Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krađa
  • 08.01.2020. 16:30
  • Zadarska, Krupa, Obrovac

I lopovi kradu što valja: suhomesnate proizvode koji u Briselu čekaju oznake izvornosti

Slučajno ili ne, paralelno s krađom pršuta, pancete i pečenice u Krupi, u Briselu se odlučuje o dodjeli oznake izvornosti i zemljopisnog porijekla za Dalmatinsku pečenicu i Dalmatinsku pancetu.

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
  • 1.214
  • 267
  • 0

Siječanj je mjesec kada su na udaru lopova najčešće suhomesnati proizvodi. Tako je i ovih dana u mjestu Krupa kod istoimenog manastira na području Obrovca, zasad nepoznati počinitelj iz pomoćnog objekta - sušare u vlasništvu 79-godišnjakinje, otuđio dva pršuta te pancete i pečenice. 

Prema informacijama iz Policijske uprave zadarske materijalna šteta iznosi nekoliko tisuća kuna, a protiv nepoznatog počinitelja je nadležnom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava zbog krađe, stoji u priopćenju. Sličan slučaj zbio se sredinom siječnja prije nekoliko godina i u mjestu Jagodnja Gornja u općini Polača. Lopovi su provalili u sušaru u vlasništvu 73-godišnjaka i otuđili četiri sušena svinjska pršuta, osam panceta i tri pečenice. Materijalna šteta iznosila je oko 6.000 kuna.

Dalmatinska pečenica i Dalmatinska panceta  

Slične krađe događaju se i na drugim područjima diljem Lijepe naše, što s jedne strane govori da lopovima ništa nije sveto, a s druge opet, to je na neki način i potvrda kakvoće domaćih suhomesnatih proizvoda. Lopovi kradu što valja. Jer, eto, slučajno ili ne, paralelno s krađom u Krupi, u Briselu se odlučuje o dodjeli oznake izvornosti i zemljopisnog porijekla za Dalmatinsku pečenicu i Dalmatinsku pancetu. Ta dva proizvoda su uspješno prošla procedure na nacionalnoj razini, da bi Ministarstvo poljoprivrede potrebnu dokumentaciju potkraj protekle godine uputilo Europskoj komisiji.

"Nadamo se dobrim vijestima", kaže dr.sc. Marina Krvavica s Veleučilišta Marko Marulić u Kninu. Ona je pune dvije godine istraživala kakvoću i posebnosti pancete i pečenice. Rezultat: Jedinstveni dokumenti i specifikacije za oba proizvoda, u kojima su odgovori na sve što propisuju stroga pravila za dobivanje Zaštićene oznaka izvornosti (ZOI) i Zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla (ZOZP).

"Za mene su plodovi mora kad janjac upadne u more", pokrenuta zaštita dalmatinske janjetine

Dr.sc. Marina Krvavica dodaje da su oba projekta financirana od strane Ministarstva poljoprivrede. Radi se zapravo o EU sredstvima dobivenim na Natječaju za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava u okviru Programa "Potpora skupinama proizvođača za izradu specifikacije poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda za zaštitu naziva zaštićenom oznakom izvornosti, zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalnog specijaliteta”.

Zahtjeve za zaštitu naziva prehrambenog proizvoda zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla (ZZOP) Dalmatinske pancete podnijela je Udruga Dalmatinski pršut iz Drniša, a za Dalmatinsku pečenicu Udruga proizvođača dalmatinskog pršuta koji već ima oznaku izvornosti na razini EU. Zaštita se odnosi na  područje cijele Dalmacije plus dio Ličko senjske županije, točnije na područja Novalje i Karlobaga.

"Znači, spomenutim nazivima će se moći deklarirati samo proizvodi iz navedenog zemljopisnog područja", kaže dr. Krvavica koja je pune dvije godine istraživala kakvoću i posebnosti pancete i pečenice. 

Čeka se konačno rješenje Europske komisije 

Tijekom prikupljanja dokumentacije provedena su brojna istraživanja počevši od svojstava sirovine (rasijecanje i obrada, oblik i masa, organoleptička svojstva, fizikalno-kemijska svojstva). Istražena su svojstva gotovog proizvoda (senzorna svojstva, fizikalno-kemijska svojstva), tehnologije proizvodnje (identifikacija tehnoloških specifičnosti s obzirom na tehnologije sličnih proizvoda), specifična svojstva zemljopisnog područja proizvodnje (s naglaskom na klimatske specifičnosti Dalmacije - prirodni čimbenici te specifične tehnološke postupke proizvodnje - ljudski čimbenici), povezanost specifičnih svojstava zemljopisnog područja i uzročno-posljedična povezanost zemljopisnog područja i proizvoda. 

Po završetku projekata pristupilo se izradi propisane dokumentacije te podnošenje Zahtjeva za zaštitu nadležnom ministarstvu. "Postupci na nacionalnoj razini su završeni u siječnju 2019. Sada se očekuje konačno rješenje Europske komisije", ističe dr. Marina Krvavica.

Oznaka izvornosti na razini EU kojoj se nadaju proizvođači Dalmatinskog pršuta i Dalmatinske pancete, naravno, ne znači da time prestati interes lopova za krađu tih tradicijskih proizvode. Dapače, ali zaštita izvornosti I zemljopisnog porijekla dalmatinske pancete i pečenice znači da nitko više neće moći proizvoditi i na tržištu prodavati te proizvode ako ne poštuje specifikaciju. U suprotnom, zakonski će odgovarati, ističu u spomenutim udrugama.


Tagovi

Dalmatinska pečenica Dalmatinska panceta Zaštita proizvoda


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]