Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lička janjetina
  • 31.10.2018. 15:10

Lička janjetina je 20. hrvatski proizvod zaštićen na EU razini

Gastro karta Europske unije dobila je još jednu deliciju, a naša Lička janjetina europsku putovnicu. Uz 20 zaštićenih naziva hrvatskih proizvoda, imamo još 7 proizvoda u postupku zaštite naziva na EU razini, a broj zahtjeva za prijelaznu nacionalnu zaštitu stalno se povećava

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 501
  • 30
  • 0

Hrvatska je upravo dobila i jubilarni 20. zaštićeni proizvod na europskoj razini! Naime, kako je priopćilo Ministarstvo poljoprivrede, u Službenom listu Europske unije, L 272 od 31. listopada 2018. objavljena je Provedbena uredba Komisije (EU) 2018/1630 od 24. listopada 2018. o upisu naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla Lička janjetina (ZOZP).

Zaštitom naziva "Lička janjetina“ oznakom zemljopisnog podrijetla Hrvatska sada ima 20 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Uz Ličku janjetinu, registrirani su: Krčki pršut, Ekstra djevičanskog maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinski kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut / Istarski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso 'z tiblice i Slavonski med.

U Hrvatskoj zaštićena od 2016. 

"Gastro karta Europske unije dobila je još jednu deliciju, a naša Lička janjetina europsku putovnicu. Uz 20 zaštićenih naziva hrvatskih proizvoda, imamo još 7 proizvoda u postupku zaštite naziva na EU razini, a broj zahtjeva za prijelaznu nacionalnu zaštitu stalno se povećava. Interes koji proizvođači iskazuju za zaštitu svojih proizvoda pokazuje da raste svijest o važnosti marketinga domaćih proizvoda. Oni osim dokazanog podrijetla i vrhunske kvalitete za potrošače, znače i veću dodanu vrijednost, bolju konkurentnost i vidljivost na tržištu za naše proizvođače“, izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić.

14. travnja, Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda - znate li što smo sve zaštitili?

"Lička janjetina“ je svježe janjeće meso hrvatske izvorne pasmine ovce, ličke pramenke. Naziv je zaštićen u Republici Hrvatskoj od rujna 2016. godine, a sada i na području cijele Europske unije. Proces zaštite naziva (ZOZP) započeo je u veljači 2016. godine, kada je Udruga uzgajivača ovaca Lika podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla naziva "Lička janjetina“. Ministarstvo poljoprivrede je u srpnju 2016. godine donijelo Rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti naziva "Lička janjetina“, a u rujnu iste godine  uputili smo Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla "Lička janjetina“ i na razini Europske unije.

Izvorna pasmina ovce - lička pramenka 

"Objavom navedene Uredbe Komisije, naziv "Lička janjetina“ upisuje se u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te postaje zaštićen na području cijele Europske unije.  Područje uzgoja ličke pramenke i proizvodnja "Ličke janjetine“ obuhvaća grad Gospić te općine Donji Lapac, Karlobag, Lovinac, Perušić, Plitvička jezera, Udbina, Vrhovine, Senj, Brinje i Otočac u Ličko-senjskoj županiji, te Gračac u Zadarskoj županiji. Zaštita naziva temelji se na ugledu kojeg je ovaj proizvod stekao zahvaljujući kvaliteti mesa te dugoj tradiciji i specifičnom načinu uzgoja ovaca. Stanovništvo područja Like je ličku pramenku oduvijek uzgajalo tradicionalno – na otvorenim pašnjacima, a takav način uzgoja zadržan je do danas. Uzgoj ovaca u Lici se bitno razlikovao od uzgoja s drugih sličnih područja jer su u planinskim područjima Like, u uvjetima obilne paše na pašnjacima tijekom ljeta, ali i oskudne hranidbe tijekom zime, ovce cijelo vrijeme boravile na istom području.

Takav tradicionalan način uzgoja utjecao je i na odlike ovce ličke pramenke koja je zbog intenzivnog kretanja vrlo izdržljiva, otporna na bolesti i skromna u pogledu smještaja i ishrane. Meso  janjadi je uslijed intenzivnijeg kretanja i fizičke aktivnosti intenzivnije crvene boje od mesa janjadi držanih u zatvorenim nastambama. Promjena boje mesa, izravno je povezana i s tjelesnom masom ličke janjadi pri klanju. Profil arome termički obrađenog mesa "Ličke janjetine“ je specifičan i zbog botaničkog sastava livada i pašnjaka na kojima je janjad uzgojena, a koji obiluju raznovrsnim flornim sastavom i značajnim udjelom aromatičnog bilja. 

Kroz povijest, pa tako i danas "Lička janjetina“ je izuzetno tražena i cijenjena među potrošačima stoga se nalazi u ponudi mnogih restorana i mesnica što u mnogome govori o tradiciji i ugledu tog proizvoda", zaključuje se u priopćenju Ministarstva.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Lička janjetina Zaštita proizvoda


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije