Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana djece
  • 08.10.2017. 09:00

Krofna i kroasan - iz škole van!

U Kantonu Sarajevo na snagu stupio Pravilnik o ishrani djece koji izbacuje nezdravu hranu s jelovnika.

Foto: Bigstockphoto/spass
  • 243
  • 12
  • 0

Započela je primjena Pravilnika o ishrani djece - učenika u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo, kako je i bilo najavljeno u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS.

Pravilnik propisuje koja hrana treba biti zastupljena, a koja u ograničenoj upotrebi ili potpuno izbačena iz školskih kantina. Kako je istaknuto, cilj je da se uvođenjem pravila mijenjaju loše prehrambene navike učenika, da se kroz pravilnu ishranu zaštiti njihovo zdravlje, ali i unaprijedi ponuda školskih užina u smislu da su one nutritivno bogate i da odgovaraju zdravstvenoj ispravnosti.

Pravilnik se temelji na istraživanjima

"Ovo je jedna od mjera koju Ministarstvo poduzima s ciljem sprečavanja i smanjenja pretilosti među djecom. Također, uvode se norme i standardi za ishranu djece u školama koji do sada nisu postojali", naglasio je ministar Elvir Kazazović i pojasnio da je ovaj podzakonski akt izrađen početkom godine, ali da je njegova primjena mogla početi tek nakon donošenja zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u KS.

"Ministarstvo je posvetilo veliku pažnju ovom problemu, izvršena su istraživanja o pretilosti djece u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo, te su objavljene stručne publikacije sa smjernicama za sve učenike, njihove roditelje nastavnike, profesionalce i širu javnost kako da uzmu aktivno učešće u sprečavanju ovog problema", dodao je ministar.

Škole će same organizirati podjelu užine

Voditeljica Radne grupe za izradu Pravilnika i profesor u Poljoprivredno-prehrambenoj školi Suada Karić rekla je da će sve škole na temelju ovog podzakonskog akta izraditi svoje vlastite pravilnike o nabavci i organizaciji podjele užina i obroka za učenike.

"U skladu sa normativima Svjetske zdravstvene organizacije iz ponude će se isključiti hrana koja je pržena, bogata transmastima, kao što su kroasani, krofne i lisnata tijesta, a uključit će se integralna peciva, žitarice i druga hrana bogata nutrijentima potrebnim za rast i razvoj djece", navela je Karić.

Kontrola i sankcije

Istakala je da je mišljenje na Pravilnik dala i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove koja će sada moći kontrolirati njegovu primjenu u školama pa i sankcionisati one koje se ne pridržavaju propisanih normi i standarda.

"Dobavljači hrane u školama će se morati pridržavati odredbi Pravilnika, a oni koji to ne učine neće moći obavljati taj posao", istakla je Karić.

Iz ponude će se isključiti hrana koja je pržena, bogata transmastima, kao što su kroasani, krofne i lisnata tijesta, a uključit će se integralna peciva, žitarice.

Ovom prilikom, prezentirana je i publikacija "Pretilost djece u srednjim školama Kantona Sarajevo", koju je izradio tim stručnjaka na zahtjev Ministarstva za obrazovanje nauku i mlade KS.

Svaki treći srednjoškolac ima prekomjernu težinu

Rezultati istraživanja provedenog na uzorku od 7.600 djece, odnosno 40 posto srednjoškolaca, pokazali su da svako treće dijete u srednjim školama Kantona Sarajevo ima prekomjernu težinu, a šest posto djece spada u kategoriju pretilih.

Slično istraživanje provedeno je i kod djece osnovnih škola, ali iako su rezultati kod srednjoškolaca nešto bolji, s obzirom na to da kod osnovaca 50 posto djece ima prekomjernu težinu, treba uzeti u obzir da je čak 95 posto djece iz osnovnih škola bilo uključeno u istraživanje, rečeno je.

Ima i pothranjene djece

Govoreći o rezultatima istraživanja profesor na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Erol Kovačević pojasnio je da nema značajnih razlika u brojnu djece s prekomjernom težinom među spolovima, ali ni među učenicima različitih razreda u srednjim školama.

Dodao je su rezultati pokazali da je 22 posto prekomjerno teških osoba u srednjim školama, ali je 16 prekomjerno teških i šest posto pretilih osoba, te je izdvojio i podatak da je devet posto dječaka i djevojčica koji spadaju u kategoriju pothranjenih ili umjereno pothranjenih.

Zdrava hrana nije skupa

Pedijatrica Snježana Hasanbegović podsjetila je da je pretilost kao problem u BiH prepoznat još prije deset godina, dodajući da zdrava hrana nije skupa te da se uz dobru organizaciju uvijek može osigurati zdravi obrok.

Ovakvo istraživanje trenutno se radi i na djeci predškolskog uzrasta, a značajan dio istraživanja urađen je i na studentima fakulteta u Sarajevu.

Foto: Bigstockphoto/spass


Tagovi

Snježana Hasanbegović Elvir Kazanović Suada Karić Erol Kovačević Pretila djeca Pothranjena djeca Prehrana djece Kanton Sarajevo Pravilnik o ishrani djece Ishrana djece


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.