Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mikroplastika u hrani
  • 30.07.2022. 15:00

Meso i mlijeko sadrže mikroplastiku: Stočna hrana izvor zagađenja?

Također, prehrambeni proizvodi se pakiraju u plastičnu ambalažu, što može biti još jedan izvor

Foto: Depositphotos/wonderisland/dartuln
  • 1.831
  • 234
  • 0

U Nizozemskoj su znanstvenici proučavali sadržaj mikroplastike u uzorcima mesa i mliječnih proizvoda i otkrili visoku stopu kontaminacije kod domaćih životinja, piše Guardian. Rezultati su dali potpuno nov pogled na način kako se ona kreće kroz lanac prehrane i daje dodatni poticaj za bolje razumijevanje potencijalnih efekata sveprisutnog materijala na žive organizme.

Stočna hrana izvor zagađenja

U pilot studiji znanstvenici sa Sveučilišta Vrije u Amsterdamu su pronašli čestice u tri četvrtine testiranih proizvoda od mesa i mlijeka i u svakom uzorku krvi domaćih životinja.

Rezultati su pokazali da su ove tvari prisutne u svakom uzorku stočne hrane i da je ona izvor ovog zagađenja. Osim toga, prehrambeni proizvodi se pakiraju u plastičnu ambalažu, što može biti još jedan izvor.

Testirani su uzorci krvi 12 krava i 12 svinja i u svima je pronađena mikroplastika, uključujući polietilen i polistiren koji je glavni sastojak stiropora. Kontaminirano je sedam od osam uzoraka govedine i pet od osam uzoraka svinjskog mesa.

Testirani su govedina i svinjetina (Foto: Depositphotos/mikdam)

Za potrebe istraživanja testirano je 25 uzoraka mlijeka iz kartonskih kutija supermarketa, cisterni za mlijeko i ručne muže. Osamnaest uzoraka, uključujući najmanje jedan od svake vrste, sadržavao je mikroplastiku.

Zdravlje stoke i ljudi

Istraživanje tek treba provesti u drugim državama. Do sada su prijavljeni pronalasci u kupljenom mlijeku 2021. godine u Švicarskoj i mlijeku koje potječe s farme u Francuskoj.

"S obzirom na to da je mikroplastika prisutna u stočnoj hrani, nije iznenađujuće da ju je sadržavala velika većina testiranih mesnih i mliječnih proizvoda", izjavila je Maria Westerbos iz organizacije Plastic Soup Foundation. Ukazala je na potrebu hitnog djelovanja i oslobađanja od plastike u stočnoj hrani kako bismo zaštitili zdravlje stoke i ljudi.

Mlijeko je najčešće pakirano u plastičnu ambalažu (Foto: Depositphotos/Lihodeev)

Otkrivena u ljudskoj krvi

U ožujku je prvi puta otkrivena u ljudskoj krvi, a istraživači Sveučilišta Vrije koristili su iste metode za testiranje životinjskih proizvoda. Ovim otkrićem dokazano je da te čestice putuju po tijelu te da se mogu deponirati u pojedinim organima. Istraživači su zabrinuti, jer ona izaziva oštećenja ljudskih stanica. Utjecaj na zdravlje ljudi ili životinja na farmi još je nepoznat, ali je poznato da šteti nekim divljim životinjama.

Ogromne količine plastike su zagadile okoliš i pronađena je u svim krajevima svijeta, od vrha Mount Everesta do najdubljih oceana.


Tagovi

Mikroplastika Uzorci mesa Meso Mlijeko Ljudska krv Sveučilište Vrije


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije