Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osječka pivovara
  • 01.05.2015. 14:15

Kinezi preuzimaju Osječku pivovaru?

Kineski poduzetnici zainteresirani za plasman hrvatskih proizvoda na kineskom tržištu?

Foto: depositphotos.com,
  • 479
  • 83
  • 0

Ovih dana je pažnju javnosti pobudila vijest kako je Osječka pivovara dobila novog vlasnika, kineskog poduzetnika Li Ganga - predsjednika Kinesko-hrvatskog poslovnog vijeća, koje inače okuplja predstavnike kineskih kompanija zainteresiranih za suradnju s hrvatskima i plasman njihovih proizvoda u Kini.

To je vijeće proteklih dana boravilo u Hrvatskoj, obišlo neke od hrvatskih kompanija, no Li Gang, kako se navodi, nedavno je postao većinski vlasnik Osječke pivovare, čiji bi proizvodi trebali od kolovoza biti plasirani na kineskom tržištu. Vijest o novom vlasniku iznenadila je i Osječane.

Pregovori o plasmanu na kinesko tržište

Direktor Pivovare Antonio Drobina ne poriče da se s Gangom pregovara, no, tvrdi, ne o prodaji tvrtke. Od veljače se naime vode pregovori o uspostavljanju poslovne suradnje i plasmanu osječkog proizvoda na to veliko tržište, no Ditta trade navodno ostaje vlasnik Osječke pivovare. Ditta tradeu je zbog sudskog postupka protiv bivšeg vlasnika Ivana Komaka prije pola godine država trebala privremeno oduzeti upravljanje s 90,78% dionica Osječke pivovare.

U međuvremenu je županijsko državno odvjetništvo Osijek odustalo od tog zahtjeva, pa Ditta trade slobodno raspolaže udjelom. Iz diplomatskih krugova doznajemo i da je Gang već prisutan u Sloveniji, no je li možda preuzeo Ditta trade, nismo dobili potvrdu. Zanimljivo je i da idući tjedan slijedi izvanredna skupština dioničara Osječke pivovare zbog donošenja niza mjera za daljnje financijsko i operativno restrukturiranje, nakon što su dosadašnji kumulirani gubici od 31,6 milijuna kuna preneseni u iduće razdoblje.

U planu je i transfer materijalne imovine i prodaje potraživanja tvrtke u 2014., s tim da nema detalja, a financijsko izviješće tvrtke za prošlu godinu još nije dostupno. Predviđa se i sklapanje komercijalnog ugovora tvrtke kćeri Pivovara Osijek, kao i odluke o poduzimanju mjera za povećanje profitabilnosti tvrtke. Osječka pivovara već je napustila proizvodnju piva, prenijela ju je na Pivovaru Osijek, dok se kao matična tvrtka bavi iznajmljivanjem imovine svojim tvrtkama.

Foto: depositphotos.com, @id1974


Tagovi

Osječka pivovara Li Gang Ivan Komak Profitabilnost Ditta trade Kinesko tržište Plasman proizvoda


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]