Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medovina
  • 27.06.2022. 17:00

Medovina: Samo med, kvasac i voda

Iz povijesti je poznato da su ga pripremali i koristili Vikinzi i Kelti. Stari Grci su također pravili ovaj napitak, a drevne priče kažu da je ono bilo piće bogova, eliksir mladosti, izvor duhovne moći mudraca i tjelesne snage antičkih vojnika.

Foto: Nikola Jovanović
  • 2.088
  • 131
  • 0

Vino od meda - medovina, još kod Starih Slavena smatrano je bogovskim pićem. Pilo se još u antičkoj Grčkoj, ali danas se rijetko i pravi i konzumira.

Med, kao osnovna sirovina koja se mogla naći u prirodi, bio je lako dostupan, koristio se za prehranu, a vremenom su mu se dodavali razni napici, pa je tako nastalo ovo najstarije alkoholno piće. Vino od starina za zdravlje i uživanje dobiva se fermentacijom otopine prirodnog meda, a postupak je isti kao kod proizvodnje vina. Dok kod vina okus i kvalitetu određuje sorta grožđa, kvaliteta medovine ovisi o vrsti meda.

Medovina nije isto što i medovača

Proizvodnjom nekih drugih pića medovina je polako pala u zaborav, da bi se, kao i sve što je dobro i kvalitetno, ponovo vratila i lagano dobiva na značaju, kao piće koje ima svoje specifične karakteristike. Za one koji ne znaju ili nisu sigurni, treba napomenuti da medovina nije isto što i medovača - cjenjena rakija prepoznatljivog okusa.

Proizvođač iz susjedne Srbije, točnije Sremskih Karlovaca Nikola Jovanović je 2018. godine napravio nekoliko litara ovog pića, a prošle godine počeo je aktivnu proizvodnju.

Je li medovina pala u zaborav?

Pregledavajući stranice na internetu o starim zanatima, naišao sam na priču o medovini. Način proizvodnje mi se učinio interesantnim, pa sam napravio prvih pet litara. Kada smo to potrošili, napravio sam novih 10, zatim 20 litara, a sada svakih dva do tri mjeseca proizvedem oko 200 litara medovine" kaže naš sugovornik.

Kako se pravi?

Medovina je prirodni proizvod, a kako kaže Jovanović, za pravljenje su neophodni med, kao osnovna sirovina, zatim voda i kvasac, a proces je sličan proizvodnji drugih vina. Med se u buretu od medicinske plastike miješa s vodom da bi se razblažio, a da bi se potaknula fermentacija dodaje se vinski kvasac.

Važno je da voda bude deklorirana, prokuhana, da se iz nje ukloni klor koji kvari okus vina. Tijekom miješanja voda se može zagrijati, ali ne više od 40°C, kako se ne bi uništili hranljivi sastojci meda.

Fermentacija traje do 45 dana, a ovisi o temperaturi i ishrani kvasca da bi se ubrzao proces. Nakon ove faze vino se pretače u staklene balone gde se vrši proces sazrevanja, pa kasnije u staklene ekskluzivne flaše, modernog i dopadljivog dizajna.

Za medovinu je najbolji livadski med

Jovanović kaže kako koristi isključivo livadski med, zbog sastava, ali i zbog cvjetne note.

"To je najaromatičniji med. U Kaliforniji i u Turskoj koriste med od cvijeta naranče, ali takvog meda u Srbiji nema”, kaže naš sugovornik i dodaje da trenutno ima osam vrsta ovog pića.

U ponudi su četiri vrste koje imaju između devet i 18 posto alkohola i to su Bronzana medovina suho vino, koje sadrži devet posto alkohola, karakterističnog je suhog okusa sa blagim notama meda. Srebrna medovina je polusuho vino sa 12 posto alkohola, slađeg je okusa, a medne note su izraženije zbog većeg sadržaja meda.

Zlatna medovina je slatka, a bez obzira na 15 posto alkohola okus je prilično blag zbog količine meda. Rubin medovina je desertno vino koje sadrži najviše alkohola u odnosu na prethodna. Ima nevjerojatnih 18 posto i skoro pun okus meda.

Warden's Mead redovno izlaže na Novosadskom noćnom bazaru

"Osim toga, imamo i nekoliko noviteta s 15 posto alkohola, medovinu s višnjom, cimetom, kombinaciju limuna i đumbira, kao i proizvod s karameliziranim medom, što daje notu tamnog piva", kaže Nikola i dodaje da će se u narednom periodu potruditi da u ponudi ima 12 standardnih i 16 sezonskih vrsta medovine.

Posljednji korak - prodaja

Iako je nekad bila omiljeno piće i izuzetno dobra za zdravlje organizma, jer podiže imunološki sustav, popravlja krvnu sliku i ne zovu je uzalud eliksirom života, danas se medovina retko pravi i konzumira, a vole je samo oni koji bi probali nešto novo i originalno.

"Sve vrste medovine pod nazivom Warden's Mead redovno izlažem na Novosadskom noćnom bazaru, i prodajem preko društvenih mreža, a pravo mjesto bi bile manifestacije koje slave srednjovjekovnu epohu u kojoj je medovina bila omiljeno piće", kaže na kraju naš sugovornik.  


Tagovi

Medovina Nikola Jovanović Vino od meda Kako se pravi Warden's Mead


Autorica

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka koja godinama prati događanja u poljoprivredi te stvaralaštvu, životu i radu seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]