Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva hmelja
  • 05.09.2017. 18:00

Kiša spasila i "craft" pivare

Žetvu hmelja u Njemačkoj od katastrofe je dijelilo svega sedam dana, i to zbog suše u lipnju i srpnju.

Foto: Pixabay/RitaE
  • 704
  • 34
  • 0

Kasnoljetna kiša spasila je njemačku proizvodnju hmelja što znači da bi proizvođači piva trebali imati dovoljno ovog ključnog sastojka, objavio je čelnik Barth Haas Grupe, njemačko-američkog globalnog trgovca tom poljoprivrednom sirovinom.

Pivari u zapadnoj i istočnoj Europi, Aziji i Africi jako se oslanjaju na njemački hmelj te su bili zabrinuti zbog moguće nestašice, uslijed sve veće potražnje zbog popularnosti "craft" piva te nedostatka zaliha, navodi reuters.

Njemačka i SAD najjači u proizvodnji hmelja

Stephan Barth, izvršni direktor Barth Haas Grupe rekao je kako je žetvu u Njemačkoj od katastrofe dijelilo svega sedam dana, i to zbog suše u lipnju i srpnju. Inače, Njemačka je proizvođač drugi po veličini u svijetu te zajedno s vodećim proizvođačem, SAD-om čini tri četvrtine svjetske proizvodnje.

Barth tvrdi kako će urod u SAD-u biti nešto bolji od prosjeka dok u Njemačkoj očekuju prosječan urod. Kaže kako će ponuda na tržištu biti dostatna iako će cijene ostati visoke.

Urod u Njemačkoj slabiji, u SAD-u bolji

Njemačka i SAD izvoze po oko 26.000 tona hmelja godišnje, a on je uz vodu, slad i kvasac jedan od glavnih sastojaka piva. Istovremeno, ključni sastojak hmelja koji je zaslužan za gorčinu piva je alpha-kiselina, no još uvijek je prerano za procjenu kvalitete ovogodišnjeg uroda.

Procjene kažu da će Njemačka požeti 39.200 tona hmelja ove godine što je malo slabiji prinos od prošlogodišnjeg koji je iznosio 42.700 tona. U SAD-u se procjenjuje kako će urod biti oko 45.000 tona što je za oko pet tisuća tona više nego prošle godine.

Sve veća potražnja zbog "craft" piva

U posljednjih pet godina globalni je urod hmelja bio manji od potražnje i zalihe su iscrpljene, a sve zbog sve veće popularnosti craft piva zbog kojih je globalna potražnja za hmeljom rasla oko jedan posto godišnje.

"Udio proizvođača "craft piva u globalnom pivarskom tržištu iznosi 2,5 posto, no oni potroše oko 20 posto ukupnog uroda hmelja", pojašnjava Stephen Barth. Naime, pri tradicionalnoj metodi izrade "craft" piva, neovisne pivovare koriste veću količinu hmelja.

Foto: Pixabay/RitaE


Povezana biljna vrsta

Hmelj

Hmelj

Sinonim: - | Engleski naziv: Hop | Latinski naziv: Humulus lupulus

Hmelj je višegodišnja biljka i pripada u najunosnije ratarske kulture. Višegodišnja je dvodomna biljka, što znači da se muške i ženske biljke morfološki razlikuju. Uzgaja se da bi... Više [+]

Tagovi

Žetva hmelja Hmelj Craft pivo Zanatsko pivo Pivo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs