Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene hrane
  • 19.01.2022. 09:30

Moguć produžetak Uredbe o ograničenju cijena namirnica u Srbiji

Odgovarajući na pitanje na koji vremenski period bi se odnosila produžena uredba, ministrica trgovine Tatjana Matić navela je da će Vlada tu odluku donijeti na osnovu izvještaja Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu i kretanja na globalnom tržištu

Foto: Depositphotos/gyn9037
  • 60
  • 5
  • 0

Ministrica trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić izjavila je da Vlada i resorno ministarstvo razmatraju produženje Uredbe o ograničenju cijena osnovnih životnih namirnica, s obzirom na to da svjetski ekonomisti procjenjuju da se inflacija neće smiriti ni u prvoj polovini 2022. godine.

Matić je u izjavi za agenciju Tanjug istakla da se pokazalo da je donošenje Uredbe bilo ispravno i da su je trgovci u potpunosti primjenili, uz napomenu da je snabdjevenost tržišta dobra i da nije došlo do pojave špekulativnih cijena.

Ne možemo biti veliki optimisti

Kako se dalje prenosi na sajtu Vlade Srbije, podsjetila je na to da je Vlada donijela ovu uredbu kako bi, prije svega, zaštitila socijalno najugroženije slojeve stanovništva, ali i tržište od nekontroliranog rasta cijena.

"U tom smislu, smatramo da bi i u narednom periodu ona trebalo da ostane na snazi, a u prilog tome, između ostalog, govori i činjenica da prvi ovogodišnji izvještaj organizacije UN za hranu i poljoprivredu pokazuje da je u Evropi u toku 2021. godine došlo do skoka cijena hrane i sirovina od 28,1 posto", objasnila je Matićeva.

Prema njenim riječima, svjetski ekonomisti upozoravaju na to da u 2022. godini, prije svega, zbog i dalje neizvjesnih pandemijskih uslova i sve neizvjesnije klimatske situacije, ne možemo biti veliki optimisti kada je riječ o cijenama hrane i sirovina. Odgovarajući na pitanje na koji vremenski period bi se odnosila produžena uredba, navela je da će Vlada tu odluku donijeti na osnovu izvještaja Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu i kretanja na globalnom tržištu.

Mađarska zamrzava cijene osnovnih namirnica, Poljska ukida PDV na hranu, gnojivo i plin

Podsjetimo, donošenjem Uredbe cijene osnovnih proizvoda, početkom decembra u naredna dva mjeseca u Srbiji ne smiju prelaziti nivo od 15. novembra prošle godine. Ograničenje cijena odnosi se na šećer, brašno tipa T-400, suncokretovo ulje, svinjsko meso od buta i UHT mleko sa 2,8 procenata mliječne masti.


Tagovi

Osnovne namirnice Uredba Ograničenje cena Tatjana Matić FAO Cene hrane


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...