Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Irski viski
  • 03.02.2019. 07:30

Kako je irski viski postao jedan od sinonima za visoku kvalitetu?

Proizvodnju Irskog viskija zamalo su uništili Prvi svjetski rat, Uskršnji ustanak, Irski građanski rat i prohibicija. Kako je preživio i postao jednim od sinonima visoke kvalitete?

Foto: Bigstockphoto/New Africa
  • 704
  • 38
  • 0

Znate li da je irski viski jedno od najstarijih alkoholnih pića na svijetu koji se destilira u Irskoj još od 6. stoljeća? Boja mu varira od blijedo-zlatnog do tamnog jantara, a možete kušati niz okusa, od voća do cvijeća, drva do meda.

Irce su s proizvodnjom pića, koje danas nosi oznaku EU kvalitete, prije više od 1.000 godina upoznali tamošnji redovnici. Započeo je time proces koji će svijetu dati ne samo jedan od njegovih najpoznatijih primjera viskija, već i sam naziv. Naime, kako piše AG press, "Uisce Beatha" - što znači "voda života", bilo je izvorno ime za bilo koji oblik destilata, čak i onih koji se koriste za parfeme ili lijekove, ali je na kraju postao sinonim za piće koje danas poznajemo.

Teški udarci početkom 20. stoljeća

Izvorno je bila riječ o domaćoj industriji, često skrivanoj kako bi se izbjeglo plaćanje visoke porezne stope. Odnosno, irska je proizvodnja viskija bila tradicionalno vrlo lokalizirana i mala. Međutim, jačanje industrijalizacije u 19. stoljeću dovelo je do velikog porasta proizvodnje viskija. No, početak 20. stoljeća pokazao se izrazito lošim za tamošnje proizvođače. 

Prohibicija je prekinula najveće izvozno tržište irskog viskija (Foto: AG Press/b&w film copy neg.)

Ekonomska kriza uzrokovana Prvim svjetskim ratom, Uskršnji ustanak (vojno neuspjela pobuna u Dublinu kojom se htjelo osloboditi britanske vlasti) te irski građanski rat teško su oštetili industriju. Irski viski pretrpio je još jedan udarac nakon što je usvojen 18. amandman američkog Ustava koji je zabranio prodaju alkohola u SAD-u. Prohibicija je prekinula najveće izvozno tržište Irskog viskija preko noći, što je dodatno oštetilo ionako krhku industriju.

Zaštita naziva i geografskog podrijetla 

Unatoč svemu, irski viski je preživio i uživa stabilan rast proizvodnje od 80-ih godina prošlog stoljeća. Tijekom 90-ih potpisan je niz međunarodnih sporazuma koji priznaju jedinstvenu prirodu irskog viskija, uključujući i sporazum EU-SAD iz 1994. kojim se ograničava korištenje naziva viski destiliran u Irskoj. Do 2013. godine izvezeno je više od 6,2 milijuna sanduka koji sadrže 9 litara irskog viskija, što je jasan pokazatelj ugleda koji u svijetu ima to alkoholno piće. 

Kada je u pitanju proizvodnja, irski viski je žestoko alkoholno piće dobiveno destilacijom žitarica. Radi se od slada žitarica, vode i kvasca, a svi sastojci isključivo su podrijetlom iz Irske.


Izvori

AgPress


Tagovi

Irski viski Proizvodnja Irska Viski EU kvaliteta Povijest Prohibicija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije