Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Listerija
  • 04.09.2018. 11:20

Listerija u Slavonskoj kobasici

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o povlačenju i opozivu proizvoda Slavonska kobasica s tržišta.

Foto: Pixabay/tookapic
  • 2.769
  • 158
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o povlačenju i opozivu proizvoda Slavonska kobasica, trajni proizvod, LOT 25072018, roka trajanja do 25.11.2018. proizvođača PETAR I SINOVI d.o.o., Gornjodragonoška cesta 37, Gornji Dragonožec, Brezovica, radi utvrđene prisutnosti bakterije Listeria monocytogenes.

Proizvod, navode iz Hrvatske agencije za hranu, nije u skladu s Prilogom I. Uredbe Komisije (EZ) br. 2073/2005 od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu. 

Dodatni podaci o proizvodu: 

  • Proizvođač: PETAR I SINOVI d.o.o., Gornjodragonoška cesta 37, Gornji Dragonožec, Brezovica
  • Zemlja podrijetla: Hrvatska

Listerija u hrani je velika opasnost za zdravlje ljudi

Listerioza je ozbiljna infekcija koja nastaje unošenjem hrane kontminirane bakterijom Listeria monocytogenes. Ovo oboljenje je veliki zdravstveni problem u Americi i Europi. Bolest prvenstveno pogađa osobe starije od 50 godina, trudnice, fetus u razvoju, novorođenčad i druge osobe sa smanjenim imunitetom. 

Infekcije izazvane hranom su veoma česte. Ne javljaju se samo sporadično nego i epidemično. Čak se i u veoma razvijenim zemljama, s dobrom kontrolom kvalitete proizvodnje i distribucije hrane javljaju epidemije koje su posljedica korištenjem kontaminirane hrane. Primjerice, u Americi je izbila epidemija koja je zahvatila 12 država, a bila je uzrokovana konzumiranjem sira uvezenog iz Finske. 

Može se naći u sirovom povrću, mesu, mlijeku

Većina zaraza događa se između srpnja i kolovoza. Može se naći u sirovom povrću, zaraženom mesu životinja, nepasteriziranom mlijeku i mliječnim proizvodima te određenoj obrađenoj hrani kao što su sirevi. Do infekcije može doći i neposrednim dodirom i tijekom klanja zaraženih životinja. 

Najčešći prvi simptomi su groznica, bolovi u mišićima, mučnina, proljev, glavobolja, ukočeni vrat, zbunjenost, gubitak ravnoteže, konvulzije.

Prevencija je najvažnija

Glavni korak u prevenciji je pristup hrani, od pravilnog pranja do temeljitog kuhanja hrane. Sirovo voće i povrće prije konzumacije dobro operite. Kod pripremanja mesa, perite ruke nakon što ste ga dodirivali, a posuđe i noževe dobro operite u vrućoj vodi i deterdžentu. Meso temeljito termički obradite kuhanjem i dužim pečenjem. 


Tagovi

Listerija Slavonska kobasica Bakterija Simptomi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.