Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Školska shema
  • 16.08.2017. 12:00

Na školskom jelovniku šljive, mrkva, mlaćenica...

Novo savjetovanje o Nacionalnoj strategiji za provedbu Školske sheme Republike Hrvatske od školske godine 2017./2018. do 2022./2023. otvoreno je do 29.8.2017.

Foto: Bigstockphoto/Rido
  • 997
  • 134
  • 0

Otvoreno je novo Savjetovanje sa zaintresiranom javnošću o Nacionalnoj strategiji za provedbu Školske sheme Republike Hrvatske od školske godine 2017./2018. do 2022./2023.

Djeci zdrav obrok, OPG-ovima novo tržište

Podsjetimo, cilj Školske sheme je povećanje unosa svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda kao i smanjenje unosa hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli u svakodnevnoj prehrani učenika. Njome se želi podići razina znanja o važnosti zdrave prehrane i nutritivnim vrijednostima svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda kao i educirati učenike u cilju smanjenja otpada od hrane. Ciljana skupina su učenici osnovnih i srednjih škola na području RH u shemi voća i povrća te osnovnih škola na području u shemi mlijeka.

Što su stariji, manje jedu voća i povrća

Ispitivanje prehrambenih navika djece u osnovnim školama u RH u sklopu projekta Ponašanje u vezi sa zdravljem u djece školske dobi koje je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo, pokazalo je da 66 % učenika i učenica ne jede voće svaki dan, a 76 % učenika i učenica ne jede povrće svaki dan. S porastom dobi učenika i učenica zabilježen je pad u potrošnji voća i povrća pa tako 44 % učenika i učenica u dobi od 11 godina svakodnevno jede voće, dok u dobi od 13 godina to čini njih 35 %.

Istovremeno, svega 29 % učenika i učenica u dobi od 11 godina svakodnevno jede povrće, a u dobi od 13 godina ovaj postotak je još niži te povrće svakodnevno jede svega 23 % učenika i učenica. Većina učenika kao najdraže voće izdvaja jabuke, jagode, banane i lubenice. Vrste voća koju većina učenika najčešće jede su jabuke, slijede ih banane, dok su kivi, ananas, grejp i dinja vrste voća koje većina učenika ne voli jesti.

Preferiraju čokoladno mlijeko

Utjecaj Programa mlijeka u školama na prehrambene navike i zdravlje djece procijenjen je provođenjem upitnika za učenike i roditelje koji je provela Savjetodavna služba, a imao je za cilj ispitati naviku konzumiranja i znanje o mlijeku i mliječnim proizvodima i znanje o Programu i utjecaju na prehrambene navike djece. Ispitani učenici preferiraju piti čokoladno mlijeko (75,73%), a odmah nakon njega obično mlijeko (71,97%), na trećem mjestu je kakao (71,13%), nakon čega slijede voćni jogurt, jogurt i sir. Oko 75% učenika konzumira mlijeko ili jogurt kod kuće najmanje jednom tjedno, a u školi 57 % učenika.

U razdoblju provedbe Nacionalne strategije za provedbu Školske sheme Republike Hrvatske od školske godine 2017./2018. do 2022./2023. cilj je povećati udio potrošnje voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani učenika za 5 %.

Za obrok i mlaćenica

U okviru školske sheme će se distribuirati mandarine, jabuke, kruške, šljive, breskve, nektarine, trešnje, jagode, rajčica, mrkva, pasterizirano mlijeko, mlaćenica, kiselo mlijeko i vrhnje, jogurt, kefir i drugo fermentirano ili zakiseljeno mlijeko i vrhnje.

Domaćinstvo se vraća u satnicu?

Osim toga, ovakav će način prehrane pratiti i edukativne mjere kao što je izrada školskih vrtova, posjeti farmama, poljoprivrednim tržnicama i mljekarama, satovi kušanja i kuhanja, tečajevi, predavanja i radionice.

Savjetovanje možete pronaći na poveznici e-Savjetovanja.

Strategija će se provoditi od 1. kolovoza 2017. godine do 31. srpnja 2023. godine, a savjetovanje je otvoreno do 29.8.2017.

Foto: Bigstockphoto/Rido81


Tagovi

Školska shema Povrće u školi Voće u školi Mlijeko u školi Prehrana djece


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]