Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobre priče
  • 29.09.2014. 11:30

I dokazano imamo najbolji sir!

Čuveni paški sir sirane Gligora dobitnik je brojnih priznanja i nagrada te ima oznaku zaštićenog izvornog proizvoda. Poseban okus paškome siru daje upravo raznoliko aromatično i ljekovito bilje koje kao prirodni pokrov raste na otoku

Foto: gligora.com
  • 992
  • 221
  • 0

Povijest jedne od naših najpoznatijih sirana, sirane Gligora, započinje 1995. godine kada je Ivan Gligora sa svojom obitelji otvorio "Sirenu – malu siranu". Od tog trenutka, sirevi obitelji Gligora nižu samo pohvale i osvajaju brojne nagrade na inozemnim i domaćim natjecanjima i izlaganjima. Prestižna oznaka Superior Taste, Izvorno hrvatsko, kao i certifikat Kosher samo su neka od priznanja koja su dodijeljena ovome izrazito cijenjenom i prepoznatom brendu.

Osim u matičnome mjestu Kolan, sirana Gligora ima svoje prodavaonice po cijeloj Hrvatskoj, a jedna se prodavaonica nalazi i u Ljubljani. Njihovi se proizvodi mogu pronaći u svim većim trgovačkim centrima diljem Lijepe naše, a nedavno su pokrenuli i web shop, odnosno Internet trgovinu.

Nova suvremena tvornica

Korištenjem sredstava iz EU fondova obitelj je bila u mogućnosti 2010. godine podići novu tvornicu i to u samo šest mjeseci! Tvornica je opremljena najsuvremenijom opremom kao i kušaonicom, a otvorenju je nazočila i tadašnja premijerka Jadranka Kosor, što samo govori u prilog ugledu i važnosti koju sirana Gligora ima u sektoru proizvodnje. U sklopu tvornice nalazi se i vlastiti laboratorij za ispitivanje kvalitete sirovog mlijeka, a HACCP sustav jamči izuzetne higijenske uvjete.

Otvorenju nove tvornice nazočila je i

Jadranka Kosor

Čuveni paški sir sirane Gligora, dobitnik je brojnih priznanja i nagrada te ima oznaku zaštićenog izvornog proizvoda. Proizvodi se u cijelosti od mlijeka hrvatske izvorne pasmine paške ovce.

"Sir je nešto skuplji, ne zato što želimo ekstra dobit već zbog visokih troškova proizvodnje. Riječ je o mlijeku autohtonih ovaca i proizvodnja je sezonskog karaktera", napominju iz Sirane. Izrađen od kravljeg i ovčjeg mlijeka u ponudi jesu sir Žigljen i Figurica, zbog čega ih odlikuje osebujna aroma. Poseban okus paškome siru daje upravo raznoliko aromatično i ljekovito bilje koje kao prirodni pokrov raste na otoku. U ponudi sirane nalaze se i drugi sirevi od kravljeg te kozjeg mlijeka, kao i vezani proizvodi poput sirutke.

Proizvodnja sira sezonskog karaktera

Paški sir pripada tvrdim sirevima i njegova je proizvodnja sezonskog karaktera, što znači da ovisi o vremenu mužnje paške ovce. Uobičajeno to razdoblje traje od siječnja do kraja lipnja. Paška se ovca uzgaja isključivo na otoku Pagu, a veličinom je nešto manja od drugih otočnih pasmina te se prosječna masa ovaca kreće od 35 do 45 kilograma, a ovnova oko 50 kilograma. Ovce se najčešće uzgajaju ekstenzivno, a prosječna dužina laktacije traje 180 dana, prilikom čega jedna ovca može dati između 120 i 250 litara mlijeka.

Poslovni uspjeh Sirane Gligora nikako nije došao lako i brzo, već je ovdje riječ o dugogodišnjem znanju i iskustvu njezina osnivača Ivana Gligore. Zahvaljujući formalnom obrazovanju koje je dobio u Mljekarskoj školi u Kranju u Sloveniji, a osobito praktičnim iskustvom stečenim u brojnim poduzećima poput Mljekare Zagreb i Paške sirane, stekao je dovoljno znanja i umijeća sam pokrenuti vlastitu proizvodnju, koja se danas nalazi u, kako hrvatskome tako i svjetskome vrhu. Sirana Gligora danas surađuje s više od 200 kooperanata i zapošljava preko 30 zaposlenika te godišnje proizvede 300 tona sira.

Najbolji ovčji sir

Paški sir Sirane Gligora

Budući da se paški sir Sirane Gligora i danas proizvodi na isti način kao i u prošlosti, ovaj proizvod krasi oznaka izvornosti, odnosno Izvorno hrvatsko, a paški je sir jedan od prvih hrvatskih proizvoda koji su ovjenčani ovim znakom. Također, ovaj se sir diči i oznakom Hrvatskog otočnog proizvoda, koji se dodjeljuje proizvodima koji se temelje na otočnoj tradiciji, a prošle mu je godine dodijeljena zlatna medalja za najbolji ovčji sir. Navedenu je nagradu osvojio na 116 godina starom natjecanju održanom u engleskom Nantwichu, prilikom čega se pokazao najbolji u konkurenciji od čak 4.285 prijavljenih sireva.

Voditelj manifestacije Richard Paul tom je prilikom izjavio: "Zlatna nagrada Paškog sira znači da kupci mogu biti sigurni znajući da je hrvatski najfiniji sir ocijenjen od stručnjaka kao izvanredan. Čast je pobijediti talijanski, francuski, švicarski i britanski sir te zbog toga svi s Otoka Paga i iz Hrvatske trebaju biti ponosni na ovaj izvanredni sir." Da nagradama i priznanjima nema kraja, dokazuje i ovogodišnje prvo mjesto u klasi ovčijih sireva na World Cheese Championship natjecanju u Americi. Izvrsnih rezultata ove sirane nikako ne bi bilo bez mnogo rada i kontinuiranog ulaganja u znanja i nove tehnologije, a upravo je to ono što i za budućnost planiraju u ovoj obiteljskoj sirani.

Foto: gligora.com


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Sirana Gligora Ivan Gligora Superior Taste Izvorno hrvatsko Kosher EU fondovi Nova tvornica Paška ovca Uzgoj paške ovce Paški sir Pag Richard Paul Zlatna nagrada


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]