Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bacanje hrane
  • 22.12.2021. 16:30

Ministarstvo: Smanjimo bacanje hrane tijekom nadolazećih blagdana

Tako ostvarujemo pozitivne učinke na zdravlje, okoliš i financije koji su vidljivi kroz očuvanje energije i prirodnih resursa potrebnih za proizvodnju hrane, uključujući smanjenje emisija stakleničkih plinova.

Foto: Bigstock/SeventyFour
  • 119
  • 21
  • 0

Svakodnevno se bacaju velike količine hrane koja je sigurna i zdravstveno ispravna, a te količine još su i veće u blagdansko vrijeme, kada se dodatno pripremaju i konzumiraju velike količine hrane i pića, upozorava Ministarstvo poljoprivrede.

Kako napominju, sprječavanjem i smanjenjem otpada, uključujući i preusmjeravanja viškova, ostvarujemo neposredne pozitivne učinke na zdravlje, okoliš i financije koji su vidljivi kroz očuvanje energije i prirodnih resursa potrebnih za proizvodnju hrane, uključujući smanjenje emisija stakleničkih plinova na odlagalištima otpada, uštedu novca kroz promišljeno planiranje, kupovanje i čuvanje hrane, ali i podršku zajednici doniranjem viškova  koja je zdravstveno ispravna.

Što savjetuju?

Stoga savjetuju planiranje kupovine namirnica, racionalnu kupovinu i bez stvaranja zaliha koje nisu potrebne. U tu svrhu savjetuju da se unaprijed osmisle jelovnici, a prije nego li krenete u kupovinu provjerite koje namirnice već imate kod kuće te pripremite popis onih koje su vam potrebne. Ne kupujte one kao i količine koje vam nisu neophodne i koje ne planirate uskoro konzumirati.

Prema njima, važna je organizacija hladnjaka i smočnice. "Pravilno skladištena hrana prema uputama proizvođača sigurna je za korištenje i dulje ostaje svježa. Tijekom čuvanja i pripreme odvojite sirovu od gotove  te uvijek prvo konzumirajte onu s kraćim rokom trajanja", navode.

Nadalje, savjetuju ostatke od obroka pohraniti u hladnjak ili zamrznuti. U tu svrhu kažu da pokušate ne pripremati prevelike količine hrane, a na tanjure uzimajte manje. "Tako se smanjuju ostaci, a podrazumijeva se da si svatko može nadopuniti tanjur. Potaknite prijatelje i obitelj da nakon zajedničkih objeda ostatke ponesu kući", napominju. Vodite računa i o sigurnosti hrane te u hladnjak spremajte samo onu ohlađenu, a jednom odmrznutu konzumirajte unutar 24 sata od odmrzavanja.

Sugeriraju i da potražite recepte za viškove hrane od blagdana za nove ideje. 

Upotrijebiti do i najbolje upotrijebiti do 

Informirajte se o oznakama roka trajanja i razlikujte ih budući da se nerazumijevanje razlika u označavanju rokova trajanja smatra jednim od razloga nepotrebnog bacanja koja je sigurna za konzumaciju.

"Najbolje upotrijebiti do" datum je tzv. datum kvalitete koji pokazuje datum do kojeg  hrana zadržava svoja kvalitativna svojstva, ako je ispravno skladištena. Mnogi prehrambeni proizvodi kojima je rok trajanja označen "najbolje upotrijebiti do" datumom su i nakon isteka toga roka još neko vrijeme sigurni za konzumaciju, ali postoji mogućnost nešto umanjene kvalitete (npr. promjena arome, tvrdoće, teksture), podsjećaju.

Također, oznaka "Upotrijebiti do" je tzv. datum sigurnosti i nalazi se na hrani koja je s mikrobiološkog aspekta brzo kvarljiva. Nakon isteka "upotrijebiti do" datuma hrana postaje nesigurna i može predstavljati neposrednu opasnost za zdravlje ljudi te nije za konzumaciju.

Donirajte hranu, još je jedan savjet odnosno poziv da tijekom cijele godine budemo socijalno osjetljivi i podijelimo namirnice i viškove hrane s potrebitima.


Tagovi

Hrana Bacanje Ministarstvo poljoprivrede Blagdani


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]