Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kozji sir
  • 29.11.2022. 09:00
  • Kać

Kako napraviti ukusan kozji sir i jogurt?

Mladi kozji sir, prevreli ili namazni kao i jogurt po tradicionalnoj recepturi u okviru kućne radinosti nije teško napraviti, potvrdila nam je Rada Stajić

Foto: Rada Stajić
  • 3.217
  • 141
  • 0

Sir je jedna od omiljenih namirnica u našoj kuhinji. Okusi su različiti pa neko obožava mladi, tvrdi ili polutvrdi, namazni, polumasni ili punomasni. Sve u svemu, mnogi na svojoj trpezi vole da imaju tradicionalne sireve kako od kravljeg tako i od kozjeg mlijeka za koga pristalice zdrave hrane kažu da je jedna od najvrijednijih namirnica.

Dok se jedni pravdaju da ima specifičan i težak miris i okus oni drugi ga obožavaju i jedu svakodnevno, te se može s pravom reći da je kozji sir veoma cijenjen i zdrav mliječni proizvod. A ne treba zaboraviti da je bio zaboravljen s obzirom da je kozarstvo poslije Drugog svjetskog rata zakonom bilo zabranjeno, da bi proteklih desetak godina ponovo dobilo na značaju, a kozji sir, sa svojim specifičnim okusom i teksturom, stekao je reputaciju jednog od najomiljenijih, ali i najzdravijih.

Prema legendi, i Zevs se hranio kozjim sirom.

Sudeći prema legendi kozjim sirom se nekada davno hranio grčki bog Zevs, a danas nam nutricionisti kažu da je izvor zdravlja na našoj trpezi pa se preporučuje u ishrani djece, trudnica, sportista. On ima zdrave masti i manje alergena, bogat je vitaminima, mineralima i proteinima, a dobro je poznato da je odličan prirodni probiotik.

Kako se pravi?

Svaka domaćica koja u okviru svog poljoprivrednog gazdinstva priprema sireve odmah će napomenuti da bez zdravih životinja, njihove adekvatne ishrane i brige o njima nema ni dobrog mlijeka, a samim tim ni sira. Naravno presudno je i iskustvo, kao i trud i strpljenje, tako da ne mogu svi preko noći postati proizvođači dobrog sira.

Tradicionalni bosanski suhi sir najbolje prave Miričanke - kako?

Kozji sir po tradicionalnoj recepturi bez aditiva i konzervansa u okviru kućne radinosti nije teško napraviti kaže Rada Stajić iz Kaća u Srbiji. Ona zajedno sa sinom Aleksandrom studentom završne godine stočarstva uzgaja koze i priprema sir, najčešće od 50 litara mlijeka.

"Nakon muže koza mlijeko cijedim i ne kuham ga, dovoljno je podgrijavanje na temperaturu do 37 stepeni, a onda dodajem tečno sirilo. Na tri litre mlijeka stavim jednu kašiku, to je mjera i ostavim posudu sa mlijekom da odstoji oko sat vremena, to je dovoljno da se sir izdvoji od surutke, a onda ga isiječem na kocke. Nakon sat vremena kocke sira vadim i stavljam u kalup i pritisnem kako bi se još iscijedio", kaže naša sagovornica i dodaje da sir u kalupu treba da odstoji pet do šest sati.

Sir priprema najčešće od 50 litara mlijeka

Nakon toga, treba ga isjeći na kocke i ukoliko se odmah koristi kao mlad sir ona ga ne soli, a ukoliko ga ostavlja za kasniju upotrebu i prodaju kriške reda u posudu i soli kako bi se produžila njegova trajnost. Pritisne ga da bi se pod dejstvom soli sva surutka iscijedila i tako pripremljen sir u toj surutki može stajati oko pola godine.

"To je prevreli sir koji kako kažu oni koji su ga probali ima ukus kao prava grčka feta, a i surutka kao što svi znamo ima svoje vrijednosti i kvalitete", kaže Stajićeva i dodaje da se jednostavno može napraviti i jogurt.

Od pasterizovanog mlijeka pravi jogurt

Za pripremu jogurta mlijeko pasterizuje na temperaturi od 75 stepeni, zatim ga malo hladi i dodaje jogurt.

"S obzirom da se kozje mlijeko može teže ukiseliti dodajem i malo cijeđenog limuna. Posudu sa mlijekom ostavim, a ukoliko je prostorija hladnija moram je pokriti, odnosno malo utopliti", objasnila nam je naša sagovornica dodajući da često pravi namazni sir.

Kako izvršiti procjenu kondicije ovaca i koza - utiče na reprodukciju?

Na litar pasterizovanog mlijeka dodaje dvije kašike jogurta i polovinu male kašike sirišta, tako da se mlijeko tokom noći ukiseli i nakon toga ga stavlja na cijeđenje. Na taj način dobija divan i kvalitetan namazni sir, i kako nam je na kraju rekla, nije slučajno što mnogi kozje mlijeko i sve mliječne proizvode smatraju ne samo hranom, nego i lijekom, te ga najviše kupuju i koriste u ishrani djece i bolesnih.


Tagovi

Kozji sir Prirodni probiotik Rada Stajić Jogurt Namazni sir


Autorica

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka koja godinama prati događanja u poljoprivredi te stvaralaštvu, životu i radu seoskih žena.