Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Salmonela
  • 14.07.2018. 13:30

Kako spriječiti zarazu salmonelom?

Infekcije, virusne i bakterijske, u organizam najčešće unesemo prljavim rukama ili hranom. Pročitajte koje simptome ne smijete ignorirati i kako se zaštititi od zaraze izazvane salmonelom.

Foto: Bigstock / dolgachov
  • 537
  • 19
  • 0

Salmonela je opasna bakterija koja vreba posebice u toplim ljetnim danima, zbog čega je potreban veći oprez u prehrani. Do infekcija dolazi zbog neopreznog tretiranja namirnica. Zato treba obratiti pažnju na higijenu, i prati ruke prije pripreme hrane. Crijevne zarazne bolesti prvenstveno se prenose zaraženom hranom i vodom, i prljavim rukama, a uzročnici mogu biti različite vrste mikroorganizama. Uzročnici crijevnih infekcija su najčešće različite bakterije i njihovi toksini, zatim, virusi i paraziti.

Tko spada u rizičnu grupu?

Pod povećanim rizikom od obolijevanja su djeca, zbog nedovoljno zrelog obrambenog sistema i činjenice da unose veću količinu hrane u odnosu na odrasle osobe. Osim djece, u rizičnu skupinu spadaju i trudnice, koje su zbog promjene razine hormona podložnije ovim bolestima, zatim, osobe s oslabljenim imunitetom, pacijenti koji se liječe od malignih tumora, i stariji od 65 godina, i to iz dva razloga: prvi je što imaju prirodno oslabljene obrambene snage, a drugi što imaju oslabljen vid, pa ne mogu jasno vidjeti je li hrana dovoljno čista i oprana.

Prevencija salmonele 

Posebnu pažnju obratiti na namirnice životinjskog podrijetla

Posljednjih godina povećava se broj zaraženih salmonelama iz povrća i voća, posebice z zelenog lisnatog povrća i kupusa, prije svega jer se jedu svježe, a često se navodnjavaju kontaminiranom vodom, koju je teško temeljno sprati.

"Posebno treba obratiti pažnju na namirnice životinjskog podrijetla, jer životinja može biti zaražena salmonelom, pa samim tim i namirnice koje koristimo - mlijeko, meso, jaja mogu biti zaraženi. S druge strane, salmonela se može unijeti u organizam i preko prljavih ruku, odnosno naknadnom kontaminacijom hrane, i to u situacijama kada se hrana priprema za veći broj ljudi u kuhinjama restorana, škola, vrtića", ističe dr Zorica Vasić, epidemiologinja.

Bolest prljavih ruku

Salmonela je bolest prljavih ruku, a simptomi bolesti javljaju se od 12 do 72 sata. Bolest traje najduže sedam dana, ali samo ako se adekvatno liječi. U težim slučajevima je neophodno i bolničko liječenje. Sama dijagnoza se utvrđuje analizom uzorka stolice.

Zbog sumnje na bakteriju listeriju s tržišta povučen čitav niz proizvoda smrznutog povrća!

"Najčešće prolazi bez terapije, i to se salmonela brže izbaci iz crijeva ako se ne koriste antibiotici, međutim ako je u pitanju teža klinička slika, i ako traje duže, potrebno je koristiti terapiju. Poslije terapije pravi se pauza, i onda se radi kontrola stolice, jer se može dogoditi da salmonela ostane u stolici. I kada prođu simptomi, može se zadržati od nekoliko tjedana, do nekoliko mjeseci", kaže dr Vasić.

Simptomi zaraze salmonelom: mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, dijareja, groznica, visoka temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i krv u stolici.

Nedovoljno obrađena hrana dovodi do bolesti

Hrana koja je najčešće zaražena salmonelom je termički nedovoljno obrađena. "Termičkom obradom hrane možemo uništiti salmonelu i neće doći do zaraze. Ono što je također važno za nekoga tko radi u kuhinji, i s hranom, ako dobije trbušne tegobe, trebao bi nekoliko dana biti udaljen s posla", zaključuje epidemiologinja.


Tagovi

Salmonela Dr Zorica Vasić Prljave ruke Liječenje salmonele


Autorica

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirana novinarka, dijete sa sela i entuzijastica u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo