Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sigurnost hrane
  • 02.08.2021. 15:00

Ministarstvo poljoprivrede: Povučeni proizvodi dokaz su da sustav sigurnosti hrane funkcionira

Niz sladoleda te jogurti povučeni su tijekom vikenda s tržišta. S predstavnicima Udruge za zaštitu potrošača grada Karlovca Korana, razgovarala je ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjana Karačić.

Foto: Depositphotos/xxxPATRIK
  • 1.047
  • 282
  • 0

"EU ima najstrože zakone o sigurnosti hrane na cijelom svijetu i njeni potrošači uživaju najveću zaštitu. Upravo kao posljedica koordiniranog i ujednačenog postupanja država članica ovakav povećan intenzitet povlačenja događa se na području cijele Unije", istaknula je ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede Tatjana Karačić na sastanku s predstavnicima Udruge za zaštitu potrošača grada Karlovca Korana. 

Sastanak, upravo na temu sigurnosti hrane, kako je priopćilo Ministarstvo, održan je povodom povlačenja prehrambenih proizvoda s polica trgovačkih centara koje je bilo osobito učestalo ovoga vikenda. Naime, s tržišta je povučen niz sladoleda, ali i jogurta (MC Vanilla ice cream 2,5l, MC Mint chocolate ice cream 2,5l, MC Nougat ice cream 2,5l, Snickers Xtra, Twix, Bounty, Snickers, M&Ms peanut, Dukatos jogurt crni ribiz 150g, Dukatos jogurt naranča cimet 150g). 

"U proizvodnji povučenih proizvoda korišten je nesukladni aditiv E410 u kojem je utvrđeno prisustvo etilen oksida, a čije korištenje je zabranjeno u EU", objašnjava se u priopćenju. Radi se, kažu, o iznimno malim količinama aditiva koji se dodaje u proizvod tijekom proizvodnje, a izmjerene količine etilen-oksida u njemu bile su također relativno niske, ne puno veće od granice detekcije. Kao najveća moguća razina zaštite potrošača svi proizvodi u koje je ugrađen, smatraju se, kao i sam aditiv, nesukladnim i automatizmom se povlače sa tržišta i opozivaju od potrošača.  

Etilen oksid, pojašnjavaju, prema EU zakonodavstvu, nije dozvoljen. Slijedom toga nije određena niti najveća dopuštena količina (MDK), a već sama detekcija tog spoja u nekoj namirnici znači da proizvod nije u skladu s Uredbom 396/2005. Dodaju i da su na razini EU tijekom lipnja/srpnja održani sastanci kriznih koordinatora EU te je usvojen zaključak da se proizvodi u ovom slučaju povlače čim se utvrdi prisutnost aditiva koji sadrži etilen-oksid (i bez procjene rizika), što inače nije uobičajeni postupak te je u ovom slučaju primijenjeno najstrože moguće tumačenje predmetne Uredbe.

"Uzevši u obzir sve činjenice i slične situacije u praksi ovaj kratkotrajni unos neće ugroziti zdravlje potrošača, no sukladno EU propisima u ovom slučaju smisao je bilo kakav potencijalni rizik svesti na najmanju moguću mjeru te je riječ o najvećoj mogućoj razini zaštite zdravlja potrošača", naglasila je ravnateljica. 

Povlačenje, dodala je, nipošto nije znak za alarm, upravo suprotno. "Sustav brzog uzbunjivanja funkcionira 24 sata na dan 365 dana u godini i povlačenja su upravo dokaz da sustav sigurnosti hrane i zaštite zdravlja potrošača funkcionira u praksi“, istaknula je te dodala kako Ministarstvo poljoprivrede na godišnjoj razini ulaže 27 milijuna kuna u kontrolu hrane za ljude i životinje kroz razne monitoringe.

Dodatno, stoji u priopćenju, subjekti su na osnovu vlastitih rezultata i informacija samostalno opozvali svoje proizvode, što i jest smisao čitavog sustava, odgovornost proizvođača te što je moguće veća transparentnost prema javnosti u ovakvim i sličnim slučajevima. 

Udruga je zatražila zaštitu potrošača u najvećoj mjeri te povećanje kontrole hrane, promjenu zakonodavnog okvira s ciljem da potrošači dobiju naknadu štete u iznosu proizvoda koji su kupili te nadoknadu štete što su takav proizvod konzumirali, kao i kazne svih sudionika koji su takav proizvod stavili na tržištu.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Tatjana Karačić Sigurnost hrane Povlačenje proizvoda


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).