Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europol
  • 26.07.2021. 13:30

Konjetina deklarirana kao teletina te lažna alkoholna pića otkrivena i u Hrvatskoj

Tijekom operacije OPSON X, Europol je zaplijenio proizvode u vrijednosti od gotovo 54 milijuna eura.

Foto: Depositphotos/info.cineberg.com
  • 2.412
  • 890
  • 0

U Hrvatskoj se konjsko meso prodavalo kao teletina, a bilo je i lažnih alkoholnih pića. Također, u susjednoj Srbiji nađen je med miješan s kukuruznim i sirupom od šećerne trske - otkrila je tijekom svoje operacije OPSON X agencija Europske unije koja pomaže u borbi protiv međunarodnih zločina i terorizma, Europol.

Ova je akcija trajala od prosinca 2020. do lipnja ove godine, uključivši 72 zemlje, od kojih 26 država članica EU. Što se tiče ilegalne prodaje mesa, akcija je bila usredotočena na sedam država: Hrvatsku, Belgiju, Dansku, Francusku, Irsku, Italiju i Španjolsku.

Kako piše Dnevnik.hr, ni hrvatska Carinska uprava, Veterinarska inspekcija, Ministarstvo poljoprivrede, Agencija za hranu i Državni inspektorat ništa nisu znali o neispravnoj robi, a na upit koliko je konjetine završilo na hrvatskim policama deklarirano kao teletina, nisu dobili odgovor.

Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu za taj je portal kazala da se europski zakoni redovito mijenjaju, poboljšavaju i pooštravaju kako bi spriječili krivotvorenje hrane, no, da nažalost, uvijek ima maštovitih pojedinaca koji nađu rupe u zakonu. "Krivotvorenja se vrlo često događaju kada se govori o hrani koja je označena kao bio, eko i slično, koju najčešće uzimaju osobe zbog zdravstvenih razloga. Tim je ta nesreća veća", istaknula je dodavši da su kazne toliko pooštrene te da bi trebale odvratiti svakoga tko pokuša varati.

Zaplijenjeni proizvodi u vrijednosti skoro 54 milijuna eura

Velike su prijevare otkrivene i u medu, koji je miješan s ranije spomenutim supstancama kako bi se dobilo na količini. Kako je priopćio Europol, ova aktivnost utječe na tržište koje postaje preplavljeno krivotvorinama čija je cijena znatno niža od originalnog proizvoda, a zbog toga su pčelari prisiljeni snižavati cijene izvornih proizvoda.

Osim Srbije, lažni med otkriven je i u Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Cipru, Češkoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Italiji, Lihtenštajnu, Litvi, Portugalu, Španjolskoj, Švicarskoj,Škotskoj te SAD-u. Zaplijenjeno ga je više od 51.000 kilograma.

Kada je u pitanju krivotvorenje, ono se često javlja i među alkoholnim pićima, a prema najnovijim informacijama prednjače vino i votka. Europol je ukupno zaplijenio 1,7 milijuna litara vina, piva i ostalih alkoholnih pića. Ova je akcija provedena u Hrvatskoj, Italiji, Belgiji, Bugarskoj, Češkoj, Estoniji, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Irskoj, Latviji, Litvi, Luksemburgu, Nizozemskoj, Makedoniji, Norveškoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Španjolskoj te Škotskoj.

Tijekom cijele operacije zaplijenjeno je ukupno 15.451 tona ilegalnih proizvoda u vrijednosti od oko 53,8 milijuna eura, a izdano je više od 600 globalnih naloga za uhićenje.

"Uklanjanje tako velike količine lažnih i često opasnih proizvoda s tržišta konkretan je primjer kako međunarodna policijska suradnja čini svijet sigurnijim", kazao je glavni tajnik Interpola, Jürgen Stock poručivši da se kriminal vezan uz hranu možda ne čini uvijek glavnim policijskim prioritetom, ali operacije poput ove pokazuju ogromnu dobit koju takvi proizvodi generiraju i kojom se mogu financirati druge aktivnosti organiziranog kriminala.


Tagovi

Europol Krivotovorenje hrane Lažni med Teletina Alkoholna pića Konjetina


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]