Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvještaj FZS
  • 28.12.2022. 12:00

Koliko je kravljeg mlijeka u FBiH proizvedeno u novembru?

Izvještajem se prikupljaju podaci o količini prikupljenog kravljeg mlijeka s teritorije cijele Bosne i Hercegovine,

Foto: Depositphotos/Baloncici
  • 461
  • 100
  • 0

Ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka u novembru 2022. u odnosu na isti mjesec lani, manja je za 4,2 posto, a u poređenju s prosjekom 2021. manja je za 15,8 posto. Kako je navedeno u izvještaju Federalnog zavoda za statistiku, prošlog je mjeeca u FBiH prikupljeno 12.846 tona mlijeka. 

Sadržaj mliječne masti ostao je isti, a u odnosu na prošlogodišnji prosjek veći je za 1,7%. Kada je riječ o proteinima, njihov je sadržaj manji za jedan procenat. 

Proizvodnja mlijeka za piće u prošlom je mjesecu je veća za 7,4 posto u odnosu na novembar 2021., i iznosila je 8.535 tona. U istom periodu veća je i proizvodnja pavlake za 0,3 posto i kravljeg sira za 3,1 posto, dok je kajmaka manja za 4,9 posto, fermentiranih mliječnih proizvoda 11,3 posto i maslaca/putera za 10,7 posto.

Krave imaju istančan ukus za muziku - znamo po količini mlijeka?

U odnosu na prosjek 2021. proizvodnja kravljeg sira u Federaciji BiH, veća je za 3,6%, dok je proizvodnja mlijeka za piće manja za 7,2%, pavlake za 7,4%, kajmaka za 15,5%, fermentiranih mliječnih proizvoda za 15,5% i maslaca/putera za 10,9%. 

Podaci o prikupljenom kravljem mlijeku i proizvodnji mliječnih proizvoda prikupljaju se redovnim mjesečnim istraživanjem. Ovim izvještajem prikupljaju se podaci o količini prikupljenog kravljeg mlijeka s teritorije cijele Bosne i Hercegovine, sadržaju mliječne masti i proteina, te proizvodnji mliječnih proizvoda od kravljeg mlijeka.


Tagovi

Kravlje mlijeko Proizvodnja mlijeka Mlijeko za piće Kravlji sir


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.