šećera čeka velika konkurencija.

2006. su zemlje EU morale smanjiti proizvodnju šećera iz šećerne repe jer su zbog viška ugrožavale globalno tržište pa su mnoge šećerane stavile ključ u bravu. "Šećerane se više neće zatvarati i sve će one čuvati svaki kapacitet do kojeg mogu doći. Proizvođači u Hrvatskoj moraju podići konkurentnost u proizvodnji šećerne repe, jer će nakon 2017. opstati samo one zemlje koje imaju razvijenu i isplativu proizvodnju" kaže Ivo Rešić za Večernji list ocjenjujući kako je upravo u tome najveća vrijednost sudjelovanja u radu Udruženja europskih šećerana.

Zato grupacija Viro-Sladorana traži strateškog partnera kako bi ojačao svoju poziciju i spremno dočekao 2017. i žestoko tržišno nadmetanje. Hrvatski proizvođači računaju na tržište Mađarske, Italije i Slovenije zbog blizine jer isplativo je isporučivati šećer u krugu od 400 kilometara.

Foto: freedigitalphotos.net


Tagovi

Šećerane Viro-Sladorana Konkurencija Promjene Ivo Rešić Ograničenja

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije