Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštićeni proizvodi
  • 30.03.2019. 10:30

Mlijeko ovaca i koza koje se hrane sijenom dobilo oznaku TSG

Proizvodnja mlijeka od sijena se smatra najprirodnijim načinom proizvodnje. Ovakvo mlijeko dolazi od životinja iz održivih tradicionalnih mliječnih farmi koje za proizvodnju mlijeka ne koriste fermentiranu hranu.

Foto: Depositphotos/Anna-ch
  • 322
  • 23
  • 0

Evropska komisija odobrila je prijavu za registraciju mlijeka ovaca i koza koje se hrane snijenom, u Registar garantirano tradicionalnih specijaliteta - Traditional Speciality Guaranteed (TSG), navodi Ag-Press.  

Nazivi su zaštićeni na pet jezika: njemačkom, engleskom, talijanskom, francuskom i španjolskom jeziku. Pa tako ovčje mlijeko dobiveno od životinje hranjene sijenom ima nazive: "Schaf-Heumilch", "Sheep’s Haymilk", "Latte fieno di pecora", "Lait de foin de brebis" te "Leche de heno de oveja". Isto je i sa kozjim mlijekom, a nazivi su mu: "Ziegen-Heumilch", "Goat’s Haymilk", "Latte fieno di capra", "Lait de foin de chèvre" te na španjolskom "Leche de heno de cabra". 

Proizvodnja mlijeka od sijena se smatra najprirodnijim načinom proizvodnje. Ovakvo mlijeko dolazi od životinja iz održivih tradicionalnih mliječnih farmi koje za proizvodnju mlijeka ne koriste fermentiranu hranu

Oznaka Garantirano tradicionalni specijalitet naglašava tradiciju proizvodnje, a ne porijeklo te se odnosi na proizvode čiji sastav ili način proizvodnje imaju tradicionalni karakter. 

Mala EU škola - što su zaštićeni proizvodi

Ovi nazivi pridružit će se popisu od više od 1.445 naziva već zaštićenih proizvoda, a koje možete pronaći na ovom linku

Podsjetimo, ove smo sedmice pisali o tome kako je Vijeće ministara BiH, na prijedlog Agencije za sigurnost hrane, na posljednjoj sjednici donijelo Odluku o visini naknade za postupak zaštite oznaka porijekla i geografskog porijekla i postupak zaštite oznaka garantirano tradicionalnog specijaliteta prehrambenih proizvoda. 


Tagovi

Zaštićeni proizvodi Proizvodnja mlijeka Sijeno Garantirano tradicionalni specijalitet


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.