Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjere kontrole
  • 02.04.2021. 17:00

Nadležni uvode kontrolu cijena za osnovne životne namirnice

Vlada će putem resornog ministarstva nastaviti pratiti kretanje cijena i ukoliko dođe do neprimjerenih i neopravdanih pomijeranja, intervenisat će ponovo i zaštititi građane.

Foto: Bigstock/ Fascinadora
  • 71
  • 381
  • 0

Vlada Federacije BiH donijela je odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena za neke osnovne životne namirnice, definisanjem maksimalne marže jer je utvrđeno da postoje uslovi za ovim korakom na području Federacije BiH, stoji u zvaničnom saopćenju Vlade FBiH. 

Kao jedan od instrumenata neposredne kontrole cijena Vlada je za pojedine strateški važne proizvode propisala utvrđivanje maksimalne visine marži u trgovinama. Ovo se odnosi na namirnice u nadležnosti Federacije BiH, kantona, gradova i općina, obuhvaćene odredbama Zakona o kontroli cijena, kao i na druge proizvode koje prodaju svi učesnici u lancu snabdijevanja, odnosno privredna društva i druga pravna i fizička lica koja obavljaju trgovinu na veliko i na malo.

Pravni subjekti i fizičke osobe obavezne su primjenjivati marže tako da u veleprodaji ne prelaze maksimalnu visinu od šest posto i u maloprodaji maksimalno od osam posto na nabavnu cijenu.

Koje konkretno proizvode obuhvata ?

Ova obaveza odnosi se na sve vrste brašna i hljeba, peciva i druge pekarske proizvode od brašna žitarica. Zatim na aktivni kvasac, mlijeko i mliječne prerađevine, jaja i proizvode od njih, šećer, čaj, začine, so za ljudsku ishranu, rižu, tjesteninu, biljne i životinjske masnoće, kao i na sve vrste svježeg mesa, ribe i njihove prerađevine, sirće, mesne i riblje konzerve, jestivo ulje. Takođe su obuhvaćene formule za dojenčad i formule nakon dojenja, prerađena hrana na bazi žitarica i hrana za dojenčad i malu djecu, dodaci ishrani, dijetetsie proizvodi - uključujući tu i one bez glutena, te hrana za posebne medicinske potrebe.

Odlukom se odnosi i na sve vrste sjemenskog i sadnog materijala, sredstva za zaštitu zdravlјa bilјaka, stočnu hranu i komponente za nju, kao i vještačko đubrivo.

Poskupljenja: Cijena litre jestivog ulja "preskočila" cijenu litre nafte?!

Vrijednost popisanih zatečenih zaliha svih pomenutih proizvoda i obračun nabavne cijene vrši se u skladu sa Međunarodnim računovodstvenim standardom, predviđenim za zalihe.

Za realizaciju i nadzor nad provođenjem pomenutog, zaduženi su federalna, kantonalna, gradske i općinske tržišne inspekcije.

Vlada će putem nadležnog ministarstva nastaviti pratiti kretanje cijena i ukoliko dođe do neprimjerenih i neopravdanih pomijeranja, intervenisat će ponovo i zaštititi građane.

Problem poskupljenja u dominantnoj mjeri uzrokovan vanjskim faktorom, te je veoma bitno i da se visine marži osnovnih životnih namirnica svedu na ekonomski opravdan nivo, primjeren aktuelnoj teškoj epidemiološkoj situaciji koja se odražava na sve ekonomske, zdravstvene i socijalne sfere života. To praktično znači da marža trgovcu treba da osigura pozitivno poslovanje, ali nikako stjecanje ekstra profita i njegovo bogaćenje.


Tagovi

Kontrola cijena Visina marži Osnovne namirnice Strateški proizvodi Pekarski proizvodi Poskupljenja Nabavna cijena Sadni materijal


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.