Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jestiva ulja
  • 23.11.2022. 09:00

Kako se proizvodi marokansko arganovo ulje i po čemu se razlikuje od maslinovog?

Arganovo ulje poznati je kozmetički anti-age proizvod, no kod nas je manje poznato da se s njim mogu pripremati i jela. Smatra se najskupljim biljnim uljem na svijetu.

Foto: Depositphotos/sarosa
  • 178
  • 16
  • 0

Arganovo ili marokansko ulje dobiva se iz plodova drveta Argania spinosa L. Skeels. koje raste u jugozapadnom Maroku. Stablo argana endemska je biljna vrsta u Maroku i raste čak do predjela Hamada de Tindouf u Alžiru. Naknadno, sađeno je u pustinjama JAR-a, Kuvajta, Meksika, Tunisa i Izraela, ali ulje proizvedeno u Maroku jedino je steklo svjetsku slavu. Njegova proizvodnja snažna je društveno-ekonomske osnova za razvoj tamošnjeg društva.

Ona donosi veće prihode ruralnom stanovništvu i to pogotovo ženskim proizvodnim zadrugama koje su tradicionalno zadužene za berbu plodova i njihovu preradu u ulje. Samim time, ova proizvodnja utječe na ravnopravnost spolova. 

Stablo živi do 200 godina

Botanički gledano, arganovo stablo jedini je predstavnik porodice Sapotaceae koji živi sjeverno od tropskog pojasa. To je spororastuća trnovita biljka, dobro prilagođena sušnim regijama jugozapadnog Maroka zbog dubokog korijenja i sitnog lišća. Sa svojim korijenovim sistemom štiti suho tlo od erozije, dok istovremeno sjena koju stvara njena krošnja čuva vlažnost okolnog tla i omogućuje razvoj niske vegetacije. Ovo stablo može živjeti do 200 godina u sušnim klimatima dok proizvodi sitne ovalne zelenkasto-žute plodove svake druge godine. Jedno daje 4-6 kg ploda argana po sezoni, a svaki plod sadrži 2-3 koštice koje se koriste za izradu ulja. Ljudska zajednica od pamtivijeka je upotrebljava dijelove stabla za različite svrhe. 

Ovo ulje bogato je nezasićenim masnim kiselinama i bioaktivnim tvarima, kao što su polifenoli, tokoferoli, skvalen, ksantofil, steroli i drugi. Sadrži oko 80% nezasićenih masnih kiselina i samo oko 19 % zasićenih. Od prvih, najzastupljenije su oleinska (43-49 %) i linolna (29-37 %). Od zasićenih masnih kiselina najzastupljenije su stearinska (3,14-3,28 %) i palmitinska (11,7-11,75 %). Linolenska kiselina je vrlo oksidirajuća molekula prisutna u jako malim koncentracijama do 0,3g/100g i njen veći udio glavni je znak prepoznavanja patvorenog arganovog ulja.

Steroli su sljedeća komponenta po zastupljenosti u ovom ulju nakon masnih kiselina. Mogu biti zastupljeni sa čak 220mg/100g ulja i njihovim specifičnim sastavom se isto dokazuje autentičnost ulja. Dodatno, fitosteroli utječu na antioksidativnu aktivnost i zdravlje. Sadržaj skvalena viši je nego u suncokretovom, ali manji nego u maslinovom ulju. Tokoferol utječe na stabilnost ulja te kozmetičke i prehrambene vrijednosti. Njegov ukupni sadržaj  je između 60-90mg/100g ulja. U ulju još ima polifenola, koenzima Q10 i melatonina. Na posebnu aromu utječu još ketoni, furani i aldehidi. 

Kozmetičko arganovo ulje dobiveno od sirovih koštica direktno se aplicira na kožu ili kosu (Foto: V. Mijat)

Prilikom prženja arganovih koštica za proizvodnju prehrambenog ulja, oslobađaju se nove arome uslijed oksidacije ulja i Maillardove reakcije.

Ekstrakcija ulja

Danas se ovo ulje može dobiti na starinski ručni način ili mehaničkim putem. Poznato je da su ga žene iz naroda Berbera proizvodile na tradicionalni način još od 13. stoljeća. Postupak u 7 koraka prenosio se s majki na kćeri. Plodovi bi se ubirali ručno od maja do avgusta i sušili na suncu nekoliko sedmica. Suha kora bi se uklanjala i onda bi se oraščići razbijali kamenom. Skupljale bi se preostale koštice koje bi se pržile na nekoliko minuta. Nakon prženja, mljele bi se između dva kamena. Na kraju, ljepljiva masna pasta bi se nekoliko minuta mijesila rukama uz dodatak malo vode. Kako bi se ta masa stvrdnjavala, otpuštala je emulziju arganovog ulja. Ovo je jako radno zahtjevan, mukotrpan i dugotrajan proces, te treba 15-20 sati da bi se ekstrahirala 1 litra ulja. No, i taj tvrdi nusproizvod ekstrakcije sadrži još 25% ulja.

Uvođenje mehaničke ekstrakcije olakšalo je ženskim zadrugama proizvodnju i povećalo iskoristivost koštica. Proces je izmijenjen pa se plodovi mehanički čiste, a ulje se dobiva postupkom hladnog prešanja. Korištenjem preše, dodavanje vode više nije potrebno i randman je veći pa tako dobivena pogača sadrži manje od 10% ulja. Za moderno prženje se koriste plinska pržionica. Na kraju slijedi pretakanje i filtracija. Ovako unaprijeđen proizvodni proces ima dvije prednosti: moguće je proizvesti djevičansko arganovo ulje i nova tehnologija efikasnije čuva sve korisne tvari. Mehaničkim postupkom se vrijeme proizvodnje smanjilo za 1/5.

Maroko, zemlja arganova ulja i koza te - hašiša

Prehrambeno se ulje za razliku od kozmetičkog, dobiva hladnim prešanjem prethodno prženih koštica. Ono je bakrene, a kozmetičko zlatne boje. Ako je pripremljeno u podobnim sanitarnim uvjetima može se skladištiti do godinu dana.

U oba postupka, mesnati dio ploda koji se uklanja Marokanci upotrebljavaju za hranidbu stoke, kao gnojivo ili za potpalu. Arganovim kozama dopušteno je da se penju po stablu u potrazi za plodom. Nakon što obrste stablo, za sobom ostavljaju izmet i onda se koštice mogu skupljati i iz kozjih brabonjaka. Ovako dobiveno ulje, sadrži donekle drugačije arome.

Ulje koje si ne može svatko priuštiti

U usporedbi s količinom maslinovog ulja proizvedenog u svijetu godišnje, proizvodnja arganovog je još uvijek u povojima. Za proizvodnju 1 litre maslinovog potrebno je samo oko 5 kg maslina, a sušenih arganovih plodova za litru treba 30-40 kg. Maslinovo proizvodi cijeli Mediteran i šire, dok arganovo stablo samoniklo raste samo u Maroku. Maslina rodi svake godine, a argan daje plod svake druge godine. 

Stablo argana i arganove koze (Foto: Depositphotos/underwold1)

I na kraju, proces dobivanja ulja je jako spor i mukotrpan. Sve nabrojano su razlozi zašto litra čistog organskog prehrambenog ručno rađenog arganovog ulja na tržištu dostiže cijenu i preko 250 eura. No, mehanička ekstrakcija je utjecala na spuštanje proizvodne cijene što bi moglo imati posljedice na život marokanskih sela. Mehanički proizvedeno kozmetičko ulje može koštati samo 21 euro za litru, što je puno manje od cijene proizvodnje u ženskim zadrugama gdje se cijeli posao obavlja ručno. Ovakvi trendovi mogu utjecati na socijalne prilike i zato je npr. l'Oreal potvrdio da njegovo arganovo ulje dolazi iz malih kooperacija.

Prepoznavanje patvorenih ulja važno je da bi potrošač bio siguran u kvalitetu kupljenog proizvoda. Ovo ulje je skupo i zbog toga je često na meti prevaranata. Smatra se najskupljim biljnim uljem na svijetu. Često se u njega dodaju jeftinija ulja sa većim sadržajem linolenske kiseline (kao repičino i sojino) i te se prevare lako detektiraju kromatografskim tehnikama u ispitnim laboratorijima. Istom tehnikom utvrđuje se patvorenje prema udjelu kampesterola kojeg arganovo ulje sadrži samo 0,4% dok ga maslinovo, sojino, repičino i suncokretovo sadrže znatno više.

Važno je nabavljati hladno prešano koje sadržava visoki udio antioksidansa bez upotrebe hemijskih otapala, s ekološkim certifikatom, te da njegova proizvodnja poštuje biološku raznolikost na temelju Povelje o održivoj berbi i poštuje ljude po osnovama poštene trgovine, odnosno ima certifikat poštene trgovine. 

Jelima dodaje poseban šmek

Ovisno o načinu pripreme arganovih oraščića razlikujemo ulje za kozmetičke od onog za prehrambene svrhe. Već je i sama pasta dobivena mljevenjem prženih koštica uz dodatak meda i ulja jestiva i Marokanci je koriste kao zaslađeni namaz na hljebu. Zove se Amlou i slična je kikiriki maslacu. Arganovo ulje koristi se za začinjanje cous-cousa ili raznih salata, a oraščići se koriste za jelo kada su prženi prije razbijanja. Orašastog je okusa i tradicionalno se jede s hljebom, te se može posuti po salatama, ribi i kuskusu. Ne upotrebljava se za prženje na visokim temperaturama, kao niti maslinovo. Može se dodavati i u slatke recepte kao što su biskviti i kolači, te u šlag ili čak kao preljev na sladoled. U slanim jelina dodaje se u sosove, preko salate ili tjestenina. Dobro se sljubljuje s gljivama i ribama. Ipak, u Maroku ga najradije jedu umačući kruh u zdjelicu s uljem.

Kozmetičko arganovo ulje dobiveno od sirovih koštica direktno se aplicira na kožu ili kosu. Za njega se vjeruje da ublažava akne i sprječava stvaranje bora. Ono hrani i regenerira kožu. Dobar je hidratizirajući i revitalizirajući faktor za kožu. U šamponima i balzamima dubinski njeguje kosu i oštećene folikule kose. Daje joj punoću i sjaj. Dodaje se i u kreme, sapune, tonike i slično.

Sličnosti i razlike s maslinovim uljem

Maslinovo ulje je još zahvaljujući antičkim Grcima postalo cijenjena prehrambena namirnica u cijeloj Evropi. Zdravije je od drugih prehrambenih ulja zbog svog sadržaja nezasićenih masnih kiselina i antioksidansa. I maslinovo i arganovo ulje zahtijevaju puno ručnog rada za proizvodnju, no za razliku od maslinovog koje se proizvodi iz mesnatog dijela ploda, arganovo se proizvodi već stoljećima od koštica (sjemenki) u Maroku. Maslinovo  sadrži više oleinske kiseline od arganovog (55-83% prema 42,8%), ali manje linolne (3,5-21% prema 36,8%). Oba sadrže vitamin E, ali maslinovo ima vitamin K, dok arganovo ima vitamin D. Vitamin K, važan je za rast kostiju i zgrušavanje krvi, dok je vitamin D značajan za kosu. 

Oba se mogu koristiti za zdravlje kose, ali arganovo ulje manje masti vlasište. Vitamin D dodatno jača kosu. Arganovo se odmah upija u kosu, daje joj punoću i sjaj, penetrira u vlas i popravlja oštećene folikule. Štiti kosu od UV zračenja i okolišnog zagađenja i vraća kosi i koži elasticitet.

Maslina i argan za zdravlje srca

Nauka je dokazala da maslinovo ulje poboljšava nivo holesterola, smanjuje pretilost, djeluje kao antioksidans i utječe na ljepotu. Ima viši udio dobrog kolesterola i zato i prevenira pojavu krvožilnih bolesti. Djeluje povoljno na zdravlje u ranoj fazi ateroskleroze. Smanjuje nakupljanje triglicerida u jetri. Prevenira osteoporozu, umanjuje rizik srčanog udara, štiti protiv karcinoma dojke, itd.

Svjetsku slavu steklo je upravu ulje iz Maroka (Foto: Depositphotos(haraldmuc)

Za arganovo ulje dokazana su slična djelovanja: štiti od kardiovaskularnih oboljenja, pretilosti, dijabetesa i LDL kolesterola. Fenolne komponente smanjuju kolesterol, te umanjuju mogućnost pojave hipertenzije i tromboza. Ujedno, njegova konzumacija poboljšava metabolizam masti i sprječava nakupljanje masti u jetri. Djeluje kao jači anti-oksidans od maslinovog ulja. Istraživanja potvrđuju da ma lakše dostupne polifenole. Sadrži koktel antioksidansa, omega-3 masne kiseline i vitamine E i A koji stabiliziraju inzulin, smanjuju bolove u zglobovima, bore se protiv karcinoma prostate, poboljšavaju živčani sistem, snižavaju loši holesterol, uklanjaju slobodne radikale iz tijela. Arganovo ulje sadrži više vitamina E nego maslinovo.

Svjetska proizvodnja

Proizvodni proces je dugotrajan i skup pa često dolazi do patvorenja. U 2012. godini marokanska vlada je počela nasumično uzorkovati pošiljke arganovog ulja zbog patvorenja prije izvoza. Do 2020. proizvodnja se naglo povećala, pogotovo nakon provedenih istraživanja o koristima ovog ulja. Skoro sve svjetsko arganovo ulje dolazi iz Maroka i sa 4.387 tona u 2014. je dosegla oko 17.802 tone u 2022. godini. Područje u kojem se proizvodi se isto proširilo odnosno proizvodnja se širi i na sjever.

Socio-ekonomski značaj proizvodnje je neupitan i trenutno njegova proizvodnja osigurava prihode 2,2 miliona ljudi u područjima proizvodnje. Evropska unija podržava Savez ženskih zadruga za proizvodnju arganovog ulja (UCFA), udruženje koje čine 22 proizvodne zadruge. Od 2020. godine razvilo se oko 300 malih proizvođača i do 25 km prema unutrašnjosti od Essaouira. Zapošljavanje žena u ovakvim zadružnim proizvodnjama osigurava im prihod i samostalnost. Marokanske arganove šume pod zaštitom su UNESCO-a od 1988. godine (rezervat biosfere), a 2021. godine UN je 10. svibnja proglasio međunarodnim Danom argana.


Tagovi

Argan Maroko Marokansko ulje Kvaliteta Ženske zadruge Arganovo ulje


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Vesna je agronom po struci koji iza sebe ima bezbroj različitih poslova i još ju toliko drugih interesira. Ima: koke, koze, plastenik s povrtnicama, košnice, voćnjak. Ne želi odati koliko godina ima. Njezin je moto: “Jedini neuspjeh u životu je ne pokušati!”

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić