Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Future Farming
  • 25.09.2017. 17:00

Još više ljudi, još manje polja

Poljoprivreda mora biti održivija i produktivnija u budućnosti. Zato će moderna poljoprivreda postati ključna industrija u nadolazećem periodu.

Foto: Marina Puljiz Parlov
  • 277
  • 22
  • 0

Veliki su izazovi pred poljoprivrednom industrijom. Predviđanja su kako će svjetska populacija do 2050. godine narasti do gotovo 10 milijardi, što znači da će proizvodnja hrane morat biti oko 60% veća nego je to bila 2005. godine. I to bez ugrožavanja održivosti.

Pitanja koja nam se nameću, osim kako prehraniti rastuću svjetsku populaciju, su pitanja poput sprečavanja bacanja hrane, pravedne raspodjele dostupne hrane, kako proizvesti velike količine kvalitetne hrane.

Kako prehraniti svijet?

Broj stanovnika raste strahovito brzo, a količina obradive površine je ograničena. Osim što se smanjuje količina obradive površine po osobi, očekuje se kako će se zbog klimatskih promjena prinosi žetve, do 2050. godine, smanjiti za još 17%.

Potražnja za kvalitetnom hranom raste zbog znatnog širenja srednje klase u zemljama koje su u razvoju i zemljama u usponu. Do 2050. predviđa se porast potrošnje mesa u tim regijama, za 70%, a već sad se oko polovine energije proizvedene iz bilja koristi kao stočna hrana. Još jedan uzrok nestašice hrane je povećana proizvodnja bio goriva na bazi biljaka.

Sve su ovo pokazatelji kako poljoprivreda mora biti održivija i produktivnija u budućnosti. Iz tog će razloga moderna poljoprivreda postati ključna industrija u nadolazećem periodu.

18. i 19. septembra smo prisustvovali Bayerovom Future of Farming Dialog događaju u Crop Science odjelu čiji je cilj oblikovati budućnost poljoprivrede. To čine na način da fokusiraju svoje djelovanje na tri područja. Inovativnost, održivost i suradnju.

Bayerovi stručnjaci na Future of Farming Dialog

Dijeljenje stručnog znanja

U teoriji, danas imamo dovoljno hrane za sve, ali znamo da unatoč tomu 800 miliona ljudi gladuje. Nameće se pitanje, zašto jednostavno ne bi smo dopremili višak hrane iz bogatijih zemalja u siromašne? Međutim, to bi uništilo lokalna tržišta. Bayer iz tog razloga slijedi održiviji pristup u praksi. Žele pomoći poljoprivrednicima da sami proizvedu dovoljno hrane za vlastito stanovništvo, a kako bi to postigli, moraju ponuditi stručnost i rješenja prilagođena lokalnim sredinama u tim zemljama.

Tako su pomoću programa Agrovida u Srednjoj i Južnoj Americi obučili 65.000 poljoprivrednika i rezultat toga je primjerice Kuba, na kojoj su sudionici uspjeli povećati prinose paradajza za više od 50%. U Aziji su poljoprivrednici malih posjeda, putem Bayerova programa Much More Rice, povećali prinose žetve za 19%.

Inovacije

"Inovacije u poljoprivredi su jedini način kako možemo pomoći u prevladavanju globalnih izazova s kojima se čovječanstvo suočava", kaže Liam Condon, član Upravnog odbora Bayer AG i voditelj odjela Crop Science. "Naš je zadatak pomoći u osiguravanju opskrbe sigurnom, zdravom i povoljnom hranom rastućoj svjetskoj populaciji za buduće generacije, kao i današnjem svijetu, bez kompromisa u pogledu održivosti, korištenja prirodnih resursa ili raznolikosti vrsta. Ovo je u potpunosti u skladu s našom misijom 'Bayer: Science For A Better Life."

Liam Condon, član Upravnog odbora Bayer AG i voditelj odjela Crop Science

Inovacije su potrebne u ključnim područjima poljoprivrede: uzgoju visokoučinkovitih i otpornih sjemena, razvoju usklađenih rješenja za zaštitu bilja i daljnjem razvoju digitalne poljoprivrede.

Digitalne farme

Digitalna poljoprivreda se smatra ključnom za rješavanje budućih izazova te pomaže poljoprivrednicima da, primjerice, ranije reagiraju na lokalne vremenske uvjete, te da učinkovitije koriste informacije. Uz pomoć informacija dobivenih kombinacijom satelitskih slika, senzora na razini zemlje i statističkih korelacija, poljoprivrednici mogu donositi odluke o odabiru prave sorte sjemena i vremena sadnje, učinkovite uporabe proizvoda za zaštitu bilja i žetve.

Ovo također omogućuje da rast biljaka bude bolje praćen. Na primjer, bespilotne letjelice omogućuju prikupljanje podataka o vitalnosti biljaka "puno prije nego što čimbenici koji štete biljkama postanu vidljivi golim okom", objašnjava Marshall Beatty, poljoprivredni inženjer odjela Crop Science.

Zaštita bilja

Danas, učinkovita zaštita bilja ključna je komponenta moderne poljoprivrede. Kemijski i biološki proizvodi za zaštitu bilja kontroliraju oko 30.000 vrsta korova te su djelotvorni protiv 10.000 vrsta insekata koji jedu biljke i više od 3.000 vrsta crva, kao i protiv mnogih bolesti koje mogu zaraziti bilje i značajno ugrožavaju žetve.

Važno je reći da proizvodi za zaštitu bilja dobivaju regulatorno odobrenje samo ako njihova pravilna upotreba ne predstavlja nikakav rizik za ljude i životinje te ista ne utječe na okoliš. Štoviše, u interesu sigurnosti, proizvodi se svakih deset godina preispituju najnovijim metodama.

Foto: Marina Puljiz Parlov


Tagovi

Bayer Future Farming Hrana Održivost Inovativnost Poljoprivreda Zaštita bilja


Autorica

Marina Parlov Puljiz

Više [+]

Marina je profesorica hrvatskog jezika, a dio je prodajnog tima Agrokluba.


Partner