Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Češnjak
  • 22.01.2023. 16:30

Jeste li probali češnjak crne boje?

Ovaj neobični češnjak proizvodi jedno poljoprivredno gospodarstvo u susjednoj Srbiji.

Foto: Predrag Bogatinčević
  • 1.842
  • 126
  • 0

Češnjak je vjerojatno omiljeni začin svih gurmana, jelima pruža sjajan okus te je svakodnevno na trpezama bez obzira na intenzivan, prilično jak miris. Brojna su njegova ljekovita antigljivična, antibakterijska i antioksidativna svojstva, te se od davnina koristi ne samo kao hrana, već i kao lijek. Znanstvenici tvrde da sadrži više od 400 različitih aktivnih sastojaka, obiluje vitaminima i mineralima. Tu su aminokiseline, enzimi, biljne masti i vlakna, ali i željezo, kalij, jod, selen, fosfor, sumpor, kalcij i eterična ulja. Stoga nije slučajno što su ga prije pronalaska antibiotika razni narodi koristili u prehrani, ali i kao lijek.

Sudeći po narodnom vjerovanju on je lijek za sve pa se i dan danas u mnogim kućanstvima koristi kao preventiva i pridaje mu se velika važnost i povjerenje u njegova mnogostruka ljekovita svojstva.

Ne stvara neugodan zadah

O njemu se uglavnom sve zna, a jeste li ikad pomislili postoji li nešto djelotvornije u borbi s visokim pritiskom, upalama, infekcijama od češnjaka? Riječ je o onom crnih češnjeva za koji se tvrdi da je zdraviji od onog svježeg. Zanimljivo je da je malo tko čuo za ovaj proizvod, a još manje je onih koji su ga probali.

On se od 1999. godine koristi u Aziji, a za njega su se zainteresirali i profesionalni američki kuhari, ali i svi oni koji vole probati nove okuse i eksperimentirati u kuhinji. Oni koji znaju i poštuju njegova pozitivna svojstva sada ga mogu jesti koliko hoće jer fermentirani češnjak ne stvara neugodan zadah.

Crni češnjevi dobivaju se procesom fermentacije

O načinu pripreme ove izuzetno zdrave delikatese ispričao nam je Predrag Bogatinčević iz Pančeva koji u Banatskom Novom Selu u susjednoj Srbiji ima registrirano gospodarstvo i od 2020. godine priprema "Banatski black garlic", fermentirani češnjak.

"Banatski black garlic"

"Mi smo sami osmislili svojevrsnu komoru za proces fermentacije u koju može stati oko 40 kilograma. Glavice ovog povrća se poredaju i u uvjetima kontrolirane temperature koja se može kretati od 60 do 80°C, i vlažnosti zraka u vremenskom periodu i do 30 dana dolazi do procesa fermentacije. Rezultat je vidljiv, glavica je smeđe boje, a unutra je češanj crn" rekao nam je naš sugovornik objašnjavajući da fermentirani češnjak gubi jak, za mnoge neugodan miris, ali ima nekoliko puta veća ljekovita svojstva.

Bogatiji mineralima i vitaminima

Naš sugovornik kaže da je ovaj luk ugodnog i zanimljivog okusa i svaki put kada se priprema nova količina okus je različit i može biti slađi, kiselkastiji, gorči. A to upravo ovisi o samom luku, temperaturi, vlažnosti zraka. Njegova jedinstvena boja, okus i tekstura stvaraju se bez ikakvih aditiva.

"Treba napomenuti da fermentirani češnjak ima znatno više aktivnih sastojaka, samo bez neugodnih mirisa, bogat je amino kiselinama i ima pet do deset puta veći sadržaj antioksidanasa u usporedbi s onim svježim a ne izaziva tegobe kod osoba sa gastritisom", kaže Bogatinčević i napominje da je ovaj proizvod predstavljao na nekoliko manifestacija, da ga raduju pozitivni komentari i radoznalost posjetitelja koji su se raspitivali raste li kao takav u zemlji, kako se priprema i kako se može koristiti.

Velika je zainteresiranost za ovaj proizvod

Dalje kaže da je ponuda crnog češnjaka ondje  mala, svega dva-tri proizvođača, a bilo bi  bolje da je konkurencija jača, da je crnih češnjeva puno više i da se tako uvrsti u svakodnevnu prehranu.

"Nama je ovo hobi, imamo drugih obaveza pa nemamo mogućnosti da u ovom poslu idemo brže, ovo je naša obiteljska priča i spremni smo ići korak po korak i u narednom periodu osmisliti zanimljive varijacije kao što je za početak pasta od ovih češnjeva" rekao je na kraju naš sugovornik.


Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Tagovi

Predrag Bogatinčević Black garlic Banatsko Novo Selo Češnjak Crni češnjak Lijek za sve


Autorica

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka koja godinama prati događanja u poljoprivredi te stvaralaštvu, životu i radu seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo