Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Donjogradska kobasijada
  • 21.02.2018. 10:30

Kulenari su svoje napravili, sad je na redu prodaja, netko tko će Eskimima prodati frižider

Zaštita kulena na EU razini je veliki iskorak na milijunsko tržište koje ne koristimo dovoljno dobro. Uspjeli smo zaštititi proizvod i sad nam treba prodaja. Netko tko može prodati Eskimu firižider, da to učini za naše kulenare, slikovit je prof.dr.sc. Goran Kušec.

  • 565
  • 79
  • 0

Prije petnaest godina izbor za najbolju kobasicu, odnosno kulenovu seku  osječkog Donjeg grada počeo je kao simpatično druženje i nadmetanje užeg kruga prijatelja, ali se do danas proširilo i postalo vrlo poznato i uvaženo nadmetanje kulinara u  kojem sudjeluju ponajbolji mesari i majstori spravljanja suhomesnatih proizvoda s područja svih slavonski županija, ali i gosti iz Bosanske Posavine i Mađarske.

"Petnaesti puta organiziramo Kobasijadu. U sklopu nje se organizira ocjenjivanje domaće slavonske kobasice i 9. ocjenjivanje kulenovih seka. Nakon 15 godina možemo reći da smo došli do jedne zavidne brojke natjecatelja. Imamo natjecatelja iz svih slavonskih županija, goste iz Bosanske Posavine, a po prvi puta imamo i goste iz Mađarske", kaže Damir Lukač, predsjednik Udruge Donjogradski kobasičar. 

Stručno povjerenstvo i ove je godine imalo težak zadatak. Na čelu Ocjenjivačkog suda i ove je godine bio priznati stručnjak, prof.dr.sc. Goran Kušec s osječkog Poljoprivrednog fakulteta. 

Vrhunska kvaliteta unatoč klimatskim promjenama

"Može se reći da je Donjogradska kobasijada otvorila put mnogim kobasijadama, što se tiče našeg slavonskog i baranjskog kulena. Ove godine imamo 51 uzorak kobasica i 36 kulenovih seka. Primijetili smo vrhunsku kvalitetu unatoč klimatskim promjenama koje ne idu na ruku proizvođačima kobasica. Podiže se razina znanja i iskustva", kaže dr. Kušec.

Kada su u pitanju kriteriji kvalitete, kod kobasica se, objašnjava, možda malo na jedan jednostavniji način primijenjuju jer je kod kobasica i tehnološki proces kraći. Tu postižemo tražene parametre kvalitete puno ranije i one su sada na vrhuncu. Kako navodi, 21 do 30 dana je sasvim dovoljno za kobasice da dobijemo vrhunski proizvod dok je kod kulenovih seka duži period. U tardiciji našoj je da je kobasica prvi proizvod koji dobivamo. 

EU zaštita naziva Varaždinsko zelje i Slavonski kulen

"Boja, okus, miris, podjednako su bitne komponente. Prepipa se da li je dovoljno tvrdo. Nakon toga vanjski izgled, da li ovitak dobro priliježe, da li se lagano odvaja, na presjeku pogledamo je li sirovina dobro korištena, da li se poštivala receptura u odnosu masnog/mišićnog tkiva, začina, paprike. Nadalje se isprobava okus, senzorički parametri okusa i mirisa i na kraju kada se odbiju negativni bodovi te dobivamo konačni rezultat", objašnjava dr. Kušec. 

Iskoristimo prednosti milijunskog tržišta

Prof.dr.sc. Gorana Kušeca upitalo se i što zaštita kulena na europskoj razini znači za naše proizvođače. 

"To je veliki iskorak na milijunsko tržište koje ne koristimo dovoljno dobro. Uspjeli smo zaštititi proizvod i sad nam treba prodaja. Netko tko može prodati Eskimu firižider, da to učini za naše kulenare. I mi ćemo tad imati nešto što imaju i druge zemlje koje su ušle u Europsku uniju. Primjerice Španjolska i Portugal su bile možda i siromašnije od nas, a danas cijelu poljoprivredu vuče nekoliko proizvoda vrlo sličnih, možda i identičnih našima. I to je poruka koju treba ponavljati. Sad je vrijeme za stručnjaka iz ekonomskih područja. Mi smo ovdje zaista napravili veliki posao", zaključuje cijenjeni stručnjak. 

Foto: Bigstockphoto/smuki


Tagovi

Kobasijada Donjogradska kobasijada Osijek Kobasica Kulen Kulenova seka


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]