Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Junetina iz epruvete
  • 30.07.2019. 18:30

Meso uzgojeno u laboratoriju ima sve veće tržište

Hamburgeri iz laboratorije odavno nisu vijest, ali uskoro bi se na svjetskom tržištu mogla pojaviti i junetina iz epruvete. Naime, izraelska start-up kompanija Alepf Farm, uspjela je da napravi tanku juneću šniclu iz stanica krave, a u planu je da uskoro razviju i one deblje, poznatije kao juneći steak.

Foto: Printscreen/YouTube/Aleph Farms
  • 428
  • 15
  • 0

U restoranima širom svijeta junetina proizvedena u laboratoriji mogla bi se naći već za dvije godine, a cilj kompanije je da već 2023. godine njihov proizvod bude potpuno komercijalizovan i da se prvo nađe u restoranima, a zatim i u prodavnicama.

Kako se u laboratoriji uzgaja meso?

Kako Alepf Farms navodi, na pragu su revolucionarnog otkrića proizvodnje staničnog steaka koji ima ukus kao juneći steak, miriše kao juneći steak i ima istu teksturu, ali to ipak, nije.

Didier Toubia, suosnivač i generalni direktor kompanije, objašnjava da je laboratorijski steak rezultat uzgoja prirodnih stanica i to bez povređivanja životinja. "Meso je kompleksno pitanje, a pravo otkriće je to što smo uzgojili različite tipove stanica izvan životinje i napravili 3D strukturu sličnu mesu koristeći održive, sigurne i etičke metode", kaže Tubia u promo spotu.

Proces laboratorijskog uzgoja započinje uzimanjem stanica bez povređivanja životinje, nakon čega se u kontrolisanim uslovima kreiraju stanice mišćnog, vezivnog i masnog tkiva, kao i stanice krvnih sudova. Ove četiri vrste stanica potom se u točno određenom omjeru kombinuju i povezuju u 3D strukuru, kako bi finalni proizvod bio komad mesa, kakvog odavno poznajemo.  

Moda ili potreba budućnosti?

Kao osnovne prednosti uzgoja mesa u zatvorenom prostoru, stručnjaci iz Alepf Farma, ali i drugih kompanija koje se bave tom djelatnošću, navode da takva proizvodnja sprečava bilo kakvu kontaminaciju, da u mesu nema antibiotika, da se tako štedi energija i možda najvažnije - brine o dobrobiti životinja.

Kad krava postane crpilište mlijeka i traka za proizvodnju telića - nastupa veganstvo

Dok o posljednjem nema potrebe polemisati jer u umjetnom uzgoju mesa nema klanja, o tome da li laboratorijski uzgoj manje zagađuje životnu sredininu od velikih farmi i klanica, dilema je koja ostaje otvorena. I pored brojnih studija koje potvrđuju da se komercijalnom proizvodnjom mesa nesumnjivo doprinosi efektu staklenika, pojavljuju se i nove analize o stvarnim efektima novih metoda laboratorijske proizvodnje.

"Iako se tehnologije razvijaju, nema naznanka da je meso uzgojeno u laboratoriji bolje za životnu sredinu i zdravije od govedine. Najnovije analize pokazuju i da je emisija plinova kod laboratorijskog mesa zbog velike količine potrebne energije, nekoliko puta veća od bilo koje biološke alternative", navodi Marco Springmann sa Univerziteta u Oxfordu.

Tradicionalni proizvođači mesa ne moraju da brinu, za sada

Cijene laboratorijskog uzgoja mesa ili hamburgera još uvijek su takve, da tradicionalni proizvođači ne moraju da brinu, mada brzina kojom ove cijene padaju, mogla bi u budućnosti da pomrsi račune na tržištu.

Prvi uzgojeni burger od junećeg mesa koji je 2013. godine napravila holandska kompanija Mosa Meat, koštao je nevjerovatnih 250 hiljada eura. Plava tuna koja nikada nije plivala morima, a koju je proizvela kompanija Finless Foods iz Kalifornije takođe nije bila ni malo jeftina. Da bi se u laboratorijskim uslovima stanice tune nahranile i razmnožile tako da formiraju jednu funtu mesa, bilo je potrebno oko četiri hiljade dolara, navodi se u analizi Wall Street Journala.

Da li će proizvodnja laboratorijskog mesa sačuvati životinje?

Izraelska kompanija Alepf Farm i u tom segmentu proizvodnje već sada može biti prilično zadovoljna. Cijena koštanja tanke šnicle junećeg laboratorijski uzgojenog mesa je 50 dolara, što je vjerovatno već sada prihvatljivo prvim, radoznalim korisnicima koji su uvijek spremni da za luksuznu i modernu robu, izdvoje više novca. Zato nikoga ne treba ni da čudi interesovanja investitora da ulože u Alepf.

Rezultati završenog finansijskog izvještaja, za aktuelni period, pokazuju da je kompanija uspjela da privuče čak 11, 65 milona dolara, a prethodno je već od svjetskih giganata u proizvodnji hrane prikupila 2,23 miliona dolara, navodi Forbes. Zato, nema sumnje da će ova značajna finansijska injekcija ubrzati istraživanje i da je juneći steak, bez klanja životinja, sve bliži trpezama.

A da li je to, baš kako tvrde uzgajivačke laboratorije - meso koje će spasiti planetu, nahraniti sve brojnu populaciju i sačuvati životinje, pokazaće tržište koje već danas vrijedi milijarde dolara.  

Kako to radi Aleph Farms, pogledajte u sljedećem videu:


Tagovi

Juneći steak Tržište hrane Laboratorijski uzoj mesa Održiva proizvodnja hrane Cijene hrane Međunarodno tržište Didier Toubia Marco Springmann


Autorica

Marija Stokuća

Više [+]

Ekonomistica po struci sa gotovo dva desetljeća staža u novinarskom poslu. Na pokrajinskom javnom servisu uređivala i uređuje teme privrede, vanjske politike kao i razne informativne formate.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !