Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sljedivost
  • 12.04.2021. 09:00
  • Varaždinska, Varaždin

Ministarstvo poljoprivrede: Oznaka 5HR i GMO-free certifikat za piletinu i stočnu hranu

Grupa Vindija i tvrtka Koka, nositelji su oznake sljedivosti "5HR" i jedinog službenog GMO-free certifikata u RH za piletinu i stočnu hranu.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 181
  • 23
  • 0

Dva od devet ugovora o potpori iz Programa ruralnog razvoja koje je Ministarstvo poljoprivrede dodijelilo projektima u Varaždinskoj županiji odnose se na Grupu Vindija i tvrtku Koka, nositelje oznake sljedivosti "5HR" i jedinog službenog GMO-free certifikata u RH za piletinu i stočnu hranu.

Ugovore je ministrica Marija Vučković dodijelila u subotu u Varaždinu, priopćeno je iz Ministarstva.

Potpora vrijedna 13,4 milijuna kuna dodijeljena je tvrtki Koka D-D. u sklopu operacije 4.2.1. Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima, a ukupna vrijednost investicije u povećanje proizvodnih kapaciteta iznosi 26,8 milijuna kuna.

Također, Vindiji d.d. je dodijeljena potpora u vrijednosti 2,6 milijuna kuna za projekt izgradnje sunčane elektrane, investiciju ukupne vrijednosti od 5,2 milijuna kuna. Zaokruženi i strogo kontrolirani proizvodni ciklus "od polja do stola" u cjelokupnoj Grupi započinje uzgojem žitarica za proizvodnju stočne hrane i nastavlja se prirodnim uzgojem peradi te obradom piletine.

Pilići se, naveli su, na farmi uzgajaju u funkcionalnim objektima, koji im osiguravaju povoljne mikroklimatske uvjete s dovoljno svježeg zraka, čiste vode te prostora za kretanje. Hranjeni su hranom iz vlastite Tvornice stočne hrane Blagodar na bazi kukuruzne smjese uz dodatak vitamina i minerala. "Time se jamči kontrola svih faza i procesa proizvodnje, zdravstvena ispravnost svih finalnih proizvoda i kvalitetna domaća piletina", stoji u priopćenju.

Kako bi dodatno naglasilo da je riječ o kontroliranom podrijetlu i proizvodnji, Vindija je uvela i oznaku "5 HR" na ambalažu Cekin svježih pilećih proizvoda, čime potvrđuje da je perad, počevši od samih roditeljskih jata, izležena i uzgojena u Hrvatskoj, da hrana kojom se hrani potječe iz Hrvatske te da je obrađena i zapakirana u industriji mesa u Hrvatskoj. Također, od 2017. svježe meso robne marke Cekin nositelj je jedinog službenog GMO-free certifikata u RH, pojašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

"Sljedivost hrane je ključna za pružanje točne i poštene informacije hrvatskim potrošačima, svatko ima pravo znati i odabrati čime hrani sebe i svoje obitelji. Kontinuirano ulaganje u unapređivanje proizvodnih kapaciteta jedini je način za održavanje i jačanje kvalitete finalnih proizvoda", rekla je ministrica Vučković.

Istaknula je kako je u slučaju Koke d.d. i grupe Vindija, riječ o etabliranoj proizvodnji s tradicijom u preradi koja rezultira visokom kvalitetom proizvoda, te je pozvala građane da "pruže podršku hrvatskim proizvođačima i da kupuju kvalitetno i domaće“.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Oznaka sljedivosti 5HR Vindija Koka GMO-free certifikat

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]