Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kranjska kobasica
  • 28.10.2019. 13:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Kranjska kobasica: Slovenci je promovirali, Hrvatska još 11 godina smije koristiti ime

Kranjska kobasica vrlo je popularna u Hrvatskoj, ali i drugim zemljama u našoj regiji. Samo PIK Vrbovec proizvede godišnje i proda tih kobasica u dužini od 2.625 kilometara, a hrvatska kopnena granica dugačka je 2.374 km.

Foto: Marinko Petković
  • 1.385
  • 68
  • 0

Sedam slovenskih proizvođača kranjske kobasice, najpoznatijeg slovenskog prehrambenog proizvoda zaštićenog i na razini EU, u organizaciji GIZ Mesne industrije Slovenije, a uz potporu Veleposlanstva Slovenije u Zagrebu, održalo je u petak njezinu promociju na Europskom trgu. Riječ je o proizvodu zbog kojeg se sporilo više zemalja.    

Direktorica Gospodarsko-interesnog udruženja (GIZ) Mesne industrije Slovenije Ana Ahčin kazala nam je da stara izreka kaže da ljubav ide kroz želudac. Dodaje da je to u većoj mjeri istina jer prijateljstvu između Hrvata i Slovenaca, uz nešto, još uvijek, otvorenih pitanja, često možemo svjedočiti ljeti po cijelom Jadranu ili u slovenskim skijalištima.

Hrvatskoj prijelazno razdoblje od 15 godina

Ahčin je kazala da su za nacionalnom zaštitom kranjske kobasice u Sloveniji krenuli još 2007. godine, a na razini EU je zaštićena od 2015. godine, jer su Hrvatska, ali i Austrija i Njemačka, imale određene prigovore na slovenski zahtjev za EU zaštitom. "S našim sjevernim susjedima smo se lako dogovorili, a s Hrvatskom je to išlo 'malo teže'. Na kraju je EU, prije četiri godine, odredila Hrvatskoj prijelazno razdoblje od 15 godina", pojašnjava. 

Dakle, još je 11 godina do 2030. godine, do kada brojni hrvatski proizvođači kranjske kobasice (Podravka, PIK Vrbovec, Gavrilović i MI Pivac) mogu koristiti njezino ime.

Sedam slovenskih proizvođača promoviralo je kranjsku kobasicu u Zagrebu 

U Sloveniji proizvodnja kranjske kobasice raste po stopi od 10 posto godišnje, a sad ima 13 certificiranih proizvođača, nakon što je nedavno Kras iz Sežane odustao od proizvodnje zaštićene kobasice, koja ima i svoje posebno strukovno udruženje. "Od 2007 godine, kad smo krenuli s nacionalnom zaštitom, povećali smo proizvodnju s 400 tona na sadašnjih nešto više od 700 tona kranjskih kobasica godišnje", ističe Ahčin.

No, njezin izvoz, unatoč redovitim promotivnim aktivnostima u zemljama bivše Jugoslavije i dalje nije veći od 15 posto, što će u skoroj budućnosti nastojati povećati.  Primjerice, GIZ Kranjska klobasa ima koordinatora projekta zaduženog za promociju, kao što je bila ova u Zagrebu, na kojoj nije bilo niti jednog proizvođača kranjskih kobasica.

Gastronomija nas više povezuje, nego razdvaja

Veleposlanik Slovenije u Hrvatskoj Vojislav Šuc, koji je došao na promociju, kazao nam je da zajednička povijest gastronomije u Hrvatskoj i Sloveniji, ali prehrambene navike potrošača na ovim prostorima, nas više povezuju nego što nas razdvajaju. "Dakle, nema prepreke da u gospodarskom interesu naših dviju susjednih zemalja, gospodarstvenici s obje strane granice, što i čine, uspješno posluju", ističe Šuc.

S druge strane, izbio je manji skandal u Sloveniji kad je jedan od većih tamošnjih proizvođača kranjske kobasice priznao da birano svinjsko meso za kranjske kobasice uvozi iz Hrvatske i Austrije. Radi se o tradicionalnom proizvodu kojem europski simboli kvalitete jamče oznaku podrijetla, a koji je poznat još od konca 19. stoljeća. Od prije četiri godine kranjsku kobasicu iz Sloveniji krasi EU oznaka zaštićenog zemljopisnog podrijetla.   

Slovenija je sa zaštitom kranjske kobasice krenula još 2007. godine 

Ima i uspješnih primjera suradnje Hrvatske i Slovenije oko zaštite prehrambenih proizvoda, kao što je slučaj u zajedničkoj inicijativi, nakon nacionalnih, EU zaštiti istarskog pršuta

Kranjska kobasica vrlo je popularna i u Hrvatskoj, ali i drugim zemljama u našoj regiji. Samo PIK Vrbovec proizvede godišnje tih kobasica u 2.625 kilometara, a hrvatska kopnena granica dugačka je 2.374 km. No,u njezinim sastojcima, osim svih vrsta svinjetine, ima i govedine, šećera i bojila od kukaca.


Fotoprilog


Tagovi

Kranjska kobasica EU zaštita Promocija Slovenija Hrvatska


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]