Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lički škripavac
  • 21.12.2021. 09:00

Lički škripavac postao 32. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU

Svojstvo škripavosti ovog sira javlja se zbog visokog udjela mliječne masti i proteina u mlijeku, koje je posljedica specifičnog načina hranidbe krava na ličkom području.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede/poljoprivreda.gov.hr
  • 278
  • 163
  • 0

Lički škripavac zaštićen je europskom oznakom zemljopisnog podrijetla, objavila je Europska komisija u Službenom listu Europske unije od 21. prosinca 2021. godine.

Time je upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele EU. Taj znak koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.

Kako je priopćilo Ministarstvo poljoprvirede, proces zaštite tog naziva započeo je u prosincu 2017. godine, kada je Udruga malih sirara Ličko-senjske županije podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla.

Riječ je o mekom, masnom siru cilindričnog ili četvero-uglastog oblika. Po površini je mliječno-bijele boje bez kore, a na presjeku zatvoren ili s manjim brojem mehaničkih otvora nastalih zadržavanjem sirutke tijekom oblikovanja sira. Okus mu je mliječno-slatkast i umjereno slan, a konzistencija karakteristično gumasta te škripi tijekom konzumiranja.

Dozvoljeno ga proizvoditi u tri regije

Način njegove proizvodnje prenosio se s koljena na koljeno i očuvao do danas, a svojstvo škripavosti, po kojem je ovaj sir i dobio naziv, javlja se zbog visokog udjela mliječne masti i proteina u mlijeku, koje je posljedica specifičnog načina hranidbe krava na ovom području.

Dozvoljeno ga je proizvoditi samo na zemljopisnom području Like od mlijeka krava uzgojenih na tom području. Ono se nalazi u tri administrativne regije i to većim dijelom u Ličko-senjskoj županiji, a manjim dijelom u Zadarskoj i Karlovačkoj županiji.

Specifikaciju ovog proizvoda možete pogledati ovdje.

Uz sada registriran Liški škripavac, na popisu se nalazi još 31 proizvod: Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinsko kiselo zelje/ Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen, Međimursko meso 'z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir, Bjelovarski kvargl, Brački varenik, Varaždinski klipič, Malostonska kamenica, Rudarska greblica, Dalmatinska pečenica i panceta.


Tagovi

Zaštićeno podrijetlo Lički škripavac Sir Oznaka Lika


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.