Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ulje i sjemenke od buče
  • 15.03.2020. 16:30
  • Međimurska, Šenkovec

Koštice od buče u kombinacijama s čokoladom, kokosom, malinom

Obične, prirodno sušene, pržene i slane, ali i u raznim kombinacijama od tamne, bijele čokolade, kokosa, maline, naranče i kave, koštice su od buče koje nam je predstavio Nikola Križarić iz Šenkovca.

Foto: Lucija Bencarić
  • 710
  • 70
  • 0

Na nedavno održanom Osječkom proljetnom sajmu svoje proizvode izložili su brojni proizvođači i OPG-ovci, a za ekipu Agrokluba svoje novitete predstavila je Uljara Šenkovec koja na ovoj manifestaciji sudjeluje već četiri godine za redom. "Šenkovec vam je jedno malo selo pokraj Čakovca u Međimurju“, započeo je s pričom Nikola Križarić.

Nekako najzanimljiviji dio na njihovom štandu bile su inovativne koštice s različitim okusima. "Imamo obične, prirodno sušene, pržene i slane, ali i u raznim kombinacijama od tamne, bijele čokolade, kokosa, maline, naranče i kave“, objašnjava Križarić.

Znanstvenici složni: bučino ulje snižava tlak i kolesterol, poboljšava čak i rast kose

Na pitanje kako su došli do te ideje i kako trenutno stoje na tržištu Nikola je odgovorio, "Ideja je došla sama od sebe. Prvo smo koštice pržili i solili i za njima se stvorio jako veliki interes. Nakon toga odlučili smo se za nešto inovativnije, a to su ove s okusom i mogu reći da su se pokazale jako uspješne.“

Od seoskih OPG-ovaca otkupljuju buču, a prerađuju je u svojoj uljari

Buču otkupljuju od seoskih OPG-ovaca, a prerađuju je u vlastitoj uljari. Mogu se pohvaliti potpuno novim strojnim parkom najmodernijim u Hrvatskoj, a nude usluge prešanja 100%-nog ulja bez dodavanja suncokretovog. "Kod toplog prešanja potrebne su 2,5 kg koštica za dobivanje 1 litre 100% bučinog ulja, a kod hladnog za 1 litru 100% ulja potrebno je 8 kg koštica“, pojasnili su iz uljare.

Zanimljivo je i to da osim prešanja svim posjetiteljima koje zanima kako nastaje ulje nude edukaciju, ali i izradu istoga.

Brojna priznanja dokaz su kvalitete

Poznato je kako su Međimurci jedni od najpoznatijijih i najkvalitetnijih proizvođača ove namirnice, a Šenkovci se mogu pohvaliti brojnim zlatnim i srebrnim medaljama s raznih natjecanja. Uprava ta priznanja dokaz su kvalitete, ali i zadovoljstva mnogobrojnih kupaca.

Varaždinsko bučino ulje zaštićeno nacionalnom oznakom naziva i zemljopisnog podrijetla

"Trenutno je tržište dosta prošireno i prodaja ide. U budućnosti su nam svakako neki noviteti u glavi, možda neki liker od buče ili tako nešto. Očekujemo svakako daljnji rast i razvoj“, zaključio je Nikola.


Tagovi

Bučino ulje Uljara Šenkovec Koštice Prešanje Osječki proljetni sajam


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.