Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HGK
  • 26.06.2021. 16:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Na 21. ocjenjivanje kakvoće kulena pristiglo 25 uzoraka od 19 proizvođača

Posljednjih godina na ovakva natjecanja mogu se prijaviti samo registrirani proizvođači pa je i kvaliteta prijavljenih uzoraka znatno viša. Šampion 21. ocjenjivanja bit će poznat početkom srpnja

Foto: Printscreen
  • 271
  • 81
  • 0

Na ovogodišnje, 21. ocjenjivanje kakvoće kulena, koje organiziran Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Osijek, pristiglo je 25 uzoraka od 19 proizvođača s područja cijele Slavonije, Baranje i Srijema. 

Posljednjih godina na ovakva natjecanja mogu se prijaviti samo registrirani proizvođači pa je i kvaliteta prijavljenih uzoraka znatno viša, što je potvrdila i peteročlana komisija koja se već 21 godinu drži istih pravila ocjenjivanja. Prije organoleptičkog ocjenjivanja obavljena je fizikalno-kemijska analiza kulena u Centru za kvalitetu mesa Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, a pregledani su i na trihinelozu metodom umjetne probave.

"Uvijek počinjemo s vanjskim izgledom, pregledavamo jedrinu, čvrstoću i izgled presjeka koji nosi najviše bodova. Provjeravamo i je li se potkrala kakva greška u recepturi ili u tehnologiji, a zatim kušamo okus i ocjenjujemo miris”, pojasnio je prof. dr. sc. Goran Kušec s Fakulteta Agrobiotehničkih znanosti u Osijeku ujedno i član Ocjenjivačkog suda. 

Od oko 300 subjekata koji se bave preradom mesa u cijeloj Hrvatskoj, sedamdesetak ih je s područja Slavonije i Baranje, a oko pedeset ih proizvodi kulen. Procjenjuje se da se godišnje kod nas proizvodi od 500 do tisuću tona kulena. 

Stručnjaci su složni kako hrvatski kulinari prave vrhunski proizvod koji bi mogao imati i veću cijenu. "Ne žive baš na nekakvom zavidnom standardu. Puno se trude, a vjerujem da su financijski zaslužili više kako bi se više unaprijedili i istaknuli na tržištu“, naglasio je Kušec. 

Prema riječima Igora Mikulića, višeg stručnog suradnika iz Odsjeka za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo u HGK ŽK Osijek, kulinari nemaju problema s prodajom proizvoda, što, ističe, ukazuje i dokazuje da su to kvalitetni proizvodi. Međutim, problem je što najveći dio završava na domaćem tržištu. 

"Bilo bi dobro da ga imamo više u izvozu. No, za to su ipak potrebna puno veća ulaganja, marketing. Upoznati potrošača u inozemstvu s našim kulenom nije jednostavan posao i ne može ga raditi nitko pojedinačno nego sustavno“, napomenuo je. 

Prošle godine su, podsjetio je Mikulić, poslali katalog ocjenjivanja i kontakte proizvođača na adrese više od sto restorana, čime su htjeli ukazati da, ako ikada požele poslužiti na stolovima ovu delikatesu, da znaju kome se obratiti. 

Inače, osnovni ciljevi ocjenjivanja kulena jesu podizanje kvalitete kulena kroz edukacije proizvođača te povezivanje znanstvenih institucija i proizvođača, kao i promocija te naše delikatese, baš kao i njezinih proizvođača.

Svečano proglašenje šampiona 21. ocjenjivanja kakvoće kulena i uručenje nagrada najavljeno je za početak srpnja u prostorijama HGK ŽK Osijek. 

Kako je prošlo 21. ocjenjivanje kulena možete pogledati u videu:


Tagovi

Ocjenjivanje kulena HGK Goran Kušec Igor Mikulić


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com