Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najbolji sir
  • 19.05.2022. 12:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Lukavac

Kad se sudbina zaigra - požar i nagrada u isto vrijeme stigli u Milo Selo

Za vrijeme požara na farmi, proizvodi Milog Sela u Beogradu bili izloženi na međunarodnom sajmu. Kozji sir ocijenjen je vrhunskim te osvojio drugu nagradu ukupno u sirevima

Foto: Farma Milo Selo
  • 279
  • 24
  • 0

Farma Milo Selo u podnožju planine Ozren, u Milinom selu na parceli površine 25 hektara, pet kilometara je udaljena od Modračkog jezera u Lukavcu. Egzistira u srcu prirode i okruženju idealnom za poljoprivredu, poštujući režime organske proizvodnje, koji nas podsjećaju na zaboravljene tradicijske vrijednosti, a sve to uz očuvanje i poštivanje prirode i okoliša.

Priča o ovoj farmi je počela 2016. godine, kada se pojavila želja za proizvodnjom domaće, zdrave, na tradicionalan način proizvedene hrane, koja je na tržištu zastupljena u oskudnim količinama. Danas na ovoj farmi proizvode kozje mlijeko, sireve, sirutku i jogurt. Bave se i uzgojem autohtonog voća, plasteničkom proizvodnjom povrća, prerađevinama od autohtonog voća i povrća. Nude i čajeve, prirodnu kozmetiku i pčelinje proizvode.

Antikancerogeno dejstvo

Kompletna proizvodnja je zaokružena u integrativni model tako da je logično povezana vlastita proizvodnja hranjiva (ratarsko-povrtlarske kulture) za koze u organskom režimu, a mlijeko i mliječni proizvodi imaju dodatnu vrijednost. Kozje mlijeko i sir inače spadaju u najzdravije namirnice. To su znali i naši stari, kojima su ovi proizvodi bili i hrana i lijek.

Obrađeno mlijeko zadržava sva korisna svojstva

Kozji sir je nezamjenjiv u jačanju imuniteta i odbrani raznih upalnih procesa u organizmu. Osim toga, dokazano je da ima antikancerogeno dejstvo, zahvaljujući linolnoj kiselini. Njihova proizvodnja na ovoj farmi se vrši na takav način da obrađeno mlijeko zadrži sva korisna svojstva, koja su prisutni i u konačnom proizvodu – siru. Svi sirevi su od čistog kozjeg mlijeka, prirodni i ne sadrže bilo kakve aditive ili dodatke.

Milo Selo od male farme podno Ozrena do turističke destinacije

Proteklih pet godina je mnogo radila na razradi receptura i pravljenju kvalitetnih proizvoda i zasigurno su postali brend u regionu. Premium sirevi s Milog Sela kao što su tvrdi kozji sir, kozji sir u hrastovoj kori, te onaj s biberom i dimljeni, zahvaljujući izvrsnom ukusu i kvaliteti su višestruko nagrađivani.

Požar uništio centralni objekat

Nažalost, početkom maja na ovoj farmi se dogodio veliki požar koji je u potpunosti uništio centralni objekat za smještaj životinja. Ovaj nemili događaj je ugrozio poslovne procese i nanio veliku štetu farmi. I za vrijeme te najveće nedaće koja ih je pogodila ipak su uspjeli realizirati svoje učešće na Balkan Cheese Festivalu, najvećem festivalu sira na Balkanu.

Tako su za vrijeme požara na farmi, proizvodi Milog Sela su u Beogradu bili izloženi na međunarodnom sajmu, te i tamo potvrdili svoj kvalitet. Kozji sir ocijenjen je vrhunskim te je osvojio drugu nagradu ukupno u sirevima.

Nagrada kao vjetar u leđa

"S obzirom na to da je prvu nagradu osvojio kravlji sir, možemo sa sigurnošću reći da je najbolji kozji sir na Balkanu na Farmi Milo Selo", poručuju s ove farme

Oni su prvi put bili učesnici ovakvog događaja, a nagrada koju su osvojili je veliki uspjeh i pokazatelj njihovog truda i ulaganja u kvalitet proizvoda. Kažu da im je ovo priznanje koje je stiglo u isto vrijeme kada i velika nesreća, vjetar je u leđa da skupe snagu za nastavak rada.


Tagovi

Farma Koze Farma koza Milo Selo Milino selo Lukavac


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas